Acum la Digi FM SOPHIE ELLIS-BEXTOR - Murder on the dance floor

Cum a ajuns Florin Cîțu la închisoare, în Statele Unite. Întreaga poveste din dosarul penal al premierului

Florin Cîțu
Foto: Captură video Digi24

Agenția Mediafax și Aleph News au obținut întreg dosarul penal al premierului Florin Cîțu, așa cum a fost pus la dispoziție de autoritățile judiciare americane, și prezintă faptele și mărturiile, în ordine cronologică, așa cum se regăsesc în documentele aflate în dosar. 

Ce s-a întâmplat pe 3 decembrie 2000. Duminică, la ora 2.08 noaptea: Mașina Ford Probe roșie mergea de pe-o parte pe alta a drumului, inculpatul Cîțu mirosea a băuturi alcoolice. A recunoscut că a băut, avea ochii injectați și umezi. Cîțu avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0,161, limita legală fiind de 0,08. 

În plângerea și declarația pe propria răspundere, întocmită chiar pe 3 decembrie 2000, autoritățile americane notează că în acea zi, la ora 2.08 noaptea, Florin Vasile Cîțu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, orașul Ames, din Comitatul Story, conducând o mașină sub influența băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0,100 (Blood Alcohol Content peste 0,100). 

Florin Vasile Cîțu este acuzat oficial de infracțiunea de „conducere sub influență” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secțiunii 312J.2 litera 1a și 1b din Codul Penal al Iowa din 1999. Litera 1a se referă la conducere sub influența unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinații de astfel de substanțe, iar litera 1b se referă la prezența unei concentrații de alcool de 0,08 sau mai mari. 

În document, autoritățile din Iowa descriu ce au constatat la fața locului: „L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roșu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce mașina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie. Mașina Probe nu a menținut o viteză constantă (fluctua între 32 și 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice și a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectați și umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0,100. Inculpatul a făcut testul Datamaster și acesta a înregistrat un BAC de 0,161”. 

Limita legală a Blood Alcohol Content potrivit Codului Penal din Iowa este de 0,08. 

Florin Cîțu este luat tot pe 3 decembrie 2003 în custodia autoritățile americane. Se stabilește o cauțiune de 1.950 de dolari. 

Pe 3 decembrie, Florin Cîțu este informat în legăturile cu drepturile sale și primește o copie a plângerii la adresa lui. Tot pe 3 decembrie 2000, Florin Cîțu este luat în custodia autorităților americane și este plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecțional pentru Programul de Eliberare Preliminară. În documentele se arată că autoritățile americane stabilesc o cauțiune de 1.950 de dolari care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîțu nu avea nici cash, nici garanții. De asemenea, potrivit documentului, Cîțu avea dreptul să ceară revizuirea cauțiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîțu se stabilește pe 18 decembrie 2000. 

14 decembrie 2000: Procurorul american formulează oficial acuzațiile la adresa lui Florin Cîțu: a încălcat Codul Penal din Iowa prin conducerea sub influență și cu o concentrație de 0,10 sau mai mare. 

Timothy C. Meals, procurorul din Story County, Iowa, în numele autorității statului Iowa îl acuză oficial pe Florin Vasile Cîțu de infracțiunea de conducere sub influență ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală: „ Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secțiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârșit: a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influența unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinație de astfel de substanțe sau în timp ce avea o concentrație de alcool de 0,10 sau mai mare”. 

Procurorul Timothy C. Meals susține în document că în acest caz are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Procurorul arată că o cauțiune fusese deja stabilită în acest sens. 

27-28 decembrie 2000: După ce a fost trimis în judecată în fața Tribunalului Districtual din Comitatul Story, Florin Cîțu nu se mai prezintă în fața judecătorului. Plecase în România pentru sărbătorile de Crăciun. 

Pe 27 decembrie 2000, la ora 13.00, Florin Cîțu, trimis deja în judecată de autoritățile americane pentru infracțiunea de conducere sub influență ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, trebuia să apară în fața Tribunalului Distructual din Comitatul Story din Iowa, dar nu vine. 

Florin Cîțu își trimite doar avocatul, pe Gerald Moothart, care depune o cerere pentru o nouă audiere clientului său în fața instanței americane, având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA. 

„Inculpatul este absolvent al Iowa State University și s-a întors în țara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”. Ca atare, Cîțu semnează cererea prin care solicită judecătorului ca să fie audiat pe 8 ianuarie 2001.

A doua zi, pe 28 decembrie 2001, judecătorul Steven P. Van Marel este de acord cu cererea inculpatului Florin Cîțu.

6-8 ianuarie 2001: Revenit în SUA, inculpatul Florin Cîțu pledează ca nevinovat și decide să se ia la trântă cu autoritățile americane: într-o solicitare amplă cere tot probatoriul, probe audio și video, inclusiv date despre amprentare. Judecătorul Hronek îi pune în vedere: dacă nu apare la pretrail va fi emis un mandat de arestare.

Pe 6 ianuarie 2001, Florin Cîțu ( 28 de ani la acea dată), reprezentat de firma de avocatură Moothart & Owen, absolvent de universitate și candidat pentru doctorat decide să pledeze nevinovat în fața instanței americane, în legătură cu acuzațiile aduse (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, violarea secțiuni 321J.2 din Codul Penal al Iowa (1999), Serious Misdemenor) și cere un proces rapid. 

Pe 8 ianuarie 2001, același inculpat Florin Cîțu, reprezentat de avocatul Gerald Moothart, cere în fața instanței ca procurorii să-i pună la dispoziție toate probele din dosar: declarațiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reținute de procurori la percheziție, orice informație deținută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentația prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofițerilor de la fața locului, numele informatorilor folosiți în ancheta împotriva lui, înregistrări audio, video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa. 

Tot pe 8 ianuarie 2001, judecătorul Thomas R.Hronek stabilește că Florin Cîțu urmează să apară în fața Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineața, dar în același timp acesta stabilește și un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după-amiaza, având în vedere că inculpatul Cîțu trebuie să își reafirme nevinovăția sau vinovăția. Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare, se arată în documentul semnat de judecătorul Thomas R.Hronek.

18-24 ianuarie 2001: Centrul comunitar din Des Moines confirmă că Florin Cîțu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan.

În dosarul aflat la instanță, apare o scrisoare a Centrului comunitar din Des Moines, prin care acesta certifică faptul că Florin Vasile Cîțu a terminat, pe 18 ianuarie 2001, cu succes, programul de 12 ore împotriva alcoolului la volan „Drinking Drivers Program”. Cooordonatorul programului de educație împotriva băutului la volan, Lois Keister, transmite instanței americane că un raport de finalizare a cursului va fi trimis și studentului luna următoare.

Pe 24 ianuarie 2001, și Florin Cîțu, prin avocatul său, Gerlad Moothart, informează instanța că a finalizat cu succes Programul împotriva alcoolului la volan, așa cum arăta și scrisoarea de la Centrul comunitar pe care o și atașează informării lui către instanță.

23 februarie 2001: Florin Cîțu se răzgândește și informează instanța că face un acord de recunoaștere a vinovăției. Este de acord inclusiv cu instalarea în mașină a unui dispozitiv anti – alcool, cu muncă neplătită în folosul comunității, cu trimiterea sa la un centru de corecție comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială și introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanțe” în vederea educării

Pe 23 februarie 2001, Florin Cîțu depune la instanța americană, tot prin avocatul său, Gerald Moothart, o așa numită „moțiune de arestare hotărârii”. Adică cere instanței ca să nu fie pronunțată nicio hotărâre cu privire la cazul său. Și asta pentru că în aceeași zi, Florin Cîțu depune în fața instanței acordul de recunoaștere a vinovăției sale.

Florin Cîțu scrie instanței faptul că înțelege că pedeapsa maximă pentru infracțiunea comisă este de 1.000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă și-ar instala în mașină un dispozitiv de pornire a mașinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat și ar face dovada acestei instalări în fața instanței, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.

Florin Cîțu mai susține în document că instanța poate să-i ceară să facă muncă neplătită în folosul comunității și că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecție comunitar pentru 48 de ore, cu excepția cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probațiune.

Cîțu scrie instanței că înțelege că judecătorul îl poate trimite la un curs împotriva alcoolului la volan, că acesta poate să-i impună să-și facă o evaluare a „abuzului de substanțe”, să urmeze recomandările date și poate chiar să-l bage într-un program de prevenire a „abuzului de substanțe” în vederea educării.

De asemenea, Cîțu susține că înțelege că trebuie să finalizeze o evaluare a „abuzului de substanțe”, pe cheltuiala sa, înainte de a se da decizia instanței. Mai mult, acesta scrie că în cazul în care Departamentul de Transporturi nu i-a retras încă permisul de conducere, înțelege foarte bine că permisul său va fi revocat cel puțin 6 luni.

23 februarie 2001: „Pledez vinovat și înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”. Cîțu acceptă amenda, acceptă încarcerarea 48 de ore, o taxă pentru Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri și un program de evaluare împotriva abuzului de substanțe. Evaluarea abuzului, trimisă la instanță într-un plic „confidențial”.

„Pledând vinovat, înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîțu în acordul de recunoaștere în care susține că știe că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată.

Ca atare, Florin Cîțu în acordul de recunoaștere a vinovăției spune că se face vinovat de infracțiunea de conducere sub influență și este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa: să plătească o amendă de 1.000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%, încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare, plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri), Evaluarea Abuzului de Substanțe, va plăti toate cheltuielile judiciare.

Florin Cîțu recunoaște în documentul semnat și prezentat instanței americane că. pe 3 decembrie 2000, pe teritoriul statului Iowa, a săvârșit infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor sau a unei combinații” și a avut o concentrație de alcool de peste 0,100 sau chiar mai mare.

„Din moment ce am încălcat Secțiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înțeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanțe și până nu când trimit rezultatele către instanță. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanțe. Am citit evaluarea și recomandările care o conțin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanțe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidențial. Cer instanței să accepte această recunoaștere a vinovăției”, scrie și semnează inculpatul Florin Cîțu pe 23 februarie 2001.

Acordul de recunoaștere a vinovăției este însoțit și de un memorandum de recunoaștere făcut cu procurorul Timothy Meals, act transmis instanței americane pe 26 februarie 2001.

26 februarie 2001: Judecătorul pronunță decizia de condamnare a lui Florin Cîțu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reținerii inițiale, îi dă peste 1300 de dolari amendă și îi cere să contacteze șeriful pentru executarea pedepsei și să plătească masa și camera din penitenciar dacă este nevoie

Acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Florin Cîțu și înțelegerea sa cu procurorul Timothy Meals ajung în instanța americană pe 26 februarie 2001, când la ora 9 dimineața era stabilită și pronunțarea sentinței.

Judecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, spune în document că acceptă acordul și stabilește următoarele în decizia de condamnare: „Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influență pentru că a încălcat Secțiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, așa cum arată evidența din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri) și costurile judiciare

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare și cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Șerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001. 

Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera și masa legate de încarcerare (Secțiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).

Inculpatul este informat că instanța poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanței, la sfârșitul perioadei minime de neeligibilitate, o licență temporară restricționată eliberată în baza Codului din Iowa Secțiunea 321J.20.

Instanța constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanțe și a participat la orice tratament recomandat.

De asemenea, inculpatul a participat și a finalizat cu succes o școală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.

Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabilește în cuantum de 2500 de dolari” este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek.

Documentele puse la dispoziție de autoritățile judiciare americane nu arată că Florin Cîțu a formulat apel la condamnarea primită.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Secretarul de stat american Antony Blinken
Antony Blinken, întâlnire ce se anunță tensionată cu Benjamin Netanyahu. Secretarul de stat...
alegeri prezidentiale rusia, vladimir putin
Opt zile de închisoare și 400 de euro amendă, după ce o rusoaică a scris "Nu războiului" pe...
Chereches-prins-in-Augsburg
Cătălin Cherecheş, extrădat din Germania pentru a executa în România pedeapsa de 5 ani de...
YouTube Shorts pe fond de TikTok
TikTok ar putea fi interzis în SUA. Camera Reprezentanţilor obligă ByteDance, societatea-mamă...
Te-ar putea interesa și
2023 State of the Union Address
Biden a strâns 10 milioane de dolari în 24 de ore după discursul său despre Starea Uniunii
Wifi/ Shutterstock
Un student din Rusia a primit 10 zile de închisoare pentru că şi-a redenumit reţeaua wifi cu...
Juan Orlando Hernandez/ Profimedia
Fostul preşedinte din Honduras a fost condamnat în SUA pentru trafic internaţional de droguri...
Dănuț Lupu
Dănuț Lupu, eliberat condiționat, după ce a stat 5 luni în închisoare. Decizia poate fi atacată
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca Tribuna 1 să fie plină!”
Dinamo a pregătit ”planul B”, după ce a fost sancționată dur: ”Sperăm ca...
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...