Acum la Digi FM LIL NAS X - Star Walkin

Echinocţiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Fir,Trees,On,Meadow,Between,Hillsides,With,Conifer,Forest,In
În 2023, pe 23 septembrie, se produce echinocţiul de toamnă. Shutterstock

În 2023, pe 23 septembrie se produce echinocţiul de toamnă. Acesta reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin "punctul autumnal" de intersecţie a eclipticii (proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, traversând din emisfera nordică în cea sudică. Din punct de vedere astronomic începe toamna.

În România, fenomenul are loc la orele 09 şi 50 minute. La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont, potrivit www.astro-urseanu.ro. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci, la această dată, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord, unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de șase luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", arată Agerpres.

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.

Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe", care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ''Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român'' (2000), de Ion Ghinoiu.

Pentru creştini, în ţara noastră, la 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.

Când se trece la ora de iarnă

România trece la ora oficială „de iarnă” în noaptea de 28-29 octombrie (sâmbătă spre duminică). Ora 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, România revine de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând din 29 octombrie, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale.

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916. Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
UNTOLD Universe
Untold 2025: Line-up-ul complet și artiștii care vor electriza cele 7...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Partenerii noștri
Digi24 Ritualul unei „exorcizări”, viral pe net: o femeie rostește rugăciuni în timp ce fiica ei plânge în hohote. Anchetă a autorităților
Ritualul unei „exorcizări”, viral pe net: o femeie rostește rugăciuni în...
DigiSport Surpriză! Au făcut anunțul despre negocierile cu Ianis Hagi
Surpriză! Au făcut anunțul despre negocierile cu Ianis Hagi
PeRoz Cauza morții verișoarei Prințului William și a Prințului Harry a fost dezvăluită. Familia este în doliu
Cauza morții verișoarei Prințului William și a Prințului Harry a fost...
Film Now Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce imagine! Doi giganți ai cinematografiei!”
Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce...
Digi World Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din fibre și să nu-ți încarci factura de energie electrică
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie...
Stirile Kanal D Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 23 iulie 2025?
Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 23 iulie 2025?
ProFM Ce avere avea Ozzy Osbourne și cine va moșteni totul. Legenda rock avea 6 copii din două căsătorii
Ce avere avea Ozzy Osbourne și cine va moșteni totul. Legenda rock avea 6...
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
Ultimele știri din matinal
bitza matinal
Bitză: „Am pierdut timp ca să fac bani, dar nu-mi pare rău. Muzica rămâne gratis în sufletul...
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
Ultimele știri
Piedone announces candidacy for the position of Bucharest mayor, Bucharest, Romania - 17 Mar 2024
Premierul Bolojan l-a eliberat din funcţia de președinte al ANPC pe Cristian Popescu Piedone
Romania PM
Grindeanu, după şedinţa coaliţiei: Investiţiile din programul „Anghel Saligny” nu îngheaţă
felix baumgartner, mihaela radulescu
Mihaela Rădulescu, primele declarații după autopsia lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă”
FLUSHING NY- AUGUST 23: Jannik Sinner speaks to the media at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on August
Revenire neașteptată. Jannik Sinner reia colaborarea cu preparatorul fizic implicat în cazul...