Acum la Digi FM Nono Semen MIKA - Relax

Peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat cu apă. ANAR face apel la calm și responsabilitate

Apă de la chiuvetă, apă de la robinet,

Rezerva de apă din România este în scădere, dar suficientă pentru cei care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, informează Administraţia Naţională „Apele Române”, într-un comunicat transmis marți. ANAR face apel la calm şi responsabilitate socială pentru folosirea raţională a resurselor de apă şi economisirea acestora și recomandă ca acolo unde este posibil să se recurgă la stocarea apei din surse alternative pentru activităţile casnice, astfel încât apa potabilă să ajungă la toată lumea.

La acest moment, la nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe).

"Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la sfârşitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafaţă. Administraţia Naţională "Apele Române" face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor", subliniază specialiştii.

Potrivit sursei citate, în continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova (cele mai afectate judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

ANAR precizează că reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz în parte. Restricţiile (raţionalizarea apei) sunt necesare, întrucât consumul de apă a crescut foarte mult şi este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor, susţine sursa citată.

Conform datelor analizate, rezerva din lacuri este, în acest moment, în scădere cu 0,8%. Astfel, în principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de ANAR, respectiv Hidroelectrica), există, în prezent, disponibil un volum de apă de 3,27 miliarde de metri cubi de apă (comparativ cu 5 iulie când erau 3,45 miliarde de metri cubi de apă). De asemenea, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 75,40%, faţă de 82%, pe data de 5 iulie.

Estimările ANAR arată că, până la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, se va reuşi menţinerea coeficientului de umplere de peste 70%.

În ceea ce priveşte prognoza debitelor de apă, acestea au valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi mai mici de 30%, mai mari (între 30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someşul Mare, Jiu, Prahova, pe cursul Mureşului, pe cursul superior al Trotuşului şi pe cursul inferior al Ialomiţei. Cele mai mari (între 50-80%) dintre valorile medii multianuale lunare se înregistrează pe cursul superior al Moldovei şi pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în jurul valorii de 1.950 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de 5.350 mc/s. Această valoare reprezintă 35% din media multianuală a lunii iulie. Debitul va fi staţionar pentru următoarele zile, apoi într-o uşoară scădere ajungând în data de 31 iulie în jurul valorii de 1.900 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de circa 28 cm, suficientă pentru funcţionarea CNE până la prima treaptă de avertizare.

Raportul de monitorizare realizat de către specialiştii de la "Apele Române", precum şi de la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă, relevă faptul că, la această oră, în ceea ce priveşte situaţia alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparţinând operatorilor de apă-canal), 274 localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj, Gorj, Bihor şi Arad (18 judeţe) funcţionează în regim restricţionat. Cele mai multe localităţi sunt în judeţele din Moldova.

În plus, în privinţa sistemelor de alimentare cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, restricţiile sunt determinate de creşterea consumului de apă pentru irigaţii. Este vorba despre un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. Astfel, în 384 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (13 judeţe) sunt fântâni secate parţial. Cele mai multe localităţi sunt în judeţele din Moldova unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri deja de transportare a apei în vederea asigurării necesarului pentru oameni şi animale.

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 23 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele hidrografice Someş-Tisa, Banat, Olt, Mureş, Crişuri şi în special în bazinele hidrografice Siret şi Prut. În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 26 staţii hidrometrice din râuri sunt secate (Somes-Tisa, Crişuri, Siret, Prut).

Echipele ANAR asigură monitorizarea şi gestionarea eficientă a resurselor de apă, astfel încât acestea să poată satisface pe cât posibil cerinţele tuturor utilizatorilor în sistem centralizat. Instituţia sprijină şi autorităţile implicate în misiunile de transport a apei în zonele afectate de secetă şi asigură tot suportul în atenuarea efectelor generate de secetă.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Incendii devastatoare pe planetă, Terra arzând cu foc, flăcări, schimbări climatice dezastruoase, catastrofă de încălzire globală
Schimbările climatice au dus la dezastre naturale de proporții în toată lumea, în 2024
Bani/Shutterstock
Bani de la stat pentru producătorii agricoli afectați de secetă. Ce sume vor primi și în ce...
nave scufundate în Al Doilea Război Mondial (5)
Nivelul scăzut al Dunării a scos la iveală nave scufundate în Al Doilea Război Mondial
grecia (13)
Un sat scufundat a reapărut în urma secetei din Grecia
Te-ar putea interesa și
DROUGHT IN SICILY LAKE POMA IS DISAPPEARING
Specula cu apă a luat amploare în Sicilia, pe măsură ce seceta s-a intensificat. „Simpla...
Girl,Hands,With,Olives,,Picking,From,Plants,During,Harvesting,,Green,
Recoltele europene de fructe şi legume, afectate de vremea haotică. Italia nu are suficiente...
Santa,Barbara,Castle,With,Alicante,Panorama,Aerial,View,,Alicante,,Spain
Coadă la apă îmbuteliată, în Costa Blanca. Regiunea spaniolă, afectată de secetă
naxos-seceta-captura
Insulele greceşti se confruntă cu o criză a apei în plin sezon turistic
Partenerii noștri
DigiSport Dani Coman nu s-a ferit să-i înțepe pe rapidiști: ”Ei sunt mai deștepți, mai frumoși, așa că știu ei ce să facă”
Dani Coman nu s-a ferit să-i înțepe pe rapidiști: ”Ei sunt mai deștepți...
PeRoz S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe care i-a atribuit-o monarhul fostei actrițe spune totul
S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe...
Film Now Nicole Kidman, cu părul natural, după ce a apărut cu peruci pe covorul roșu. Actrița, în vacanță alături de soră și nepoată
Nicole Kidman, cu părul natural, după ce a apărut cu peruci pe covorul...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea mai bună zi”
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Suri Cruise is Spotted on a Stroll in New York City
Fiica lui Tom Cruise, vacanță în New York alături de mama ei. Suri Cruise...
Wimbledon Jannik Sinner vs Novak Djokovic
Djokovic, după ce a fost eliminat la Wimbledon: Vârsta şi uzura corpului...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Thermometer,In,The,Sky,,The,Heat
Şase judeţe şi Capitala, sub cod galben de caniculă, duminică. La începutul săptămânii...
trump (81)
Trump și Melania, în regiunea inundată din Texas. Preşedintele SUA respinge criticile la...
(SpotNews)INDIA GUJARAT AHMEDABAD PLANE CRASH
Tragedia aviatică din India. Alimentarea cu combustibil, întreruptă chiar înaintea prăbuşirii...
Interim President of Romania Ilie Bolojan meets with French President Emmanuel Macron
Congresul extraordinar al PNL se reuneşte pentru alegerea noii conduceri. Bolojan, singurul...