Acum la Digi FM Alex Vidia ZERB FT TY DOLLA SIGN AND WIZ KHALIFA - Location

Răzvan Munteanu, AMCCRS: Cutremurul de joi dimineaţă ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă

Cutremur, seism, mișcare telurică
Foto: Shutterstock

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a declarat că seismul de joi dimineaţă ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă şi pledează pentru un parteneriat între administraţia publică şi asociaţiile de proprietari, în vederea consolidării unui număr cât mai mare de imobile.

Munteanu: Invit asociaţiile de proprietari să ia legătura cu instituţia noastră pentru a le spune care sunt paşii pentru a intra în consolidare

În acest sens, a invitat asociaţiile de proprietari să ia legătura cu AMCCRS, pentru a vedea care sunt condiţiile de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

„Cutremurul din această dimineaţă trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată societatea - zona de administraţie publică, dar şi asociaţiile de proprietari. Invit asociaţiile de proprietari să ia legătura cu noi, cu instituţia noastră, pentru a le spune exact care sunt paşii pentru a intra în consolidare. (...) Condiţia principală este să existe unanimitate la nivelul asociaţiei de proprietari, după care, din perspectivă financiară, municipalitatea are o serie de instrumente prin care reglementează acest aspect. De asemenea, noua lege a consolidării vorbeşte despre gratuitatea lucrărilor, atâta timp cât proprietarii, timp de 25 de ani, nu îşi înstrăinează proprietăţile. Sigur, dacă doresc să facă acest lucru, se poate, sub condiţia recuperării sumelor cheltuite. Dar principala condiţie este să existe voinţă, unanimitate la nivelul asociaţiei de proprietari, pentru că altfel, riscurile de a avea blocaje juridice sunt foarte mari”, a precizat Munteanu, pentru Agerpres.

Două etape majore trebuie parcurse pentru consolidarea unei clădiri

Munteanu a menţionat că pentru consolidarea unei clădiri există două etape majore care trebuie parcurse. Astfel, în primul rând sunt necesare: diagnosticarea problemelor, stabilirea măsurilor tehnice de intervenţie şi a costurilor, urmate de execuţia propriu-zisă a lucrărilor de consolidare.

„În prezent avem 80 de imobile aflate în prima etapă, în diferite faze de derulare a etapei proiectare. Şi, în acelaşi timp, mai avem 12 imobile preluate de la vechea administraţie, imobile pentru care lucrările de consolidare sunt finalizate, în sensul că lucrările la structură au fost finalizate şi la o parte dintre ele am identificat, prin proiect, un rest de executat. Urmează ca la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor să putem să lucrăm la interioare, pentru a închide lucrările de arhitectură, finisaj. Din cele 12, trei au fost efectiv preluate, fiind încheiate în acest mandat. Într-una dintre clădiri, proprietarii s-au şi întors în apartamentele lor”, a precizat Răzvan Munteanu.

Potrivit acestuia, printre cele 80 de clădiri aflate în etapa de proiectare se numără imobilul din str. Boteanu nr. 3A-3B, care are două scări, nouă etaje şi 80 de apartamente. Valoarea totală a investiţiei este de 60 de milioane de lei, iar contractul urmează să fie scos la licitaţie. Fostul Club A, de pe str. Blănari nr. 14, din Centrul istoric are autorizaţie de construire. A fost contractat constructorul şi în acest moment se clarifică aspecte legate de costuri, inclusiv ca urmare a inflaţiei. Totodată, au fost depuse cereri de finanţare prin PNRR pentru 36 de imobile, atât clădiri rezidenţiale, cât şi clădiri publice, la o valoare totală estimată de aproximativ 90 de milioane de euro. Proiectele sunt în evaluare, iar până la sfârşitul anului se vor afla rezultatele.

Deşi în evidenţele AMCCRS figurează aproximativ 900 de clădiri încadrate în clasele I şi II de risc seismic, un raport al Băncii Mondiale arăta că peste 20.000 de clădiri ar fi vulnerabile

AMCCRS a încheiat un acord-cadru pentru expertizarea tehnică a 200 de imobile vulnerabile din Capitală, dintre care 160 monumente istorice, având o suprafaţă totală de 500.000 mp.

„Noi, în prezent, din cei 500.000 de metri pătraţi contractaţi, am expertizat 70.000. Avem un plan pe anul viitor să expertizăm încă peste 200.000 metri pătraţi. Prin această expertizare, încadrăm clădirile într-o clasă de risc seismic. Avem în clasele de risc seismic I şi II spre 900 de imobile în total, având în vedere şi ultimele 31 de imobile expertizate de noi. Însă, la nivelul Bucureştiului, un raport al Băncii Mondiale spune că peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile la risc seismic. Asta înseamnă că sunt construite înainte de 1978, au peste trei etaje şi tipologia construcţiilor le încadrează în această categorie de clădiri vulnerabile”, a mai spus Răzvan Munteanu.

Referindu-se la dificultăţile cu care se confruntă administraţia pentru a impune un ritm mai accelerat al lucrărilor de consolidare, directorul executiv al AMCCRS a punctat inclusiv la reticenţa oamenilor.

„Sunt mai multe aspecte: un prim aspect este legat de reticenţa oamenilor în a intra în programele de consolidare, pentru că nu există o relaţie de încredere între administraţia publică şi cetăţeni, pentru că nu sunt atât de multe proiecte de bună practică construite din trecut. Poate cutremurul din această dimineaţă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi aceşti actori, adică şi pentru noi, administraţie publică, inclusiv sectoarele - pentru că şi ele sunt acum eligibile pentru a elabora şi a derula lucrări de consolidare, iar pe partea cealaltă, asociaţiile de proprietari, locuitorii din imobile din Bucureşti. Ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru a ajunge într-un parteneriat şi pentru a putea introduce cât mai multe imobile în programele de consolidare”, a explicat Munteanu.

Alţi factori invocaţi de către acesta sunt resursa umană de specialitate, dar şi faptul că în administraţia anterioară s-au creat „monopoluri instituţionale”, pentru că proiectarea şi execuţia lucrărilor s-au realizat mai ales de către companiile municipale.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Pe aceeași temă
Rehabilitation,Of,A,Facade,Of,An,Old,Building,In,Old
Alte opt clădiri din centrul Capitalei vor fi consolidate din fonduri nerambursabile
gabriela firea
Gabriela Firea prezintă bilanțul clădirilor consolidate - VIDEO
Partenerii noștri
DigiSport Cine a fost Andre Silva, fratele lui Diogo Jota. Amândoi au murit în teribilul accident din Spania
Cine a fost Andre Silva, fratele lui Diogo Jota. Amândoi au murit în...
PeRoz Fotbalistul mort la 28 de ani postase ieri un clip de la nunta lui, ținută acum 10 zile: "O zi pe care nu o vom uita niciodată"
Fotbalistul mort la 28 de ani postase ieri un clip de la nunta lui, ținută...
Film Now Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă: „Secretele există cu un motiv!”
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile...
Digi World Ce mânânci influențează visele. Cercetătorii sugerează existenţa unei legături între coșmaruri şi intoleranţa la lactoză
Ce mânânci influențează visele. Cercetătorii sugerează existenţa unei...
ProFM Cassie Ventura, prima reacție după verdictul în cazul lui Sean „Diddy” Combs: „Vom continua să luptăm în numele tuturor”
Cassie Ventura, prima reacție după verdictul în cazul lui Sean „Diddy”...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Diogo Jota
Federaţia Portugheză de Fotbal, omagiu pentru Diogo Jota: „A fost o...
Rezultate la Evaluarea Națională
Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Cât timp au la...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Mihai Leu/ Foto: Facebook
Zi de doliu, vineri, în automobilismul sportiv românesc, după decesul lui Mihai Leu
Diogo Jota
Fotbalistul portughez Diogo Jota a murit într-un accident de mașină. Avea 28 de ani, trei...
Caniculă/ Shutterstock
Cod galben de caniculă joi, în jumătatea de vest a ţării. Vineri, caniculă în toată ţara, cu...
elevi, examen
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea...