Carantina zonală este decisă atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat. Premierul a anunțat azi că dacă numărul de infecții ajunge chiar la 1.200 pe zi, se va ajunge la restricții locale. Ministrul Sănătății a explicat cum se poate decide carantina zonală.
O zonă poate fi plasată sub carantină printr-un ordin al șefului DSU, Raed Arafat, sau al unei persoane desemnate de el, în baza unei decizii ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, alături de avizul Institutului Național de Sănătate Publică.
Dacă avem de-a face cu un „accident biologic”, carantina poate fi instituită temporar, până la rezolvarea problemei. Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate, dar și în spitale, este asigurată de Poliția Locală.
„În situația în care Poliția Locală nu este constituită sau efectivele ei nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică sunt asigurate de Jandarmeria Română sau de Poliția Română.
Dacă crește numărul de persoane infectate peste, să zic, 1.200, am putea ajunge să luăm măsuri restrictive locale, zonale, de carantinare, a subliniat prim-ministrul Ludovic Orban, potrivit căruia unde apar focare se va suspenda temporar activitatea economică.
La rândul lui, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localități dacă sunt peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori.
Potrivit raportării de azi, cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt în Capitală (4.618) și în județele Suceava (4.290), Argeș (2.176) și Brașov (2.424).
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!