Acum la Digi FM Jenifer Lopez - PA TI

Dispută între Dacian Cioloș și Costel Alexe privind colaborarea PNL-USR-PLUS de la Iași

colaj-ciolos-alexe

Dacian Cioloș, președintele PLUS, și Costel Alexe, deputat PNL și ministrul mediului, au o dispută cu privire la colaborarea dintre PNL și USR-PLUS de la Iași. După ce liberalul a acuzat USR de atacuri concentrate împreună cu PSD, liderul PLUS a spus că nu poate fi vorba despre unitatea dreptei deoarece Mihai Chirica (fost PSD) este candidatul PNL la alegerile din acest oraș.

Dacian Cioloș îl citează pe Costel Alexe, care a spus «Da, PNL își dorește să scape de toate relicvele radioactive ale PSD», dar adaugă: „Cine candidează la Primăria Iașului? Mihai Chirica, fost șef de la PSD”.

„Las la o parte disonanța cognitivă a acestui domn care a ajuns ministrul Mediului și în același timp susținător al celui care a tăiat celebrii tei seculari ai Iașului. Las la o parte că șeful PNL a zis că nu știe situația de la Iași, unde conducerea locală a decis că PSD poate fi învins prin mutarea pesediștilor, în masă, în PNL. Dar ce nu pot să las la o parte e fantezia domnului Alexe legată de unitatea dreptei”, a completează liderul PLUS.

„Ca să fie clar pentru toată lumea. Am fost și suntem deschiși pentru un proiect al dreptei. Singura noastră condiție a fost și rămâne în continuare să nu primim PSD în acest proiect și nici năravurile lor. Ni s-a reproșat că la București nu am atras și PMP în această construcție. Dar cum am fi putut face o colaborare politică cu un partid care a votat un mandat întreg cu PSD? Ni s-a reproșat că nu am primit un candidat cu șanse la Sectorul 2, unul care a doua zi a trecut la PSD. Ni s-a reproșat că nu avem colaborări cu PNL în țară. O să avem când o să știm dacă aceste colaborări sunt cu PNL și nu cu un PSD deghizat în galben-albastru”, mai spune Dacian Cioloș, pe pagina de Facebook.

El mai spune că „în acest context suprarealist nu ne rămâne decât să îi mulțumim lui Costel Alexe că recunoaște adevărul. Luptă cu PSD atât de aprig încât e gata să primească toată organizația locală în PNL. Cum ar veni, «au luptat până au căzut sub masă» sau, după caz, «au luptat, dar au și colaborat»”.

„Oare nu ar fi mai cinstit ca domnul Alexe să fie corect cu alegătorii din Iași și să se înscrie el în PSD? Până la urmă, arată a ipocrizie să iei oamenii PSD și să îi înscrii la tine în partid pentru că le e rușine să defileze cu numele propriului partid, după cum vedem că procedează și doamna Firea la București. Momentan avem aceeași Mărie cu alta siglă”, subliniază Dacian Cioloș.

„Între timp, îi recomandăm domnului Alexe să mai recruteze câțiva pesediști care să se înscrie în PNL și astfel să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva guvernului ca să nu rămână ministrul Mediului fără loc de muncă. Singura problemă ar fi că pesediștii au mai dat jos câteva guverne care le aparțineau, așa că domnul Alexe va trebui să fie foarte clar când le va explica al cui e guvernul, al lor sau al celorlalți”, completează liderul PLUS.

Costel Alexe a criticat USR Iași: Nicăieri în ţară nu mai este aşa, o astfel de alianţă informală între PSD şi USR cu scopul de a lovi în candidaţii PNL

Anterior, deputatul PNL și candidatul la Consiliul Judeţean Iaşi a criticat faptul că reprezentanţii filialei ieşene a USR au refuzat să facă o alianţă împotriva PSD, dar şi că în ultima perioadă s-au dedat la atacuri concentrate împreună cu social-democraţii la adresa PNL.

„PSD este o relicvă a trecutului şi pe măsură ce îi fuge vizibil pământul de sub picioare, devine un partid cu apucături tot mai radicale, mai peremiste. Pe acest fundal, nenumăraţi lideri de opinie, jurnalişti sau activişti civici au afirmat că este nevoie de unirea forţelor politice ale PNL şi USR pentru a deposeda de tot PSD de putere. O colaborare corectă USR cu PNL reprezintă pentru foarte multă lume o astfel de variantă politică şi care ar trimite PSD în derizoriu probabil pentru totdeauna. Da, PNL îşi doreşte să scape de toate relicvele radioactive ale PSD. Este motivul pentru care suntem deschişi la colaborare, mereu am fost. Inclusiv în momentul în care am preluat guvernarea ne-am întors privirile spre USR pentru a colabora. Probabil şi din cauza proximităţii alegerilor prezidenţiale, colegii de la USR au dorit să urmeze o cale proprie”, spune Costel Alexe.

„Deschiderea noastră nu a rămas doar la stadiul din toamna anului 2019, noi am lăsat deschise căile de negociere cu USR în permanenţă. Dacă s-au iscat tensiuni, acestea au fost punctuale şi trecătoare, iar PNL le-a considerat aspecte fireşti ale politicii. Care este situaţia, mai exact? În primul rând, singura temă a USR la Iaşi este să atace PNL. Oraş care va atinge în curând cifra de 500.000 de locuitori şi judeţ care va ajunge repede la 1 milion de locuitori, dominat de decenii de PSD, şi totuşi singura ţintă a USR este PNL. Nici măcar nu mai este o luptă electorală, este o obsesie la care noi, cei din PNL, nu răspundem. În al doilea rând, la Iaşi PSD este pe cale să devină istorie după ce l-au susţinut pe Liviu Dragnea până în pânzele albe, după ce au dominat politic judeţul vreme de 28 de ani şi, peste toate, după ce au făcut praf orice era bun şi nu au fost în stare să ducă la capăt niciun alt proiect. În al treilea rând, şi poate cea mai neaşteptată situaţie pentru cei mai mulţi, USR şi PSD nu se atacă deloc. Ambele sunt concentrate cu atacuri asupra PNL, cu lovituri murdare şi minciuni jenante la adresa mea. Nicăieri în ţară nu mai este aşa, o astfel de alianţă informală între PSD şi USR cu scopul de a lovi în candidaţii PNL la primărie şi la consiliul judeţean”, afirmă Alexe.

„Explicaţia acestei anomalii este simplă: la Iaşi, USR a renunţat la principiile pe care le-a promovat - oameni noi, fără penali, altfel de politică, a abandonat toată competiţia internă în care s-au implicat tineri entuziaşti şi au impus un fost liberal drept candidat la funcţia de preşedinte pentru Consiliul Judeţean. Se ştie că trădătorii sunt orbiţi şi mânaţi doar de răzbunare şi nu au scrupule să mintă, să manipuleze, să insinueze. Dar iată că aceasta este calea pe care a ales la Iaşi USR să meargă, să ignore aproape complet PSD şi să atace constant PNL, iar mijloacele de atac să fie mai curând specifice manelelor decât politicii. USR a ales să uite că există viaţă şi după alegeri”, mai spune deputatul PNL.

„Lipsa de strategie şi de perspectivă politică a liderilor USR la Iaşi afectează grav perspectivele membrilor USR care vor să facă politică de performanţă. Cei doi candidaţi aventurieri vor pierde - nu se îndoieşte nimeni - şi vor reveni în parlament, iar la alegerile generale se vor regăsi iarăşi pe primele locuri de parlamentari. Care este 'planul B' al USR la Iaşi dacă acum, în campanie, şi-a unit forţele cu PSD împotriva PNL? Vor menţine alianţa şi după alegeri, vor sta în băncile opoziţiei alături de PSD? Sau vor răspunde deschiderii pe care PNL încă o oferă, o deschidere de colaborare care să trimită PSD în 'divizia C' a politicii? (...) După alegeri avem nevoie de colaborare, dar - mă întreb - va putea exista colaborare cu cineva care rupe toate podurile şi taie toate căile de comunicaţie şi de negociere?”, adaugă Costel Alexe.

Sursa foto: gov.ro

(G.C.)

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
diana șoșoacă
Diana Șoșoacă: "Mă gândesc foarte serios să candidez la Primăria Iașiului"
baiat disparut din judetul iasi
Adolescent de 15 ani, dispărut din județul Iași. A plecat de la locul de muncă al tatălui său...
dacian ciolos4
Dacian Cioloş, despre candidatura lui Iohannis la NATO: Pentru România e un lucru bun. Sper să...
Dacian Ciolos bei einer Pressekonferenz der Fraktion Renew Europe zur Ernährungssicherheit im Zusammenhang mit dem Krie
Cioloş a depus denunţ împotriva premierului Ciolacu, la Parchetul General, „pentru răul pe...
Te-ar putea interesa și
Reacţia sculptorului Costin Ioniţă, după ce o femeie a lovit cu piciorul una dintre lucrările sale/ Foto: captură video Facebook
Reacţia sculptorului Costin Ioniţă, după ce o femeie a lovit cu piciorul una dintre lucrările...
BUCURESTI - DACIAN CIOLOS - DECLARATII - USR-PLUS - 23 SEP 2021
Dacian Cioloș: Ponta apare de 161 de ori în cererea iniţială de despăgubiri a Gabriel...
Eusebiu Ghilan
Afacerea cu care un român întors din străinătate a dat lovitura la Iași. A reușit în două luni...
florin negrutiu
Florin Negruțiu, despre gafele liderilor politici de Ziua Micii Uniri
Partenerii noștri
Digi24 O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama...
DigiSport Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Arda Guler a marcat golul de trei puncte. ”Galacticii”, tot mai aproape de titlu
Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Arda Guler a marcat golul de trei puncte...
PeRoz Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
bâlea lac
Zăpadă de peste 1 metru la Bâlea Lac. Risc crescut de avalanșe
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Euro,And,Lei,Currency,-,Close,Up
Doi funcţionari bancari, cercetaţi după ce ar fi furat aproape 140.000 de euro din contul unei...
Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro...
O stradă s-a surpat în orașul Slănic/ Sursa foto: DSU
O grădiniţă din apropierea străzii surpate din Slănic, afectată de tasarea terenului
bani-salariu
Un băiețel de șase ani din Gorj ar fi fost vândut pentru câteva sute de lei şi dus în...