Acum la Digi FM Digi FM PUSSYCAT DOLLS FT TIMBALAND - Wait A Minute

Mircea Geoană: NATO nu vede un risc iminent din partea Rusiei, dar mobilizarea este esențială

profimedia-0788519662
Mircea Geoană. Profimedia

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că nu vede un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în ţările baltice, nici în alte părţi, cauzat de Federaţia Rusă. El a adăugat că ideea că o ţară are nevoie de 24 de ore pentru a-i veni aliaţii, în cazul unui atac, este desuetă.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă există evaluări cu privire la scenariul că Vladimir Putin ar putea ataca un stat membru NATO, nu neaparat acum, ci într-un orizont de câţiva ani.

mircea geoana

“Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti. Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că NATO nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“Asta nu înseamnă că avem vreun indiciu, şi vreau să o spun extrem de clar, pentru că sunt şi aici multe comentarii pe care eu le înţeleg, comentarii occidentale pe care iar le înţelegem, că noi nu vedem un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Ar fi şi o disproporţie de forţe. Dar, în condiţiile în care războiul din Ucraina este, într-un un moment, destul de complex, şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu rezistă, atunci apetitul Rusiei în această eventualitate pe care noi facem tot ce depinde de noi să o evităm. Şi pentru România este important să nu avem ruşii pe graniţa noastră încă o dată. Dar şi ca Occident este important. Şi asta spunem noi. Haideţi acum să ne facem treaba, să-i ajutăm pe ucrainieni, să ne punem în aplicare planurile de apărare şi descurajare deja aprobate la NATO şi suntem într-o fază avansată, inclusiv aici la zona Mării Negre, să ne facem datoria. Pentru că cea mai bună apărare este descurajarea”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat de ce este important ca Ucraina să izbândească în războiul cu Rusia.

“În clipa de faţă suntem extrem de interesaţi ca Ucraina să izbândească şi să arătăm Rusiei că dacă le vine cumva ideea vreodată, nu acum, peste câţiva ani, să se ia de piept cu o alianţă atât de puternică ca a noastră, să fim în acel moment pregătiţi pentru orice eventualitate. Astăzi nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în baltice, nici în alte părţi. Dar, dacă nu ne facem noi treaba şi dacă îi lăsăm pe ei să izbândească în Ucraina, peste câţiva ani, asta spun liderii occidentali şi le respectăm opinia, este posibil ca pofta imperială renăscută, această obsesie de a ocupa teritoriul suplimentar pe care Imperiul Rus o are dintotdeauna, să se reproducă şi atunci să intrăm eventual în situaţii mai complicate”, a mai declarat Mircea Geoană.

El a mai anunţat că nu mai este de actualitate ideea că ai nevoie de 24 de ore să vină aliaţii în cazul în care un stat NATO este atacat.

“Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centimetru pătrat. 

Este o chestiune de mobilizare şi de resurse militare şi de coerenţă, în care România trebuie să-şi facă datoria, pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus şi ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca şi mulţi aliaţi din Est, au pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei Românei.

Un lucru extraordinar de pozitiv. Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie, poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne-fereşte. Şi atunci avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în mare proporţie, proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a menţionat Mircea Geoană.

Alertă NATO: Atacuri rusești iminente în alegerile din Europa de Est

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că “va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic” la alegerile din acest anm inclusiv din ţara noastră şi a adăugat că “la prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi”.

“Există în clipa de faţă o definiţie mult mai largă, mai amplă a securităţii naţionale şi a securităţii aliate. Este una militară evidentă, cu planuri de apărare, cu trupe, cu forţe, cu bani.Dar pe lângă aceasta există şi o dimensiune de securitate economică, de securitate cibernetică, de securitate în faţa atacurilor hibride. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova şi la noi, securitate democratică, pentru că va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic, împotriva alegerilor, inclusiv din România. La prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi, încercarea de a opri forţele pro-occidentale şi de a aduce, poate, unii mai favorabili decât cei pe care îi avem”, a declarat Mircea Geoană, duminică, la Digi 24.

El a fost întrebat dacă există în Romnia formaţiuni politice apropiate de Rusia.

“Eu nu fac judecăţi de valoare, nu este treaba mea, sunt la NATO. Când revin şi dacă revin în politica românească, am să fiu puţin mai explicit, dar vreau să spun un singur lucru. Aceste alegeri din România, în principal cele prezidenţiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral, suntem la sfârşitul unui regim politic de zece ani de zile, poate mai lung, suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situaţia politică din România şi atunci vom avea nişte alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-şi proteja votul şi pentru a nu lăsa ca cel sau cea care va fi viitorul preşedinte al acestei ţări, importante în NATO şi importante pentru noi toţi, să fie unul numit de oligarhia politică şi să nu fie ales pe bune de către românii”, a explicat Geoană.

El a mai afirmat că sondajele arată că mai bine de jumătate dintre români consideră că alegerile din acest an vor fi fraudate.

“Şi există două forţe aici. E o forţă, evident, anti-occidentală pe care Rusia şi alţii încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu neapărat sunt pro-ruşi, dar sunt oarecum anti-occidentalii. Şi există o linie de confuzie deliberată în această zonă. Aşa cum arată şi sondajele de la noi, 56% dintre români şi românce consideră că alegerile de anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere şi corecte”, a mai transmis Mircea Geoană.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
CORNEL ILIE coevr
Cornel Ilie: Artiștii din România nu sunt uniți
grenada-descoperita-tonciu2
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam...
Ilie Năstase la Festivalul de Film de la Cannes/ Profimedia
Ilie Năstase, despre experiența de pe covorul roșu de la Cannes: „M-a...
Italy, the ancient Roman city of Pompeii: Archeologists discover a new graffiti that could put an end to scholars' debate about the exact historical date of the eruption of Mt. Vesuvius that destroyed the city in 79 AD
Desenele cu gladiatori ale copiilor din Pompei, o nouă și fascinantă...
Pe aceeași temă
vasile dincu -rusia nato - ucraina
Dîncu, despre Iohannis la NATO: „Iohannis nu e un aventurier. A avut în spate, chiar dacă...
DIICOT
Român arestat și acuzat de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei imagini cu obiective...
David Petraeus profimedia-0873134928
Un fost director CIA dezvăluie care este cheia victoriei Ucrainei în războiul cu Rusia: ”Şi...
Angel Tilvar
Ministrul Apărării despre bruiajul rusesc: „Ne preocupă, dar monitorizăm situația”
Te-ar putea interesa și
Selly, discurs la NATO
Cum a ajuns Selly singurul influencer român care a ținut un discurs la NATO: „Fac parte...
Russian President Putin Meets with Defense Minister Sergei Shoigu
Putin l-a înlocuit pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, cu un economist civil
Russian army shells Kharkiv again, Harkiv, Ukraive - 11 Jan 2024
Ofensiva Rusiei în Harkov: Ucraina recunoaște "succese tactice" rusești, Moscova anunță...
Mircea Geoană alimentează speculațiile privind candidatura la prezidențiale
Mircea Geoană, despre posibilitatea ca Rusia să atace vreun stat NATO: „Nu are nici intenţia...
Partenerii noștri
Digi24 Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de polițiști
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă...
DigiSport Olympiakos - Fiorentina 1-0. Grecii au câștigat trofeul Conference League, după o finală dramatică cu gol în minutul 116
Olympiakos - Fiorentina 1-0. Grecii au câștigat trofeul Conference League...
PeRoz Dylan, fiul lui Catherine Zeta-Jones, prima apriție cu iubita. Reacția celebrei lui mame atunci când a văzut ce a postat pe Instagram
Dylan, fiul lui Catherine Zeta-Jones, prima apriție cu iubita. Reacția...
Film Now Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata fusese "răpită" de tatăl ei
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la...
Digi World Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de...
ProFM Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele simptome au apărut în 2008
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită...
Digi Life Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de căldură extremă, în ultimul an. Cele mai afectate 5 țări
Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de...
Vizual Comunicat 1600x900-100
Peste 280 de #oameniDIGI s-au alăturat unui nou maraton de curaj și...
Ultimele știri din matinal
andreea raicu bfa1094f-3111-4c2f-a0f1-7b5f15cfcb752
Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și...
valer kovacs
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu
3 Kilometri Până la Capătul Lumii. Descoperă povestea din spatele filmului românesc care a...
teo stand-up 1
Teo: De la începuturile stand-up-ului la provocările corectitudinii politice în comedie. „La...
Ultimele știri
EXCLUSIVE: PREMIUM EXCLUSIVE : Millie Bobby Brown And Jake Bongiovi, FIrst Pix Looking Ecstatic Since Marriage Annoucment - 24 May 2024
Jon Bon Jovi confirmă că fiul lui s-a căsătorit cu Millie Bobby Brown: Mireasa a arătat...
Celebrity Selfies
Un avion, luat de vânt înainte de îmbarcarea pasagerilor, în Texas. Mai multe aeronave...
Mama Andreei Tonciu
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt...
UNTOLD2023_0804_204623-2269_JulienDuval (1)
Trăiește magia UNTOLD 2024 cu "Soul Ticket"