Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu MARK RONSON FEAT BRUNO MARS - Uptown Funk

Beatrice Mahler: Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an

Beatrice Mahler
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București Foto: Digi24

Mitul că vaccinul anti-COVID modifică ADN-ul uman este cel mai „gogonat” lucru pe care doctorița Beatrice Mahler l-a auzit în calitate de medic de la pacienții nevaccinați, a mărturisit ea, la Digi24.

„Mie mi s-a părut absolut anormal și ilogic, dar probabil cunoștințele medicale diferă”, spune Beatrice Mahler. Ea a povestit că a încercat să intre în dialog cu acești pacienți și să le explice, dar răspunsul primit a fost extrem de brutal, pentru că oamenii care nu vor să se vaccineze și acceptă un anumit tip de slogan atunci când vorbesc de refuzul vaccinării lor, de regulă nici nu acceptă informarea. „Probabil că e o frică în spate, dar eu cred că e, de fapt, o direcție pe care noi, ca societate, trebuie să o implementăm și să o ducem mai departe”, a arătat managerul Institutului „Marius Nasta”.

După un an, doar 40 la sută dintre români sunt imunizați, în timp ce media europeană este aproape dublă - 78,4 la sută. Medicii spun că dacă situația nu se va schimba rapid, atunci valul 5 o să vină la pachet cu o nouă criză sanitară.

„Dacă nu ar fi existat vaccinul, omenirea ar fi arătat mult mai tristă, cu mult mai multe vieți pierdute. Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an, la nivel global, pentru că vaccinul a salvat multe vieți”, a comentat la Digi24 dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. „Cu siguranță, persoanele care au fost vaccinate - și am văzut asta mai mult decât oricând în valul 4 - , chiar dacă au venit la spital și au necesitat îngrijiri, au plecat acasă în marea lor majoritate”, spune dr. Mahler.

„Nu mi-am imaginat că lumea va fi reticentă atunci când vorbim de un tratament profilactic, că nu vor avea încredere în descoperirile științei, pentru că tot ceea ce înseamnă tratament curativ, adică tratament care să vindece cele mai dificile afecțiuni cu care ne luptăm în viața de zi cu zi, sunt abordate cu toată încrederea de pacienți. Toată lumea așteaptă un tratament nou, inovativ, pentru a-i salva viața. Iar acum, când am avut la dispoziție mai multe tipuri de tratamente - profilactice de data aceasta -, o parte din societate le-a privit cu foarte multă reținere, cu foarte multă suspiciune, cu neîncredere, iar neîncrederea aceasta s-a transmis către noi, corpul medical, și din păcate, ca societate și ca viitor, acest lucru nu ne face bine”, a menționat dr. Mahler, întrebată ce nu și-ar fi imaginat în urmă cu un an, când soseau primele vaccinuri în România și când lumea era plină de speranță.

Managerul Institutului „Marius Nasta” crede că explicațiile pentru eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID în România trebuie căutate nu în realitatea imediată, ci mult mai în spate, în modul în care a decurs educația medicală a populației în general.

„Eu cred că nu trebuie să ne gândim acum ce nu a mers în România cu vaccinarea anti-COVID, cred că trebuie să ne uităm puțin la ceea ce a însemnat în ultimii zeci de ani educația medicală a românilor. Ei nu au fost obișnuiți să meargă la doctor decât atunci când nu mai pot și din păcate, se vede acest lucru și acum. Cei care ajung în spitale ajung cu forme terminale de boală, pentru că nici acum, chiar dacă sunt multe spitale care pot să-i primească, nu ajung pentru un control de rutină. Nu știm că bolile pot fi prevenite prin vaccinare - și nu mă refer doar la COVID, mă refer la multe alte afecțiuni. Nu pot să spun că vaccinarea antigripală, statistic, uitându-ne în spate, are un succes nemaipomenit. Avem și alte tipuri de vaccin, vaccinarea pneumococică, vaccinarea antimeningococică, avem foarte multe instrumente cu care putem să creștem sănătatea oamenilor și răspunsul sistemului imun, dar nu le folosim. Atât timp cât până acum, până în acest an, nu s-a vorbit despre vaccin decât foarte puțin, nu s-a prioritizat acest tip de informare către populație, e și normal ca oamenii, când aud foarte multe informații, când ne văd că venim spre ei cu informații care până acum noi le spuneam în cabinet, față în față, dar acum faptul că dvs, presa, sunteți cei care difuzați acest mesaj de sănătate pentru toată lumea, e normal să-și pună întrebări: Dar oare ce se întâmplă? De ce toată lumea vorbește că se poate și altfel decât știam noi până acum?”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Dacă vaccinul ar fi fost o pilulă, oamenii l-ar mai fi întâmpinat oare cu aceeași reticență? Beatrice Mahler crede că da, pentru că doar o mică parte, undeva la 10 la sută din populație, refuză vaccinarea doar pentru că îi e teamă de ac. Marea majoritate pun în spatele refuzului vaccinării faptul că a fost făcut prea repede, faptul că nu înțeleg mecanismul de acțiune, faptul că nu înțeleg beneficiile reale pe care aduce un tratament profilactic și atunci, la această categorie mare de populație trebuie să-ți faci un obicei din a-i vorbi, din a o informa despre sănătate, spune Beatrice Mahler.

„Vaccinul protejează, asta știm cu toții și vaccinul aduce un nivel de protecție care până la urmă ne salvează viața, cred că asta trebuie să reținem. Iar atunci când vorbim de Omicron, mai mult decât în cazul altor tulpini, cred că pe lângă vaccinare, în acest moment masca, din păcate, încă o perioadă de timp va trebui purtată extrem de riguros”, este mesajul pe care îl transmite dr. Beatrice Mahler în pragul valului 5 al pandemiei în România.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Coronavirus,2019-ncov,Novel,Coronavirus,Concept.,Microscope,Virus,Close,Up.,3d
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă
Beatrice Mahler
4 februarie: Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Dr. Beatrice Mahler: "43% din...
Bucharest, Romania - July 04, 2022: Alexandru Rafila, Romanian Health Minister, holds a press conference.
Rafila, despre cazurile de rujeolă: „Nu s-a terminat transmiterea. Sunt trei decese”
Medic doctor cu seringă și doză de vaccin pentru imunizare anticoronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2
Un vaccin dezvoltat împotriva dependenței de cocaină prezintă rezultate promițătoare în...
Te-ar putea interesa și
People receive COVID-19 vaccine in Moscow
Când începe vaccinarea antigripală în România. Vaccinul se va putea face la medicul de familie...
căpușă
Vaccin pe bază de ARNm, dezvoltat împotriva bacteriei care cauzează boala Lyme
Beatrice Mahler
Reacția mangerului Beatrice Mahler, după ce patru medici de la „Marius Nasta” au fost reținuți...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, mesaj pentru persoanele care fumează zilnic un pachet de țigări: Trebuie să...
Partenerii noștri
Digi24 O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
DigiSport Irina Begu - Madison Keys, Live Video, 12:00, DGS 2. Sorana Cirstea - Alexandra Eala, Live Video, 16:00, DGS 2
Irina Begu - Madison Keys, Live Video, 12:00, DGS 2. Sorana Cirstea...
PeRoz Celine Dion, prima ședință foto de când are probleme grave de sănătate: "Muncesc cu tot ceea ce poate corpul și sufletul meu"
Celine Dion, prima ședință foto de când are probleme grave de sănătate...
Film Now De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici Celine Dion nu a vrut inițial să cânte "My Heart Will Go On"
De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3 săptămâni"
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
bilute magnetice
O fetiță, originară din România a murit după ce a înghițit biluțe...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Petre Roman soseste la sediul Parchetului General, citat in dosarul Mineriadei din 1990, in Bucuresti, 25 aprilie 2024. Inquam Photos / George Calin
Fostul premier Petre Roman, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul mineriadei din...
Slovenia
Premieră în România. Mai multe containere anti urs, produse şi testate în Slovacia, vor fi...
Vizual 2_DIGI_Skyshowtime
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu DIGI România
vreme finlanda, grecia
Vremea ciudată de la sfârșit de aprilie a adus zăpadă de 20 cm la Helsinki și un nor de praf...