Prețul alimentelor a crescut în primul trimestru al anului în toată Uniunea Europeană. Alimentele din coșul de consum s-au scumpit cu 17% și deși este o creștere importantă, este ceva mai mică decât cea din ultimul trimestru al anului trecut. Atunci, avansul a fost de 26% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele Eurostat.
Cel mai mult s-au scumpit ouăle, în medie cu 60% arată datele Eurostat. De vină ar fi o criză de furaje în fermele de găini dar și focarele de gripă aviară din Belgia și Olanda, doi dintre marii producători europeni.
O influență asupra prețurilor a avut-o și vremea. Seceta care a afectat mare parte din Europa și în special Portugalia, Spania și Italia a dus la recolte mai mici ca în alți ani.
Astfel, prețul orezului a crescut cu 51%, iar al măslinelor - cu 49%.
Și tot cu atât s-a scumpit și carnea de porc, majorare influențată de cheltuielile fermierilor în condițiile în care hrana animalelor s-a scumpit cu 16% în primul trimestru din 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Datele Eurostat arată că cele mai mai creșteri ale prețului mediu al producției agricole s-au înregistrat în Spania și Portugalia - 33%.
În schimb în Lituania, prețurile produselor agricole au scăzut cu 2%.
România are un avans de 17%, egal cu media Uniunii Europene.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!