Acum la Digi FM AMY MACDONALD - This is the life

Gabriela Firea renunță la achiziționarea celor 17.000 de teste rapide

coronavirus ID133805_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam / Octav Ganea

Primarul Gabriela Firea renunță la achiziționarea celor 17.000 de teste rapide. Municipalitatea va achiziționa 3.000 de teste pentru aparatele PCR, cu care vor fi testați angajații din subordine. Testele se vor realiza la Spitalul Victor Babeș, iar achiziția va fi făcută din bugetul municipalității, potrivit HotNews.ro.

Primăria Capitalei dorea inițial să achiziționeze 17.000 de teste rapide (antigen) pentru testarea personalului din cadrul serviciilor de utilitate publică /companiilor municipale, a structurilor de interes public local aflate în subordinea Consiliul General al Municipiului Bucureşti, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum și personalului din cadrul unităţilor sanitare aflate în subordinea Consiliului General. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că nu recomandă folosirea acestor teste rapide.

„În municipiul Bucureşti, din datele statistice privind evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, se indică o creştere masivă a numărului de persoane infectate cu SARS Cov-2, motiv pentru care este necesară adoptarea de măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii la nivel comunitar, a coronavirusului, prin intermediul factorului uman implicat în acest proces. S-a constatat că la nivelul administraţiei publice locale, personalul din cadrul serviciilor de utilitate publică/companiilor municipale, al căror acționar majoritar este Consiliul General al Municipiului Bucureşti/structurilor de interes public local aflate în subordinea Consiliul General al Municipiului Bucureşti, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este expus in mod direct riscului de îmbolnăvire, putând deveni la rândul lor, vector de transmisie intra-comunitară. Obiectivul principal al acestui proiect îl reprezintă achiziționarea a 17.000 de teste rapide (antigen), în vederea evaluării personalului din structurile a publice locale, direct şi activ implicate în procesul de prevenire a diseminării virusului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că nu recomandă folosirea acestor teste rapide.

”OMS aplaudă eforturile dezvoltatorilor de teste de a inova și de a răspunde nevoilor populației. (...) În prezent, pe baza dovezilor actuale, OMS recomandă utilizarea acestor noi teste numai în mediul de cercetare. Acestea nu trebuie utilizate în niciun alt cadru, inclusiv pentru luarea deciziilor clinice, până când nu există dovezi care să susțină utilizarea pentru indicații specifice. OMS continuă să evalueze testele disponibile pentru COVID-19 și va actualiza acest document științific atunci când este necesar.

Un tip de test rapid detectează prezența proteinelor virale (antigene) exprimate de virusul COVID-19 într-un eșantion din tractul respirator al unei persoane. Dacă antigenul țintă este prezent în concentrații suficiente în probă, acesta se va lega de anticorpi specifici fixați pe o bandă de hârtie închisă într-o carcasă de plastic și vor genera un semnal vizual detectabil, de obicei în termen de 30 de minute. Antigenul/antigenii detectați sunt exprimați doar atunci când virusul se reproduce activ, prin urmare, astfel de teste sunt utilizate cel mai bine pentru a identifica infecția acută sau precoce. Cât de bine funcționează testele depinde de mai mulți factori, inclusiv timpul de la debutul bolii, concentrația virusului în proba testată, calitatea probei colectate și modul în care este manipulată, calitatea reactivilor din trusele de testare. Pe baza experienței cu astfel de teste rapide pe bază de antigen pentru alte boli respiratorii, cum ar fi gripa, în care pacienții afectați au concentrații comparabile de virus gripal la probele respiratorii, așa cum se observă la COVID-19, sensibilitatea acestor teste ar putea varia de la 34% la 80% . Pe baza acestor informații, jumătate sau mai mulți dintre pacienții infectați cu COVID-19 ar putea să nu fie diagnosticați cu aceste teste. Aceste presupuneri necesită urgent studiul suplimentar pentru a înțelege dacă sunt corecte. În plus, rezultatele fals-pozitive - adică un test care arată că o persoană este infectată atunci când nu este - ar putea apărea dacă anticorpii de pe banda de test recunosc și antigene de viruși, altele decât COVID-19, cum ar fi din coronavirusurile umane care provoacă răceala obișnuită. Dacă oricare dintre testele de detecție a antigenului care sunt în curs de dezvoltare sau comercializate demonstrează performanțe adecvate, acestea ar putea fi utilizate ca teste de triaj pentru a identifica rapid pacienții care sunt foarte susceptibili să aibă COVID-19, reducând sau eliminând nevoia de testare moleculară scumpă. Cu datele limitate disponibile acum, OMS nu recomandă în prezent utilizarea de teste rapide de detectare a antigenului pentru îngrijirea pacientului.”, se arată într-o informare publicată de OMS.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Foto: Inquam / Octav Ganea

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
elevi, examen
Admiterea la liceu. Începe completarea fișelor de înscriere. Care...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
Neymar/ Profimedia
Neymar are COVID-19, a anunţat clubul FC Santos
2025-05-23-0786
Stelian Bujduveanu va fi primar interimar, după ce Nicușor Dan a demisionat de la Primăria...
Daniel Băluţă/ Foto: Facebook
Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, anunţă că va candida pentru Primăria Capitalei: Am luat...
Press Conference After the EU Summit in Brussels, Belgium.
Macron îşi aminteşte, la cinci ani de la prima izolare din cauza pandemiei covid-19, o...
Te-ar putea interesa și
Gabriela Firea: „Bucureştiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”
Bucharest, Romania - December 09, 2022: Nicusor Dan, the Mayor of Bucharest, speak to the press after the signing a non-refundable European funds cont
Nicușor Dan și-a făcut public salariul de la Primăria Capitalei. Cât câștigă lunar edilul și...
test covid coronavirus
CIA spune că este "mai probabil" ca boala COVID-19 să fi provenit dintr-un laborator, dar nu...
Homeless,Stray,Cat,Resting,On,Wooden,Bench,In,Park.,Abandoned
Nicuşor Dan: Dispozitive pentru hrănirea pisicilor fără stăpân, amplasate în parcurile...
Partenerii noștri
DigiSport Nu mai stă la discuții! Gigi Becali a anunțat decizia radicală luată, după umilința FCSB-ului din Andorra
Nu mai stă la discuții! Gigi Becali a anunțat decizia radicală luată, după...
PeRoz Ea e tânăra diagnosticată cu o afecțiune întâlnită în doar 300 de cazuri medicale: „Mult timp am crezut că am cancer!”
Ea e tânăra diagnosticată cu o afecțiune întâlnită în doar 300 de cazuri...
Film Now John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției la premiera „Smurfs”
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită și de frumoasă”
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au...
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:,Smurd,Ambulance,Van.,Smurd,Is,An
Un avion de mici dimensiuni, în care se aflau două persoane, s-a prăbuşit...
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
„Îţi dau un topor în cap şi mă duc la puşcărie... S-ar putea să te jupoi”...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Dragoș Pîslaru
Pîslaru: Echipa Comisiei Europene ne-a confirmat şi aici, la Bucureşti, că primul pachet...
Horațiu Moldovan, președinte CNAS
Horațiu Moldovan: „Jumătate din bugetul CNAS, destinat finanțării spitalelor, nu se regăsește...
Curtea-Constituțională-a-României-Foto-Inquam-Photos-Octav-Ganea
Proiect depus la Parlament: Judecătorii CCR nu mai beneficiază de primă la încetarea mandatului
SãO PAULO, SP - 13.07.2025: FIA WEC 6 HORAS DE SP 2025 - German driver Mick Schumacher of the Alpine team, during the 6 Hours of São Paulo, valid for the World Endurance Championship (WEC), held on July 13, 2025, at the Interlagos Racetrack, in São Paulo,
Mick Schumacher își negociază revenirea în Formula 1. Cu ce echipă discută. „Comunicarea a...