Acum la Digi FM LIL NAS X FT BILLY RAY CYRUS - Old Town Road

Mesajul lui Klaus Iohannis, de Ziua Europei: Europa globală este răspunsul potrivit la o lume din ce în ce mai polarizată

klaus iohannis
Klaus Iohannis / Foto: Profimedia

Consecințele războiului provocat de Rusia în Ucraina s-au multiplicat, iar la nivel global este vizibilă tendința de fragmentare și reașezare geopolitică, spune Klaus Iohannis. El a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Președintele transmite că Europa globală este răspunsul potrivit la o lume din ce în ce mai polarizată.

Iată mesajul complet al lui Klaus Iohannis:

Ziua Europei ne găsește în acest an într-un moment de profundă schimbare la nivel global. Consecințele războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei s-au multiplicat, iar principiile, valorile și sistemul multilateral care au stat la baza păcii mondiale după cel de-al Doilea Război Mondial sunt în continuare amenințate, în timp ce la nivel global este vizibilă tendința de fragmentare și reașezare geopolitică.

Securitatea cetățenilor noștri și reziliența societăților au dobândit noi valențe, de la protejarea democrației și a statului de drept și asigurarea prosperității economice, la sprijinirea celor care luptă pentru pace și pentru valorile în care credem. La acestea se adaugă găsirea de soluții rapide la schimbările climatice – cu efecte din ce în ce mai dramatice asupra vieții de zi cu zi - și, respectiv, adaptarea, de asemenea rapidă, la mediul digital în care trăim.

În acest context global cu multe provocări, Europa – simbol al valorilor păcii, libertății, democrației și drepturilor omului – are astăzi un rol cu atât mai important. Apărarea acestor valori este o responsabilitate care va determina în ce lume se vor dezvolta generațiile viitoare.

România este parte activă a eforturilor și a inițiativelor europene de implementare a priorităților strategice comune, în beneficiul cetățenilor noștri. Unitatea și solidaritatea rămân principalul nostru atu, iar ultimii ani au fost dovada clară că doar uniți și solidari suntem mai puternici.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este o expresie a acestor principii, o creație europeană vizionară, care a reușit mobilizarea unor resurse impresionante, din grijă pentru următoarele generații. Pentru România, alături de fondurile de coeziune, acest mecanism este o oportunitate unică de modernizare și dezvoltare. Suntem datori ca prin eforturi comune să profităm de această oportunitate pentru a participa cu succes la procesul de transformare și de modernizare a României, orientat către nevoile viitorului.

Reziliența noastră comună, deci și a României, presupune o economie solidă, competitivă, adaptată viitorului, digitalizare, investiții în cercetare și inovare, lanțuri de aprovizionare stabile și de încredere, securitate energetică garantată la prețuri accesibile, iar adaptarea urgentă la schimbările climatice trebuie să stimuleze competitivitatea Uniunii şi să protejeze, în același timp, cetățenii. Toate acestea sunt teme esențiale pentru sănătatea și bunăstarea generațiilor viitoare.

Securitatea Uniunii Europene înseamnă și o protecție adecvată a frontierelor externe, iar contribuția României la securizarea acestora este larg recunoscută și apreciată la nivel european și nu numai. Am convingerea că, în spiritul principiilor responsabilității, unității și solidarității între toți membrii Uniunii Europene, prin dialog şi angajament constructiv din partea tuturor, România își va primi locul binemeritat în cadrul spațiului european de liberă circulație.

Consolidarea securității noastre este, de asemenea, esențială, implicând o cooperare strânsă pentru creșterea capacităților de apărare, în deplină complementaritate cu NATO, precum și pentru întărirea rezilienței în fața amenințărilor hibride și a celor din spațiul cibernetic. În fața agresiunii ruse, trebuie să menținem fără ezitare sprijinul solid și consistent acordat Ucrainei, eforturi la care România participă activ. Miza strategică este clară: garantarea faptului că retrasarea cu forța a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptată, nici în Europa și nicăieri în lume.

România a fost și va rămâne un promotor vocal al răspunsului european ferm de sprijin al rezilienței și al securității Republicii Moldova. Reuniunea Comunității Politice Europene, care va fi găzduită la Chișinău la 1 iunie anul acesta, va transmite un mesaj fără echivoc de solidaritate: Europa este alături de cetățenii Republicii Moldova în eforturile lor de a-și apăra opțiunea strategică europeană şi libertatea.

Contextul global actual nu ne permite să ne limităm acțiunea externă la vecinătatea imediată. Europa globală este răspunsul potrivit la o lume din ce în ce mai polarizată, iar acțiunea externă a României din ultimul an a contribuit substanțial la dinamizarea contactelor cu parteneri din întreaga lume, pentru a construi parteneriate diversificate și de încredere și, totodată, pentru a expune în mod obiectiv realitățile războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Europa în care trăim, Europa noastră, la care generații întregi au aspirat și pentru care au luptat, nu este un bun câștigat. Trebuie cu toții să o protejăm, continuu. În aceste vremuri dificile, teama și incertitudinea creează terenul fertil pentru dezinformare și atacuri hibride, care pun în discuție principiile și valorile democratice în care credem. În fața acestor acțiuni, este necesară o abordare rațională, o analiză atentă a informațiilor și a surselor, nealterată de manipulare, precum și angajarea în dezbateri constructive pe temele europene majore de interes pentru societatea noastră.

Protejând Europa, ne protejăm pe noi, securitatea și prosperitatea noastră. Soluțiile europene pentru provocările actuale sunt soluții pentru viitorul cetățenilor noștri.

România are capacitatea de a contribui substanțial, în continuare, la realizarea acestor obiective comune. Suntem un stat membru matur și responsabil, cu un profil european solid și credibil, recunoscut și apreciat de partenerii noștri.

Interiorizând aceste repere, am încredere că sprijinul cetățenilor români pentru Uniunea Europeană și pentru valorile fundamentale europene va rămâne de neclintit.

La mulți ani, Europa!

La mulți ani, România în Uniunea Europeană!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Jennifer Lopez
54 de ani în buletin, îndrăzneală cât cuprinde. Jennifer Lopez a...
catalin cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate: „Ce...
Pe aceeași temă
Rumänien, Pressekonferenz Frank-Walter Steinmeier und Klaus Iohannis Pressekonferenz vom Präsidenten Rumäniens Klaus Ioh
Iohannis: România condamnă atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, discuţie cu Volodimir Zelenski, la Vilnius: „Am reiterat sprijinul ferm pentru...
Regia Protocolului de Stat cheltuie 9 milioane de euro pentru a transforma un fost sediu de partid în reședința lui Klaus Iohannis. Reacția lui Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis, mesaj după ce Peter Pellegrini a câştigat prezidenţialele din Slovacia: Aştept...
Mark Rutte
Suedia şi Italia îl susţin pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO
Te-ar putea interesa și
Rareș Bogdan
Rareş Bogdan, despre şansele preşedintelui la NATO: „SUA au vorbit despre marele prieten Klaus...
Nato,Flag.,National,3d,Rendering,North,Atlantic,Treaty,Organization,Flag
Ungaria rămâne fermă în privința veto-ului său împotriva candidaturii lui Mark Rutte la NATO...
Ion?Marcel Ciolacu, Prime Minister of Romania, taken during a press conference after the joint talks with Olaf Scholz, Federal Chancellor, (not pictured here) in the Federal Chancellery in Berlin, July 4th, 2023.
Ciolacu, despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO: „Nu există un lider, decident...
klaus iohannis (2)
Klaus Iohannis, mesaj de Paștele Catolic: "Puterea noastră cea mai mare rezidă în capacitatea...
Partenerii noștri
Digi24 O mireasă a murit la nunta ei. Dansa pe marginea piscinei, a alunecat și a căzut în apă
O mireasă a murit la nunta ei. Dansa pe marginea piscinei, a alunecat și a...
DigiSport Barcelona - PSG 1-0, ACUM, pe Digi Sport 1. Raphinha a lovit din nou! Istvan Kovac e la centru
Barcelona - PSG 1-0, ACUM, pe Digi Sport 1. Raphinha a lovit din nou...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Johnny Depp, transformare radicală de look. Actorul a slăbit considerabil și și-a tuns părul, după ce s-a mutat în Londra: „Are un stil de viață mai curat”
Johnny Depp, transformare radicală de look. Actorul a slăbit considerabil...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
Stirile Kanal D Ce a cerut familia Mirelei, femeia de 38 de ani ucisă de afacerist și abandonată? Individul riscă ani grei de închisoare
Ce a cerut familia Mirelei, femeia de 38 de ani ucisă de afacerist și...
ProFM Cum a început Denisa Tănase afacerea care a făcut-o milionară. De la cine a împrumutat 500 de euro pentru ideea ei
Cum a început Denisa Tănase afacerea care a făcut-o milionară. De la cine...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Ultimele știri din matinal
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Magicianul Verdini
Magie și Păcăleli la Digi FM cu Magicianul Verdini
Ultimele știri
Vladimir Lipaev
Vladimir Putin a numit un nou ambasador în România. Vladimir Lipaev a fost expulzat anul...
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit cu fostul iubit: "Aveam...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei e o greşeală...
profimedia-0864596312
Iranul ameninţă cu ”un răspuns dur și dureros” în cazul unor represalii ale Israelului