MAE de la București a reacțonat duminică la declarații făcute în ajun de fostul președinte rus Dmitri Medvedev care, comentând statutul de țară candidată la aderarea la UE primit de Republica Moldova, a acuzat Bucureștiul că are ambiția de a crea „o nouă Românie Mare” și a amenințat Chișinăul cu consecințe.
„Declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obişnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât şi după agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, arată Ministerul român de Externe într-un comunicat.
Potrivit MAE, reacţia menţionată indică, pe lângă „un mare grad de frustrare”, un lucru cert - decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este „o decizie corectă şi reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocaţiei şi orientării europene” ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi.
„Această decizie reprezintă, pe de o parte, iniţierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul şi, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, se mai arată în comunicatul MAE.
Potrivit agenției TASS , Dmitri Medvedev, care în prezent este vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă. În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că și-au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara. Astfel, spune Medvedev, vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse.
„Republica Moldova s-a așezat la lunga coadă pentru aderare la UE, care se întinde pe zeci de ani. Bon voyage! Dar ei vor mai devreme! Prin urmare, există o altă cale de a obține aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a declarat politicianul pe canalul său de Telegram, răspunzând la o întrebare a TASS cu privire la cât de repede ar putea adera Moldova la Uniune.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!