Acum la Digi FM Alice Tudor ZARA LARSSON AND MNEK - Never Forget You

Ce salariu are un europarlamentar în 2024 și cine plătește această sumă

Alegeri europene, europarlamentare, euro orice

La alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, 542 de candidați se vor lupta pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles. Această funcție vine cu responsabilități, dar și cu venituri pe măsură. În cele ce urmează, vom analiza detaliat care este salariul unui europarlamentar în 2024 și cine le finanțează. Vom aborda, de asemenea, situația reprezentării României în Parlamentul European.

Salariile europarlamentarilor în 2024

Salariile și indemnizațiile sunt publice și se găsesc pe site-ul oficial al Parlamentului European. Începând cu 2024, salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 9.480 de euro pe lună. Această sumă se bazează pe regulamentele stabilite de Parlamentul European și este ajustată periodic pentru a reflecta inflația și alte variabile economice. Salariul net, după deducerea impozitelor europene și a contribuțiilor la asigurările sociale, ajunge la aproximativ 7.500 de euro pe lună.

Pe lângă salariul de bază, europarlamentarii beneficiază de diverse alocații și indemnizații, care includ:

  • Indemnizația pentru cheltuieli generale: Aproximativ 4.778 de euro pe lună, destinată acoperirii costurilor administrative și de funcționare a birourilor.
  • Indemnizația de prezență: Aproximativ 338 de euro pe zi, pentru participarea la reuniunile oficiale ale Parlamentului și ale comisiilor sale.
  • Indemnizația pentru deplasări: Aceasta acoperă costurile de transport și o parte din cheltuielile de cazare și masă în timpul călătoriilor oficiale.

Fiecare stat impune apoi un impozit suplimentar, motiv pentru care salariile eurodeputaților diferă în funcție de țara de unde vin. 

Indemnizația pentru costurile de cazare pentru fiecare zi petrecută la Bruxelles sau la Strasbourg este de 338 de euro. Alocația pentru cheltuielile de birou - chirie, calculatoare, telefoane și alte rechizite - este de aproape 4.800 de euro. La sfârșitul mandatului, deputații europeni primesc, vreme de cel mult doi ani, o indemnizație de tranziție echivalentă cu salariul pe o lună pentru fiecare an în care au fost în funcție. 

Pe lângă aceste beneficii, la sfârșitul mandatului, europarlamentarii au dreptul la indemnizație tranzitorie. Este o sumă pe care o pot primi după ce termină mandatul, până își găsesc alt loc de muncă. În funcție de numărul de mandate, banii se acordă cel mult doi ani.

Mai mult decât atât, dacă un fost eurodeputat se angajează pe un salariu mai mic, Parlamentul European asigură diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică 7.853 de euro.

După vârsta de 63 de ani, europarlamentarii care au avut mandate întregi pot cere să iasă la pensie și iar pensia de europarlamentar se poate cumula cu alte tipuri de pensii. Pensia unui europarlamentar este de aproximativ 5.497 de euro.

Cine plătește salariile europarlamentarilor

Salariile și indemnizațiile europarlamentarilor sunt finanțate din bugetul Uniunii Europene. Bugetul UE este compus din contribuțiile statelor membre, care se bazează pe o serie de factori economici, inclusiv Produsul Intern Brut (PIB) al fiecărui stat membru. Contribuțiile naționale sunt colectate și administrate de Comisia Europeană, care se asigură că fondurile sunt alocate corespunzător pentru diverse programe și operațiuni, inclusiv pentru funcționarea Parlamentului European.

Parlamentul European are un buget anual destinat acoperirii costurilor operaționale și administrative, inclusiv salariile membrilor săi. Acest buget este aprobat anual de către Parlament, în colaborare cu Consiliul Uniunii Europene. Transparentizarea cheltuielilor și auditarea periodică sunt parte integrantă a procesului de gestionare a fondurilor publice la nivel european.

România are 33 de reprezentanți în Parlamentul European

În septembrie 2023, eurodeputații au aprobat decizia Consiliului European de a crește cu 15 numărul de locuri în Parlamentul European până la 720 pentru legislatura 2024-2029. Legislația UE permite un număr maxim de 750 de europarlamentari, plus președintele. Numărul de locuri pe țară este decis înaintea fiecăror alegeri europene.

Repartizarea locurilor ține cont de mărimea populației statelor membre precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare pentru cetățenii europeni din țările mai mici. Acest principiu al „proporționalității degresive” consacrat prin Tratatul privind Uniunea Europeană, înseamnă că, în timp ce țările mai mici au mai puțini deputați europeni decât țările mai mari, deputații din țările mai mari reprezintă mai mulți oameni decât omologii lor din țările mai mici.

Numărul minim de locuri pentru fiecare țară este de șase, iar cel maxim este de 96.

Astfel, începând cu alegerile europarlamentare din 2024, România are un număr de 33 de reprezentanți în Parlamentul European. Acești europarlamentari sunt aleși prin vot direct de către cetățenii români și au mandat de cinci ani.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
RALUCA
Raluca Hatmanu: Destinațiile europene sunt afectate de supraturism...
Head coach of Romania Edward Iordanescu speaks on a press conferece at Bilino Polje Stadium on June 6, 2022, in Zenica, Bosnia and Herzegovina, ahead of UEFA Nations League match between Bosnia and Herzegovina and Romania. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Lotul României la Euro 2024. Cine este cel mai valoros jucător
Coldplay in concert at Ullevi Arena, Gothenburg, Sweden - 08 Jul 2023
Membrii trupei Coldplay s-au plimbat pe Lipscani înaintea primului...
Daniel Bîrligea in lotul pentru EURO 2024
Cine este Daniel Bîrligea, surpriza din lotul României pentru Euro...
Pe aceeași temă
florin negrutiu 12 iunie 2024
Analiza lui Florin Negruțiu: Elena Lasconi vs Dominic Fritz. Cine va fi noul lider al USR?
Clotilde Armand
Clotilde Armand reclamă că au dispărut 1000 de buletine de vot „din pixul PNL-PSD”...
florin negrutiu 8 mai 2024
De ce a câștigat Șoșoacă și a pierdut USR la Europarlamentare. Analiza lui Florin Negruțiu
Clotilde Armand
ALEGERI LOCALE 2024: Clotilde Armand cere renumărarea voturilor și sesizează fraude: S-au...
Te-ar putea interesa și
Vot
Procesul electoral suspendat în 22 de judeţe. Materialele electorale au fost păzite de...
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu: Cum a manevrat Marcel Ciolacu scena politică și de ce Gabriela...
Marine Le Pen
Analiză Poltico: Partidele de dreapta și extremă dreapta domină peisajul politic european
alegeri europarlamentare 2024
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024: Alianţa PSD-PNL 21,33%, Alianţa Dreapta Unită 16,3%, AUR 14,54%...
Partenerii noștri
Digi24 Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu ajung în țara noastră.
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că...
DigiSport Absent de la EURO, Erling Haaland nu se poate abține! Cum se distrează pe yacht
Absent de la EURO, Erling Haaland nu se poate abține! Cum se distrează pe...
PeRoz Imagini adorabile cu prințesa Kate și copiii ei. Prima apariție în public a soției prințului William, după diagnosticul de cancer
Imagini adorabile cu prințesa Kate și copiii ei. Prima apariție în public...
Film Now Eva Longoria vrea să părăsească definitiv Hollywoodul. În ca țară plănuiește să se mute actrița din „Neveste disperate”
Eva Longoria vrea să părăsească definitiv Hollywoodul. În ca țară...
Digi World Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai ales pentru cei cu exces de greutate
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul...
Stirile Kanal D Prima reacție a lui Babasha, după scenele uluitoare de la concertul Coldplay. A fost huiduit de un stadion întreg, dar iată care este, de fapt, adevărul din spatele apariției sale alături de trupa internațională: "Pentru cunoștința voastră, am avut și..."
Prima reacție a lui Babasha, după scenele uluitoare de la concertul...
ProFM Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să o ajute când are crize
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut...
Digi Life Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de căldură extremă, în ultimul an. Cele mai afectate 5 țări
Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de...
Ultimele știri din matinal
Oana si Vlad Tuk Tuk
Oana Zamfir și Vlad Craioveanu au făcut istorie radio din tuk tuk
holy molly
Holy Molly și Zodier la matinalul Digi FM: cântece, fazan și povești amuzante
dr marius sava
Ce e bine să faci înaintea somnului de 5 ori pe săptămână? Dr. Marius Sava, somnolog, răspunde...
cântăreața AMI
Cât de importantă e bunica pentru AMI - O poveste emoționantă la Digi FM
Ultimele știri
catalin
Cătălin Chirilă, aur în proba de canoe simplu 1.000 m la Campionatele Europene
Conclusion of G7 Summit
Scholz denunţă dorinţa lui Putin de a „dicta” pacea. Zelenski: Oferta lui Putin este un...
donald
Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce mesaj i-a transmis Joe Biden
Edward Iordanescu reactioneaza in meciul amical de fotbal dintre Romania si Bulgaria, desfasurat pe Stadionul Steaua din
Mesajul lui Edi Iordănescu, înainte de debutul naționalei la Euro 2024: Suntem o singură...