Acum la Digi FM Alice Tudor și Ramon Cotizo KIM CESARION - Undressed (consered)

Nicuşor Dan spune că au fost inventariate 15.000 de clădiri din zone protejate ale Capitalei. Urmează a fi evaluat riscul seismic. „Ne aşteptăm că trebuie să intervenim la 8.000 de imobile”

Bucharest, Romania. 20th May, 2024: Nicusor Dan, the Mayor of Bucharest and independent candidate for another term, presents his activity report as general mayor and the main objectives for the next 4 years, during a press conference, at the headquarters
Nicușor Dan. Profimedia

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că s-a făcut o inventariere a 15.000 de clădiri din zone protejate din Bucureşti, în cazul cărora urmează să fie făcută o evaluare vizuală rapidă pentru a se stabili riscul seismic.

„Noi ne aşteptăm că trebuie să intervenim la 8.000 de imobile. În momentul în care nu ştim nici măcar care sunt acelea, e dificil, nu o să ajungi niciodată să faci expertize la toate. Trebuie să începi cu un inventar”, a afirmat el, potrivit News.ro.

Nicuşor Dan a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre o evaluare preliminară a clădirilor cu risc seismic, procedura fiind reglementată.

„Lucrând la acest proiect pilot, ne-am dat seama că înainte de evaluarea preliminară trebuie să facem o etapă preliminară de identificare a acestor clădiri în mod sistematic, pe o hartă (…)”, a explicat primarul general al Capitalei.

Potrivit acestuia, pentru zonele construite protejate – 15.000 de imobile din Bucureşti – s-a făcut această identificare, cu ajutorul Universităţii Tehnice, şi se va începe evaluarea preliminară.

„Au rămas într-o situaţie juridică incertă zece imobile care au fost începute de administraţia precedentă, pentru care din cauza crizei financiare a Primăriei de atunci s-au făcut lucrări fără niciun fel de acte şi pentru asta ulterior compania a intrat în insolvenţă, faliment. Situaţia juridică este rezolvată, s-au făcut nişte expertize pentru toate aceste clădiri, expertizele sunt gata, care spun ce s-a făcut din fiecare, ce obligaţii de plată avem faţă de lichidator, faţă de companie, ce a rămas din ea, prin lichidator, şi suntem în faza de a prelua şi a începe lucrările de finalizare pentru toate aceste zece clădiri”, a susţinut el.

Nicuşor Dan a adăugat că s-a mai deschis un şantier, Boteanu 3, fiind vorba despre un monument istoric cu 90 de apartamente.

„Lucrările sunt în grafic la Hanul Solacolu, a fost scoasă o cantitate uriaşă de deşeuri şi graficul spune că în noiembrie vom elibera linia de tramvai, deci vom termina lucrările la faţada dinspre Calea Moşilor”, a subliniat edilul Capitalei.

În acest an vor fi deschise alte şapte şantiere de clădiri de consolidat pentru care există finanţare, a precizat Dan.

„Universitatea noastră are principala contribuţie în dezvoltarea reglementărilor tehnice în ceea ce priveşte proiectarea clădirilor rezistente la cutremur şi consolidarea clădirilor rezistente la cutremur. Noi am elaborat această metodologie de evaluare vizuală rapidă, noi am elaborat cele două coduri de proiectare pentru clădiri noi şi pentru clădiri existente pentru a fi rezistente la cutremur. În momentul de faţă, reglementarea tehnică care oferă cadrul de proiectare la cutremur se află în revizuire la Universitate şi în 2025 vom avea un document normativ şi mai bun decât normativul care există în momentul de faţă”, a explicat, la rândul său, Radu Văcăreanu, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

El a relatat că în zonele protejate s-au făcute echipe de studenţi şi profesori care au verificat vizual clădire cu clădire.

„Cele 15.000 de clădiri care au fost inventariate reprezintă undeva la 11% din fondul construit al Bucureştiului. Deci în zonele protejate am identificat 15.000 de clădiri. Mai sunt clădiri la care nu a fost posibil accesul, dar aşa, ca ordin de mărime, avem 11% şi este ceea ce va furniza datele de intrare pentru evaluare vizuală rapidă şi este instrumentul esenţial pentru consolidare întrucât permite prioritizarea. În momentul de faţă, finanţarea lucrărilor de punere în siguranţă se face în ordinea în care proiectele sunt mature, dar este bine să avem o prioritizare”, a susţinut Văcăreanu.

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a explicat că în zona Romană-Universitate-Unirea au fost analizate clădirile fără clasă de risc seismic, construite înainte de 1978, cu peste un etaj.

„Ca urmare a evaluării vizuale rapide, am ajuns la următoarele rezultate: din această zonă analizată, am putut să facem evaluarea vizuală rapidă pentru un număr de 40 de clădiri. Putem observa că pentru 18% dintre clădiri indicatorul de asigurare seismică se află între 0 şi 10, este un indicator reprezentativ, ceea ce înseamnă că 18% din clădiri ar trebui să intre cu prioritate la faza următoare, la expertizare, şi dacă suprapunem şi indicatorul de prioritizare a investiţiilor observăm că 37% dintre clădirile analizate au această obligaţie”, a arătat el.

Potrivit acestuia, din 1 august toate unităţile administrativ-teritoriale pot începe evaluarea vizuală rapidă şi datele vor fi încărcate într-o platformă.

„Până la sfârşitul anului 2025 avem obligaţia să facem evaluarea vizuală rapidă. Practic, acum din inventarierea celor 15.000 de imobile vom extrage lista celor pentru care vom face evaluarea vizuală rapidă. Estimăm că vor fi în jur de 8.000 de imobile care vor fi evaluate, conform criteriilor stabilite de metodologie”, a spus Munteanu.

Întrebat de ce era nevoie de o evaluare vizuală rapidă şi nu s-a trecut direct la o evaluare tehnică, Nicuşor Dan a afirmat: „Este o decizie pe care ministerul a luat-o, o decizie corectă (…) Noi ne aşteptăm că trebuie să intervenim la 8.000 de imobile. În momentul în care nu ştim nici măcar care sunt alea, e dificil, nu o să ajungi niciodată să faci expertize la toate. Trebuie să începi cu un inventar şi, în funcţie de resursele pe care le ai, în funcţie de urgenţele de intervenţie pe care le ai, să pui banii acolo unde este mai urgent”.

Întrebat dacă nu avea un inventar Compania de consolidări, el a replicat: „Nu. Noi acele liste pe care le ştie toată lumea, care sunt pe site (…) este o listă total incompletă, care a rezultat din expertize care s-au făcut pe diverse criterii de-a lungul timpului. Însă niciodată nu s-au luat toate clădirile cu potenţial risc seismic din Bucureşti ca să vedem câte din ele au risc seismic sau nu au. Cu alte cuvinte, dacă o clădire este în lista de pe site-ul Primăriei ea este în risc seismic, dar dacă o clădire nu este în listă ea poate să aibă risc seismic, dar să nu o fi evaluat nimeni niciodată”.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
nicusor dan amintiri din scoala
Nicușor Dan, amintiri năstrușnice din anii de școală: „A trebuit să păzesc materialul didactic”
No,Cold,Or,Hot,Water,Supply.,A,Water,Tap,And
Ciolacu, despre „situaţia gravă cu reţeaua de termoficare” din București: Jumătate din oraş nu...
ALDE Party Council Bucharest 2023, Bucharest, Romania - 20 Oct 2023
Elena Lasconi, întrebată dacă Nicuşor Dan ar fi un candidat bun la prezidenţiale: „Da, doar că...
Te-ar putea interesa și
Nicușor Dan. Profimedia
Nicuşor Dan: În principiu, îmi doresc un al treilea mandat de primar al Capitalei
Nicusor Dan
Anunțul făcut de Nicușor Dan la Digi FM. De ce a renunțat la stimulentele de căsătorie în...
Bucharest, Romania - 4th Mar, 2024: Nicusor Dan, the Mayor of Bucharest, visit a multi-family housing block, built in the 50s, in Baltagului street no. 17, sector 5, where the Capital City Hall begins the consolidation works, with funds from the National
Cât plătește Nicușor Dan chirie pentru apartamentul din București: „Avem o cameră și două...
Nicușor Dan
Nicuşor Dan, despre o candidatură la prezidenţiale: „Am început nişte lucruri, ştiu ce e de...
Partenerii noștri
Digi24 „Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de protecție” grupării ISIS ca să își continue afacerile în Siria
„Au făcut un pact cu diavolul”. O companie uriașă a plătit „taxă de...
DigiSport Nu le-a venit să creadă: Novak Djokovic, striptease pe terenul de tenis. O fană și-a pus mâinile în cap
Nu le-a venit să creadă: Novak Djokovic, striptease pe terenul de tenis. O...
PeRoz Dragostea lor, mai puternică decât oricând. Daniel Crag si Rachel Weisz, de mână prin Veneția după ce au strălucit pe covorul roșu
Dragostea lor, mai puternică decât oricând. Daniel Crag si Rachel Weisz...
Film Now Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui marcată de dependențe
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri...
Digi World Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a...
Stirile Kanal D Mihai, băiatul de 10 ani dat dispărut de bunică, a fost găsit. Motivul înduioșător pentru care a plecat de acasă
Mihai, băiatul de 10 ani dat dispărut de bunică, a fost găsit. Motivul...
ProFM Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare la ea în curte
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
Ultimele știri
Arnold Schwarzenegger receives an honorary degree from the Hertie School
Arnold Schwarzenegger, titlu onorific de doctor din partea Hertie School din Berlin: „Nu-i...
Billie Eilish in Berlin
Billie Eilish anunță pe cine susține la alegerile prezidenţiale din SUA: „Votaţi ca şi cum...
Romania,Money,In,Shopping,Cart.,A,Man,Holding,A,Basket
România, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în august
Exploding Pagers Kill Nine And Injure Thousands - Lebanon
Pagerele care au explodat în Liban au fost produse în Ungaria, anunţă întreprinderea taiwaneză...