Acum la Digi FM AVA MAX - My Head and My Heart

Consiliul Concurenței susține modificarea Legii RCA propusă de ASF

Bucharest, Romania - May 04, 2022: Bogdan Chiritoiu, president of the Romanian Competition Authority, is being heard in the Senate Economic Commission
Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței. Profimedia

Consiliul Concurenței sprijină proiectul de modificare a Legii RCA inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și depus la Parlament, a declarat președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu, la Sinaia, potrivit Agerpres.

Consiliul va prezenta săptămâna viitoare o poziție detaliată asupra fiecărui amendament, aliniindu-se, în linii mari, cu ASF în efortul de a controla costurile inflaționiste care duc la creșterea prețurilor RCA. De asemenea, Chirițoiu a menționat necesitatea reglementării pieței de reparații auto și a discutat provocările pieței asigurărilor RCA, unde se observă o concentrare ridicată și lipsa de atractivitate pentru noi jucători.

Bucharest, Romania - May 04, 2022: Bogdan Chiritoiu, president of the Romanian Competition Authority, is being heard in the Senate Economic Commission

"În linii mari, suntem armonizaţi cu ASF-ul, susţinem proiectul de lege, susţinem poziţia ASF. Ni s-a cerut poziţia pe fiecare amendament. Sunt în analiză la noi. Sper că săptămâna viitoare vom avea o poziţie a Consiliului pe care o putem transmite Parlamentului. În linii mari, repet, mergem pe linia ASF. Şi ei văd aceeaşi problemă pe care o vedem şi noi: faptul că mecanismele legale actuale nu permit un control bun al costurilor, sunt inflaţioniste, duc la o creştere a costurilor şi, implicit, la o creştere a preţului RCA. Trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să nu se mai întâmple", a afirmat Chiriţoiu.

El a precizat că autoritatea de concurenţă a propus un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii, însă ASF a venit cu o altă variantă, dar cu acelaşi obiectiv: reglarea pieţei de reparaţii.

"Noi, la un moment dat, am propus o referenţiere, nu o plafonare, doar o referenţiere a preţului, deci un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii. ASF-ul are altă variantă, dar, repet, obiectivul ei este acelaşi: să permitem pieţei să se regleze, pentru că dacă tot cresc costurile de reparaţie, astea inevitabil se vor duce în preţul produsului final, al RCA. (...) Noi încercăm, repet, lucrând cu ASF-ul şi consiliind Parlamentul, să ajungem la un text cât mai bun", a susţinut şeful Consiliului.

Întrebat dacă instituţia intenţionează să ia măsuri în condiţiile în care pe piaţa asigurărilor, mai ales în zona RCA, este o concentrare foarte mare, Bogdan Chiriţoiu a răspuns: "Nu e ilegal să fii o firmă mare".

"Unde poate să intervină statul? Dacă eşti o firmă mare, nu te lasă să cumperi pe altcineva, dar nu-ţi interzice să fii mare. Nu-ţi interzice nici să creşti. Nu te opreşte nimeni să creşti luând client cu client, să creşti organic. Ce ţi se poate interzice? Să cumperi o altă firmă. Deci, faptul că este o concentrare mai mare pe piaţa de RCA în sine nu asta ne face să luăm vreo măsură, dar ce ne poate face este să discutăm cu ASF-ul şi cu Ministerul de Finanţe cum facem piaţa asta mai atractivă, ca să intre mai mulţi jucători în piaţă decât ies. În ultima perioadă am văzut mai degrabă ieşiri de pe piaţă şi avem şi o intrare anul acesta pe piaţa de RCA. În ultimii ani am văzut mai degrabă firme ieşind din RCA, ceea ce înseamnă că totuşi această piaţă nu e suficient de atractivă. Şi, atunci, trebuie să vedem dacă nu sunt probleme de reglementare, adică de legislaţie, care fac ca această piaţă să nu fie atractivă pentru companii", a adăugat acesta.

Consiliul Concurenţei şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au organizat la Sinaia seminarul "Concurenţa în domeniul farmaceutic".

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat, într-o scrisoare deschisă publicată pe 8 mai, autorităţilor naţionale şi ale Uniunii Europene să oprească un proiect legislativ aflat la Camera Deputaţilor pe motiv că acesta introduce o serie de amendamente care limitează în mod abuziv sumele datorate consumatorilor de asigurări.

"Pentru a proteja drepturile celor 10 milioane de şoferi români, dar şi celor 1,5 milioane de angajaţi ai companiilor membre COTAR, vă transmitem această scrisoare deschisă, prin care semnalăm o serie de probleme în legătură cu proiectul de lege Plx. nr. 216/2024, înregistrat la nivelul Camerei Deputaţilor a României, prin care sub pretextul transpunerii Directivei 2021/2018/CE în legislaţia naţională sunt introduse o serie de amendamente care afectează în mod negativ şi iremediabil drepturile persoanelor păgubite şi consumatorilor de asigurări", susţine COTAR.

Potrivit COTAR, amendamentele respective sunt promovate de societăţile de asigurări cu scopul de a limita în mod abuziv sumele datorate consumatorilor de asigurări şi persoanelor prejudiciate din România, cu încălcarea regulilor şi principiilor clare reglementate la nivelul Uniunii Europene dar şi la nivel naţional.

La rândul său, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) afirmă că scrisoarea deschisă redactată de COTAR are, probabil, obiectivul de a dezinforma, iar modificările propuse la Legea RCA sunt menite să reaşeze din dezechilibrele şi disfuncţionalităţile semnificative pe care elemente din legislaţia RCA le-au creat pe piaţa din România, susţine

"Din nefericire, suntem martorii unui nou val de informaţii false transmise în spaţiul public cu un interes vădit de a-i induce în eroare pe români, şi nu numai. În scopul unei informări corecte, pentru că nu putem permite ca lipsa de expertiză în domeniul asigurărilor a unei organizaţii orientate doar spre urmărirea propriului interes (dar care în mod fals afirmă că reprezintă toţi şoferii români) să conducă spre o informare eronată, revenim cu o serie de clarificări absolut necesare, menite a contribui la buna şi corecta informare a autorităţilor şi a tuturor celor interesaţi", arată organizaţia într-un punct de vedere transmis la o zi după poziţia publicată de COTAR.

Astfel, UNSAR arată că prin modificările propuse în cadrul proiectului legislativ Plx. nr. 216/2024 de modificare a Legii RCA nu este încălcată legislaţia europeană.

"Acestea sunt menite, pe lângă transpunerea Directivei (UE) 2021/2118 (şi nu a Directivei 2021/2018/CE indicată eronat în tot cuprinsul scrisorii deschise, directivă care, de altfel, nici nu există, arătând încă o dată lipsa de cunoştinţe temeinice în acest domeniu) să reaşeze din dezechilibrele şi disfuncţionalităţile semnificative pe care elemente din legislaţia RCA le-a creat pe piaţa din România. Resimţim cu toţii efectele negative ale acesteia, cum ar fi: falimente ale companiilor axate în mod special pe acest segment de business, retragerea de asigurători din piaţa RCA din România, lipsa de atractivitate pentru alţi investitori, practicarea unor preţuri abuzive de reparaţii sau de închiriere de vehicule de către anumiţi operatori economici, în totală contradicţie cu tot ceea ce se întâmplă pe piaţa RCA a celorlalte state membre supuse aceleiaşi legislaţii europene etc", se precizează UNSAR

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Pe aceeași temă
Car,Insurance
Guvernul prelungeşte plafonarea preţurilor la poliţele RCA până la 30 iunie
polite RCA
Plafonarea prețurilor polițelor RCA, prelungită până la sfârșitul anului 2024
polite RCA
Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA
Car,Insurance
Președintele ASF, anunț despre polițele RCA. Până când ar putea fi înghețate prețurile
Te-ar putea interesa și
Mașini. Shutterstock
Tarifele polițelor RCA, plafonate încă 6 luni
Car,Traffic,At,Rush,Hour.,Car,Pollution,,Traffic,Jam,In
ASF propune practicarea tarifelor RCA din martie 2022
Florin Cîțu cu liberali
Florin Cîțu îi asigură pe toți clienții City Insurance că nu vor avea de suferit
Partenerii noștri
DigiSport ”Gigi Becali are o frică teribilă de Steaua!” / ”100%, sunt de acord!”. Noi acuzații în războiul cu FCSB
”Gigi Becali are o frică teribilă de Steaua!” / ”100%, sunt de acord!”...
PeRoz Poze superbe cu familia Irinei Loghin, de acum zeci de ani. Solista și soțul ei, Ion Cernea, alături de cei doi copii ai lor
Poze superbe cu familia Irinei Loghin, de acum zeci de ani. Solista și...
Film Now De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei, miliardarul François-Henri Pinault, a mers singur la eveniment
De ce a lipsit Salma Hayek de la nunta lui Jeff Bezos. Soțul ei...
Digi World “Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”” is locked Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”
“Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte...
ProFM Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată și sfâșiată de sus până jos, și-a expus burtica de gravidă
Rihanna, apariție spectaculoasă la un club din Paris. Într-o rochie mulată...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
mihai leu
Mihai Leu a murit. Fostul campionul mondial avea 56 de ani
Dua Lipa "Radical Optimism" At Aviva Stadium, Dublin
Turiştii care au mers la concertele și festivalurile muzicale din Marea...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce schimbări au fost implementate...
Fun time for children in summer camp
Reprezentanții MAI, recomandări pentru părinții ce își pregătesc copiii de plecare în tabără...
Adrian Negrescu
Economist, despre protestele sindicaliştilor de la Finanţe: „Să spui că există riscul neplăţii...
Elena Udrea cu polițiști lângă ea
Judecătorii au decis eliberarea Elenei Udrea din închisoare. DNA poate face recurs în trei zile