Acum la Digi FM Alex Vidia DERMOT KENNEDY - Kiss me

Lucian Mîndruță, despre „doctorii noștri publici și cu cariere politice”: Submediocri intelectual, necizelati și incapabili de a se integra onorabil într-o dezbatere

Lucian Mândruță

Lucian Mîndruță a făcut o comparație între oamenii cu doctorat pe care i-a cunoscut în ultimii 20 de ani și „doctorii noștri de la televizor”. Acești oameni sunt, de multe ori, submediocri intelectual, necizelati și incapabili de a se integra onorabil într-o dezbatere, într-o recepție, la o masă cu omologi de-ai lor din țări civilizate, fac de obicei figură de primitivi care vorbesc mai mult cu mâinile, spune jurnalistul despre „doctorii noștri publici și cu cariere politice”.

„Am cunoscut în ultimii 20 de ani mulți oameni cu doctorat. Majoritatea, în domeniul medical, căci mi s-a întâmplat să ajung pe la felurite evenimente din domeniu. Cei mai mulți din alte țări, întrucât evenimentele erau de obicei internaționale.
O să vă spun aici diferențele între ei și doctorii din politică românească.

Limbi vorbite și limbaj:

Doctorii pe care i-am cunoscut erau fluenti în cel puțin o limba străină. De obicei engleză, folositoare la congrese și articole de cercetare - apropos, nu poți face cercetare doar știind limba țării tale, dacă aia nu e Anglia sau America. Nu poți. Cine pretinde asta e un impostor. În plus, cam fiecare știa limba a cel puțin unei țări vecine, de la valonă la germană sau italiană.

Limbajul era nu doar îngrijit și elegant, dar capabil să transmită cu mult mai mult decât informație medicală. Am stat cu oamenii aceștia la masă și era o încântare conversația: metafore, jocuri de cuvinte, bogăție lingvistică cu mult peste cele 300 de cuvinte din limbajul de fiecare zi.

Cultură:

Deși, cum vă spuneam, toți acești cetățeni erau doctori în medicină, mai fiecare putea purta o discuție despre pictură, muzică clasică (și cu mulți am fost și la concerte), literatură universală, filme de artă sau știință. În mai toate domeniile se vedea că undeva în spate, probabil în școală și în liceu, existau lecturi serioase și un obicei de consum cultural peste medie.

Comportament:

Care e cuțitul pentru pește? Ce faci cu șervețelul de pe masă? Ce nivel sonor e potrivit pentru o discuție? Cum trebuie să se vadă brandul pe haine (hint: deloc!)? Pe scurt, oamenii aceștia nu țineau să iasă în evidență în niciun fel, așa că știau toate cutumele civilizației și ale bunului simț. Mulți au fost și la mine în casă și au găsit mereu cuvintele potrivite pentru efortul de a-i primi...

Competență:

Firește, acești oameni aveau un titlu de doctor REAL. Și cel mai important lucru legat de lucrarea de doctorat nu era faptul că NU era plagiată (asta nici nu se mai discuta). Ci noutatea ei, ideea ei științifică, descoperirea, valoarea medicală, practică și teoretică.

Spre deosebire de tezele de doctorat ale multor români (și nu mă refer doar la politicieni), acești oameni nu le făcuseră pentru un titlu, ci pentru că ei chiar descoperiseră ceva util și important și își doreau să comunice asta!
Că atare, pe lângă teza asta publicau mult, în reviste de specialitate care nu acceptă ușor articole și le evaluează cu colegi de-ai lor, într-un sistem numit "peer-review". Totalitatea publicațiilor și citărilor de către alți colegi formează un indice academic, între care cel mai cunoscut e Hirsch.

Cei mai mulți aveau indici Hirsch respectabili.

Cei mai mulți dintre doctorii noștri de la televizor nici n-au auzit de acest indicator de măsurare! Deși unii dintre ei publică, o fac în publicații care nu sunt indexate, pentru că nu au nicio valoare științifică. Și da, sunt multe reviste făcute doar pentru acest gen de onoruri de autor de articol, la fel de fake că și doctoratele... Destule și în România, dar nu numai.

Ca să trag linie, aș spune câteva lucruri simple:

Plagiatul nu e problema cea mai mare. Ci faptul că acești oameni sunt, de multe ori, submediocri intelectual, necizelati și incapabili de a se integra onorabil într-o dezbatere, într-o recepție, la o masă cu omologi de-ai lor din țări civilizate.
Când ajung acolo fac de obicei figură de primitivi care vorbesc mai mult cu mâinile (când n-au translator alături) și nu pot purta nicio conversație în afară de câteva fraze tip, între care cel mai des am auzit-o pe aia cu "our tradițional food is sarmale, and we also have țuică, better from your whiskey".

Atâta pot ei. Pentru că ultimul eveniment la care au fost a fost o nuntă în circumscripția electrorala în care copilul primarului din reședința de județ a luat-o pe fata șefului consiliului județean, întru perpetuarea unei caste de troglodiți care defilează alminteri prin Europa făcându-ne de râs cu fiecare propoziție.

Ăștia sunt doctorii noștri publici și cu cariere politice.

Vectori ai nerușinării unui sistem în care mediocritatea e o catapultă care te saltă peste capetele plecate ale celor care citesc și înțeleg.”, spune Lucian Mîndruță, într-o postare pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Lucian Mîndruta pleacă cu bicicleta la New York
Lucian Mîndruță pleacă cu bicicleta la New York
turul targurilor bacau
Peste 300 de copii au beneficiat de donațiile primite în urma campaniei „Turul Târgurilor de...
turul targurilor de craciun baia mare
Baia Mare a dăruit! Mulți copii au împărțit din jucăriile lor pentru 25 de copii fără...
lucian mindruta turul tg de craciun oradea
„Oradea dăruiește! Mulțumesc!”. Orădenii i-au umplut mașina lui Lucian Mîndruță cu daruri...
Te-ar putea interesa și
Beatrice Ghiciov și Lucian Mîndruță
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță: ascultătorii devin spiridușii Digi FM pentru...
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DA-MI UN MOTIV CU LUCIAN MINDRUTA LA DIGI FM
„Dă-mi un Motiv de-ai rămas aici”, un proiect Turul României cu Lucian Mîndruță
mindruta popica
Reacția lui Lucian Mîndruță, după ultimele declarații ale deputatului Eduard Popică, ginerele...
Partenerii noștri
Digi24 „Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi...
DigiSport Dani Coman este așteptat să semneze: ”Va veni la noi!”
Dani Coman este așteptat să semneze: ”Va veni la noi!”
PeRoz „Nu e bine deloc!” Starea de sănătate a regelui Charles s-ar fi înrăutățit, iar experții actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc!” Starea de sănătate a regelui Charles s-ar fi...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Are 52 de ani, dar silueta unei tinere de 30. Thalia, fabuloasă la gala Latin AMAs 2024, unde a schimbat cinci ținute
Are 52 de ani, dar silueta unei tinere de 30. Thalia, fabuloasă la gala...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Sorina Pintea
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, condamnată la 3 ani şi 6 luni...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
gabriela firea
Gabriela Firea, despre scandalul azilurilor: „Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit”
Bestival - Day 4
Pet Shop Boys lansează albumul „Nonetheless”: Este unul dintre cele mai melodice din cariera...
Heavy raining hits UAE
„Cea mai probabilă” explicaţie pentru ploile diluviene din Oman şi Emiratele Arabe Unite
Coffee,Beans,And,Portafilter.
Cafeaua nu se va ieftini prea curând. Fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase