Acum la Digi FM MARIO FRESH - Si ce daca

Klaus Iohannis: La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit

klaus iohannis1

La 32 de ani de la Revoluția Română, „este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit”, iar „aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române”, care nu ar trebui să aibă liniște „până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere”, a transmis președintele Klaus Iohannis, miercuri, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis:

„Decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre, punctul zero al istoriei recente care a schimbat fundamental destinul României. Atunci am câștigat lupta pentru libertate și demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu prețul sângelui prea multor tineri.

Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății rămâne, de aceea, încărcată de durerea pierderii celor care și-au dat viața pentru ca națiunea noastră să lase în urmă trecutul întunecat al comunismului. Aceasta este ziua în care îi chem pe toți cetățenii României să onorăm memoria victimelor, să prețuim sacrificiul lor suprem și, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra și proteja statul de drept, libertatea și drepturile fundamentale.

Decembrie 1989 a deschis drumul țării noastre către democrație, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și profilarea României într-un furnizor de securitate regional. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluția noastră anticomunistă.

În urmă cu 32 de ani, românii au stat neclintiți în fața tancurilor și a focurilor de armă, mânați de o singură dorință: eliberarea României de dictatura care a frânt brutal parcursul democratic al țării noastre. Regimul comunist nu a reușit să anihileze opoziția românilor, să aplatizeze conștiințele sau să înăbușe speranța! Mulți au trăit cu convingerea că ororile vor lua sfârșit, au existat oameni curajoși care au acționat și au suferit pentru ca țara noastră să își recâștige libertatea.

Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală. Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean. Drumul țării noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greșelile care au fost făcute în aceste peste trei decenii nu înseamnă că trebuie să ne facă să privim cu indulgență trecutul recent, ci că trebuie să fim mai responsabili și mai atenți la promovarea unor politici care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor noștri.

Viitorul democratic al României nu poate fi consolidat fără ca tinerele generații să afle istoria reală și să conștientizeze ororile regimului comunist. Lupta pentru libertate și demnitate a înaintașilor trebuie înțeleasă la adevărata sa valoare și continuată permanent. Apărarea drepturilor fundamentale și a principiilor europene, cu care noi ne identificăm astăzi, constituie o datorie civică, de la care nu avem voie să abdicăm niciun moment!

Rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptății. Din păcate, aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române. La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit. Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere.

În calitate de Președinte al României, voi continua, cu aceeași hotărâre, să apăr idealurile Revoluției și să militez pentru o societate modernă, puternică și incluzivă. România liberă pentru care s-au sacrificat eroii noștri este țara în care domnesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este înfăptuită de o justiție independentă și responsabilă în fața societății și a istoriei.

Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să lucrăm zi de zi, împreună, pentru împlinirea idealurilor pentru care ei s-au jertfit!”, a transmis Klaus Iohannis.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Mihai Tudose
Mihai Tudose crede în şansa lui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO: „Nu cred...
rutte profimedia-0829716235
Mark Rutte, prima reacție publică despre Klaus Iohannis, contracandidatul său la șefia NATO
profimedia-0842406095
Slovenia l-ar putea sprijini pe Klaus Iohannis la NATO
mark rutte si klaus iohannis
Klaus Iohannis, despre competiția cu Mark Rutte pentru șefia NATO: "Avem abordări ușor...
Te-ar putea interesa și
profimedia-0844233773
Iohannis, întrebat ce crede despre un candidat comun al PSD-PNL la prezidenţiale: „Nu cred că...
profimedia-0844233773
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat „Legea 2 Mai”, prin care traficanţii de droguri de...
profimedia-0788519662
Mircea Geoană, despre şansele lui Klaus Iohannis de a conduce NATO
dacian ciolos4
Dacian Cioloş, despre candidatura lui Iohannis la NATO: Pentru România e un lucru bun. Sper să...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Reacția lui Victor Angelescu, după ce în stenograme a apărut că Daniel Niculae l-a sunat pe arbitru înaintea meciului
Reacția lui Victor Angelescu, după ce în stenograme a apărut că Daniel...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...