Acum la Digi FM WHAT-S UP - Taxi

Filmul tragediei de la Crevedia, prezentat de procurori. Se făcea transfer de gaz dintr-o cisternă în alta. Sub una dintre ele a apărut o sursă de foc

explozii crevedia (2)
Explozii la o stație GPL din Crevedia, Dâmbovița. Profimedia

Procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa.

Potrivit procurorului general, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia, transmite Agerpres.

„Societatea la al cărei punct de lucru s-au petrecut evenimentele de aseară e o societate având ca obiect de activitate comercializarea de bunuri dintre care şi aparatură pentru Gaz Lichefiat şi figurează cu 25 de puncte de lucru în întreaga ţară. În Crevedia, societatea a avut amenajat un punct de lucru în curtea căruia se află şi o clădire de birouri pentru angajaţii societăţii. Aceeaşi societate a avut autorizaţie de securitate la incendiu până în data de 30 iulie 2020, dată la care această autorizaţie nu a mai fost prelungită, iar ca urmare societatea a declarat formal închiderea punctului de lucru în localitate. Această măsură a fost luată la acel moment de constatarea unor nereguli la punctul de lucru al societăţii (...) După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de către societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societăţii care veneau din cursă pentru a schimba şoferii, precum şi pentru a permite unora dintre şoferi să înnopteze”, a precizat Florenţa.

Cum s-a întâmplat tragedia de la Crevedia. Date din ancheta preliminară

Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru.

„Din investigaţiile derulate până în prezent se desprind o serie de indicii privind faptul că în incinta punctului de lucru al societăţii se obişnuia în anumite situaţii ca angajaţii societăţii să efectueze, şi după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operaţiuni de transfer de GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive. Pe data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazaţi, în acel moment, patru angajaţi ai societăţii, angajaţi de origine nepaleză. Erau angajaţi ai firmei, dar figurau scriptic angajaţi la alte puncte de lucru decât cel la care se aflau”, a spus Florenţa.

În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat procurorul general.

La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. 

„În jurul orei 8.30, un angajat al societăţii, care se ocupă în general de administrarea spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găseşte parcate două cisterne goale, fără cap de livrare. În intervalul 12-14 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea şoselei în diferite poziţii din apropiere. În jurul orei 18, a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale existente acolo. Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând faptul că avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă, într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne, care se afla în clădirea de birouri. Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau, fiind angajaţi ai societăţii şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă bine elucidate, pentru că cercetarea la faţa locului nu este încă finalizată, sub cisterna care a alimentat, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc”, a dezvăluit procurorul general.

Alex Florenţa a precizat, de asemenea, că angajaţii au încercat să stingă incendiul şi să oprească circulaţia rutieră, după apariţia flăcărilor. 

„Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajaţi nepalezi să iasă afară. Ulterior le cere să meargă cu el în stradă, încercând să oprească traficul care se desfăşura în proximitate, temându-se de un eventual incident major, în timp ce cei doi şoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule, încercând să stingă focul. La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime. În interval de circa o oră încep să îşi facă apariţia la faţa locului dferite echipaje de poliţie, mai multe echipaje de pompieri şi încep să securizeze zona. Ulterior are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima şi care duce la numărul mai mare de victime şi la avarierea unor imobile”, a mai spus Florenţa.

Procurorul general a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.

„Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat Alex Florenţa.

"Cercetarea la faţa locului e îngreunată de situaţia existentă în perimetru. Ar putea exista încă emisii de gaz. Perimetrul este izolat. Specialiştii de la ISU trebuie să soluţioneze această problemă", a spus el.

În acelaşi timp, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Andreea Marin
Andreea Marin, apariție ca la Hollywood la un eveniment din Capitală...
remus pricopie
Rectorul SNSPA a sesizat organele de anchetă cu privire la săvârșirea...
Gal Gadot
Gal Gadot, înconjurată cu dragoste de soț și cele patru fiice ale...
Pe aceeași temă
george simion 420110163_934816608013778_5289741057103211497_n
Parchetul General deschide o anchetă după ce Simion a instigat la 'jupuirea în piața publică'...
2024-12-30-2926
Procurorul general Alex Florenţa, despre magistratul care l-ar fi favorizat pe Călin...
Parchetul General, ÎCCJ
Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter, urmăriţi penal în Dosarul Minediadei. Sunt acuzaţi de...
George SImion soseste la sediul Parchetului General din Bucuresti, 7 iunie 2024. Inquam Photos / George Calin
George Simion s-a dus la Parchetul General cu o pereche de cătuşe şi cere să fie audiat: „Ce...
Te-ar putea interesa și
Alex Florenţa 432308584_803553701803682_2165581062407845966_n
Procurorul General acuză judecătorii de neglijență gravă în cazul crimei de la Padina
rafila1
Ministrul Sănătăţii anunţă că două dintre victimele incendiului de la Crevedia, tratate în...
ionut doldurea
Procurorii solicită prelungirea arestării preventive pentru patronii staţiei GPL de la...
CREVEDIA_008_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Patronii stației GPL din Crevedia, aflați în arest preventiv, au contestat măsura judiciară...
Partenerii noștri
Digi24 „Big Balls”, un tânăr angajat de Elon Musk în echipa DOGE, ar fi ajutat în trecut un grup de hackeri care a hărțuit un agent FBI
„Big Balls”, un tânăr angajat de Elon Musk în echipa DOGE, ar fi ajutat în...
DigiSport E în forma carierei! A ajuns al doilea cel mai valoros jucător de la FCSB: două cluburi importante sunt interesate
E în forma carierei! A ajuns al doilea cel mai valoros jucător de la FCSB...
PeRoz Cine este și cu ce se ocupă adevărata Erin Brokovich, la 25 de ani de când a inspirat filmul pentru care Julia Roberts a luat Oscar
Cine este și cu ce se ocupă adevărata Erin Brokovich, la 25 de ani de când...
Film Now Ben Affleck rupe tăcerea despre divorțul de Jennifer Lopez: „Am vrut să fiu alături de ea”
Ben Affleck rupe tăcerea despre divorțul de Jennifer Lopez: „Am vrut să...
Digi World De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile...
ProFM Cum și-a transformat Lady Gaga logodna în hit: „Ai nevoie de experiențe reale pentru a crea”. Piesa care vorbește despre momentul intim
Cum și-a transformat Lady Gaga logodna în hit: „Ai nevoie de experiențe...
Digi Life Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile. De ce se îngrașă ei mai mult după ce s-au căsătorit
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează...
Bărbat în vârstă/ Shutterstock
Bătrân de 93 de ani înşelat cu peste 300.000 de euro. Bănuiţii se dădeau...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Romania,,Targu,Mures,-,May,8,,2020:,Romanian,Id,Card
Șeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor: Cetăţenii nu sunt obligaţi să solicite cartea...
Bucharest,,Romania,-,July,15,,2019:,Henri,Coanda,International,Airport,
Metrorex a semnat contractul pentru realizarea legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Henri...
Constanta,Romania,-,08.22.2024,Old,Casino,Building,Constanta,Romania
Ministrul Dezvoltării, la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanţa către administraţia...
ion iliescu
Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluţionar