Acum la Digi FM PAX AND MOTANS - Vara in Care M-ai Gasit

PNL condiționează susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat la Primărie

nicusor dan
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susținerea actualului primar al Capitalei de către PNL la alegerile locale este condiționată de o listă de obiective. Liberalii i-au cerut lui Nicușor Dan să rezolve 10 probleme până la jumătatea anului pentru a-i fi alături în campania electorală.

PNL susține că fiind partidul care i-a susținut campania electorală a lui Nicușor Dan și susținându-i activitatea, este normal să îi evalueze performanța la jumătatea mandatului, în fața bucureștenilor.

Principala problemă pe care trebuie să o rezolve actualul primar este termoficarea. PNL Bucureşti susține că investiţiile în termoficare sunt întârziate, iar Nicușor Dan va trebui să înceapă lucrări de modernizare la cel puțin două tronsoane, cu finanțare europeană.

În ce privește proiectele de infrastructură primarul General va trebui să deschidă până la sfârșitul lunii circulația pe pasajul Doamna Ghica și să realizeze măcar jumătate din lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea.

Liberalii cer și deblocarea autorizaţiilor de taximetrie sau recondiționarea mijloacelor de transport public.

În plus vor digitalizarea serviciilor publice iar primarul general ar trebui să aibă în vedere și revitalizarea parcurilor din Capitală sau consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Printre urgențele Capitalei se numără și Planul de Urbanism.

Cererea poartă semnătura PNL București, organizație condusă primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu.

Cele 10 teme propuse de PNL

I. Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene.

Potrivit PNL, investițiile în termoficare sunt întârziate. La începutul mandatului, încă din noiembrie 2020, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua de termoficare din București cu fonduri europene - 1,6 miliarde lei.

„Acum, la peste 2 ani de la momentul în care banii au fost disponibili, din cauză că strategia de contractare a lucrărilor a fost extrem de prost executată, nu s-au început efectiv lucrările la niciun tronson. Practic, din acest motiv, Bucureștiul a pierdut banii. Banii ar putea fi readuși în București, printr-o procedură amplă de planificare pe care Primăria Generală și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să o parcurgă. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, conform procedurilor de fazare ale Comisiei Europene, trebuie ca minim un tronson din cele cinci să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023. Riscul de a pierde până și această ultimă posibilitate de a accesa aceste fonduri este foarte mare. MDRAP a acordat o finanțare de 250 milioane de lei către PMB în luna octombrie 2022 pentru execuția a încă cinci tronsoane. Suma a fost suplimentată în decembrie 2022 cu încă 210 milioane de lei. Până acum nici măcar nu au fost demarate licitațiile de atribuire a lucrărilor de proiectare și execuție”, arată PNL București, care cere demararea execuției lucrărilor la minim două tronsoane în următoarele șase luni finanțate din proiectul de 1,6 miliarde lei prin POIM pentru a crea posibilitate fazării pentru exercițiul financiar actual. Cel puțin un tronson trebuie să fie executat în totalitate 2023. PNL mai cere demararea proiectării pentru cele cinci loturi a căror execuție este finanțată de către MDRAP.

II. Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții care bat pasul pe loc

Potrivit PNL, în acești 2 ani de mandat nu a fost demarat niciun mare proiect de investiții, unul a fost abandonat (drumul Ciurel), unul a mers prost (pasaj Dna. Ghica) și unul a mers extrem de prost (Prelungirea Ghencea). Indicatori de realizare sunt: deschiderea circulației pe Pasajul Dna. Ghica până la data de 31 iulie 2023; lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea să ajungă măcar la 50% execuție (inclusiv plăți) până la 31.07.2023. Atribuirea contractelor de execuție prin proceduri de achiziție pentru tronsoanele 3 și 4 până la 31.07.2023. Primarul General va veni în fața Consiliului General cu o decizie în ceea ce privește Drumul Ciurel, având practic două opțiuni: deblocarea proiectului prin angajarea serviciilor de expropriere și bugetare adecvată și stoparea argumentată a proiectului prin introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de anulare a PUZ Ciurel și a coridorului de expropriere.

III. Mobilitate: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie

Lipsa de viziune în ceea ce privește mobilitatea nu a îmbunătățit în ultimii doi ani indicatorii de trafic iar investițiile în infrastructura de transport sunt extrem de întârziate, arată PNL București. Nu există o abordare comună la nivelul Bucureștiului pentru a susține ori politică bazată pe mobilitatea cu auto individual, ori o politică bazată pe transportul în comun și alternativ.

„Lipsa unei abordări integrate în politica de parcare face ca primăriile de sector să gestioneze diferit bulevardele Bucureștiului. Serviciul de taximetrie este blocat, nu au mai fost emise autorizații în ultimii doi ani”, arată PNL. Indicatori de realizare transmiși sunt: prezentarea, dezbaterea și punerea pe ordinea de zi a strategiei de parcare de la nivelul municipiului București; publicare primei variante din master-planul pe biciclete; datoriile curente la pentru serviciul de transport public să nu depășească contravaloarea facturilor STB pe ultimele 2 luni; subscrierea capitalului social la STB cu minimum 100 de milioane lei pentru planul de recondiționare a flotei de transport public; seblocarea autorizațiilor de taximetrie.

IV. Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice

În comparațiile cu primăriile de sector, Primăria Municipiului București a rămas mult în urmă în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice, arată PNL București. Aceștia spun că oamenii stau cu orele la ghișee, iar sesizările rămân fără răspuns. Este nevoie de o strategie, un plan de acțiuni cu termene clare și o prioritizare a serviciilor care vor fi digitalizate, spun ei, transmițându-i lui Nicușor Dan indicatori de realizare precum: prezentarea versiunii finale a strategiei de digitalizare, care să conțină termene clare de execuție și bugetele aferente și digitalizarea măcar a unui serviciu public important până la 31 iulie 2023 (ex. licențe taxi, ocuparea domeniului public, taxa de drum pentru autovehicule grele, trasabilitatea solicitărilor cetățenilor etc.).

V. Demararea reformelor instituționale reale

Potrivit PNL București, peisajul instituțional al PMB este identic cu cel prezentat în campanie de Nicușor Dan.

„În continuare PMB subordonează si coordonează un număr imens de instituții! În afară de faptul că o parte dintre companiile municipale au fost închise prin efortul și voința Consiliului General, în lipsa unor pași legali clari ce ar fi trebuit parcurși de PMB, aproximativ jumătate dintre companii funcționează într-un mediu incert. La nivelul aparatului PMB și a instituțiilor subordonate nu a existat nicio reformă, nicio reorganizare, nicio comasare, nicio desființare, deci nicio eficientizare a activității”, potrivit liberalilor. La această temă, indicatorii de realizare sunt: reorganizarea Primăriei Municipiului București pe criterii de eficiență și performanță administrativă; prezentarea în următoarele două luni a unui plan de reducere a numărului de instituții din subordinea PMB și reforma Poliției Locale pe baza unei analize și a unui document de reformă asumat în fața Consiliului General;

VI. Creșterea transparenței instituționale

Conform rapoartelor independente, un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică, îi reproșează PNL primarului general, caree spun și că dispozițiile de primar nu sunt publicate.

„Indicatori de realizare: respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transparența prin punerea în dezbatere publică a proiectelor Consiliului General; publicarea tuturor dispozițiilor de primar emise în ultimii 3 ani”, cer liberalii.

VII. Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor prezentate de arborii bolnavi din mediul urban

Potrivit PNL București, parcurile administrate de către PMB se află într-o stare de degradare avansată. În comparație cu parcurile administrate de către primăriile de sector, aceste parcuri sunt „mizerabile, prost întreținute, lipsite de investiții și mentenanță”.

„Primarul General emite cu întârzieri foarte mari, de luni sau ani de zile, (sau nu emite deloc în unele cazuri) avizele de defrișare a arborilor bolnavi solicitate de către primăriile de sector. În București există un pericol real de producere de accidente din cauza lipsei de intervenții. Acestea nu se pot realiza în lipsa avizelor iar acestea nu se pot realiza în lipsa documentației emise de către Direcția de Mediu a PMB. Statisticile arată faptul că pe domeniul public sunt undeva la 1,5 milioane de arbori, majoritatea plantați în urmă cu 50-60 de ani”, arată PNL.

Aceștia îi cer primarului Nicușor Dan câțiva indicatori de realizare. Este vorba de amenajarea și readucerea într-o siuație de bun simț a parcurilor aflate în administrarea PMB în special Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor; soluționarea tuturor avizelor de toaletare/defrișare în termenul legal; prezentarea unei strategii legate de realizarea registrului verde.

VIII. Risc Seismic / Patrimoniu Construit

Bucureștiul continuă să prezinte un mare risc seismic. Actuala administrație nu a consolidat nici măcar o clădire cu risc seismic, arată PNL București. Aceștia îi cer primarului Nicușor Dan finalizarea consolidărilor clădirilor demarate în mandatul precedent și demararea execuției lucrărilor de consolidare și restaurare pentru minim 10 clădiri emblematice din București.

IX. Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului, cu accent pe zonele centrale

PNL București îi reproșează primarului general că nici până acum Bucureștiul nu beneficiază de un Plan de Urbanism General (PUG), actuala administrație deblocând abia după mai bine de doi ani contractul pentru realizarea PUG-ului.

„Zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare”, spun liberalii, care îi cer lui Dan actualizarea bazei de date aferente PUG; demararea a cel puțin două Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană: Bd. Magheru. Bd. Calea Victoriei care acum se prezintă ca două zone urbane destructurate.

X. Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele

Potrivit PNL București, în acest moment operatorii de rețele de la nivelul PMB (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.) și de la nivelul Sectoarelor Municipiului București acționează disparat, nu au un plan comun de investiții pe termen lung, ceea ce face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fi săpată iar. De asemenea, noile investiții în rețeaua rutieră sunt mult întârziate pentru că aceste lucrări nu sunt prinse și în planurile de investiții ale operatorilor. Indicatori de realizare cerut sunt: pealizarea unui mecanism de planificare, transparentizare și prioritizare a lucrărilor publice, din care să reiasă clar etape, bugete, responsabilități și termene de realizare.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
carmen uscatu oana gheorghiu
Fondatoarele „Dăruiește Viață” îi răspund lui Ciprian Ciucu: Noi...
ion tiriac ilie nastase profimedia-0158039221
Exclusiv Digi FM - Cosmin Hodor, povești despre Ion Țiriac și Ilie...
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu, scuze după ce a comparat spitalul construit de...
Pe aceeași temă
nicusor dan
Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei va verifica legalitatea retrocedării din Parcul IOR
catalin drula
Cătălin Drulă: Domnul Ciolacu este șeful de facto și al PNL și nu știu de ce se mai codesc și...
ciuca ciolacu
Marcel Ciolacu nu exclude ca el să fie candidat la președinție și Nicolae Ciucă - candidat la...
MmQ0OTkwMGZhZjU5NmFkNDEyODJjNTc3ZDRi.thumb
Nicușor Dan: Probabil că pixul Gabrielei Firea ar fi acum de mare folos PSD-ului la Primăria...
Te-ar putea interesa și
usr nicusor dan
USR, PMP și Forța Dreptei, front comun pentru Nicușor Dan
nicusor dan catalin drula
Nicușor Dan, întâlnire cu Cătălin Drulă: „Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca...
Nicușor Dan
Nicușor Dan, surprins de reacția oamenilor: Am fost foarte emoționat să văd așa de mulți...
catalin drula
Cătălin Drulă: „Mizeria ANI de astăzi la adresa lui Nicușor Dan e doar încă o dovadă a...
Partenerii noștri
Digi24 O masă de aer polar aduce ger și lapoviță. Meteorolog: Să ne bucurăm de acest weekend cu 25 de grade, de luni vremea se schimbă radical
O masă de aer polar aduce ger și lapoviță. Meteorolog: Să ne bucurăm de...
DigiSport Preliminarii EURO 2024 | Spania-Norvegia 1-0, ACUM, DGS 1. Croația - Țara Galilor 1-0, DGS 3. Rezultatele complete
Preliminarii EURO 2024 | Spania-Norvegia 1-0, ACUM, DGS 1. Croația - Țara...
PeRoz O tânără a fost criticată pentru ținuta pe care a ales să o poarte la nuntă: ”Te-ai îmbrăcat așa ca să fii în centrul atenției!”
O tânără a fost criticată pentru ținuta pe care a ales să o poarte la...
Film Now De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un mesaj soțului acesteia
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul...
Digi World Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de știință
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt...
ProFM Andreea Bănică, dezvăluiri despre tatăl său alcoolic și violent: „Nu mai suportam abuzurile lui”
Andreea Bănică, dezvăluiri despre tatăl său alcoolic și violent: „Nu mai...
Digi Life Mâncarea servită într-un spital din Belgia, apreciată de un prestigios ghid gastronomic francez
Mâncarea servită într-un spital din Belgia, apreciată de un prestigios...
Grav accident feroviar la Galați
Grav accident feroviar la Galați, în această seară. Un tren de călători a...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate