Președintele francez Emmanuel Macron este de părere că numărul mare de incendii de vegetație izbucnite în Pădurea Amazoniană sunt „o criză internațională”, și ar trebui discutată în cadrul summitului G7, conform BBC.
„Pădurea Amazoniană- plămânul care produce 20% din oxigenul de pe planeta noastră- este în flăcări. Membri ai summitului G7, haideți să discutăm această urgență cu prioritate!”, a transmis Macron prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.
Președintele brazilian Jair Bolsonaro l-a acuzat pe omologul său francez că folosește o problemă a Braziliei pentru câștig politic propriu. Bolsonaro a respins apelul acestuia de a discuta problema în cadrul summitului G7, din care Brazilia nu face parte.
„Sugestia președintelui francez conform căreia problema amazoniană trebuie discutată la G7, fără participarea țărilor din regiune, evocă o mentalitate colonială, care nu își are locul în secolul XXI”, a transmis Bolsonaro.
Îngrijorările vin și din partea ONU.
„În mijlocul unei crize climatice globale, nu ne permitem să distrugem o sursă majoră de oxigen și biodiversitate. Amazonul trebuie protejat”, a transmis Antonio Guterres, secretarul general al ONU, prin intermediul unei postări pe Twitter.
Președintele brazilian a transmis că țara sa nu are echipamentele necesare pentru a combate incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană.
„Amazonul este mai mare decât Europa, cum puteți combate incendiile criminale într-o asemenea zonă? Nu avem resursele necesare”, a declarat Bolsonaro, sugerând că incendiile de vegetație au fost provocate de ONG-uri, în semn de răzbunare pentru faptul că le-au fost tăiate fondurile.
Incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană afectează o suprafață de aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătrați, majoritatea focarelor fiind înregistrate în Brazilia și Venezuela.
Peste 2.500 de focare sunt active doar în Brazilia, în creștere cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Agenției Spațiale Braziliene.
Printre țările afectate se numără și Venezuela, cu 26.000 de incendii de vegetație, Bolivia, cu peste 17.000, Columbia și Peru.
În fața acestui dezastru fără precedent, președintele Bolsonaro are conturi de reglat cu ecologiștii.
Jair Bolsonaro - președintele Braziliei: „În ceea ce privește incendiile din Amazonia, am impresia că au fost puse de aceste ONG-uri, care ne-au cerut bani. Ce urmăresc ele? Să provoace probleme Braziliei. Au făcut un studiu mărunt despe regiunea "Triplu A" (coridorul ecologic Anzi - Atlantic - Amazon - n.r.)”.
Osvaldo Stela – cercetător care face parte din organizația „Inițiativa Verde”, îi dă replica: „Este un mod de a distrage atenția și concentrarea de la chestiunea esențială, care este nevoia de a intensifica acțiunile de control din Amazonia, pentru a domoli defrișările. Este un mecanism care și-a demonstrat eficacitatea”.
Pentru triburile indigene, dispariția pădurii, indiferent de motiv, echivalează însă cu o condamnare la moarte.
Tribul Parintintin trăiește în jungla amazoniană de secole. Membrii săi din diverse generații, în frunte cu șeful tribului, se tem că în câteva decenii, vor fi istorie cu toții.
„Cele mai afectate sunt populațiile indigene, pentru că sursa lor primară de hrană începe să se schimbe. Acum, ceea ce vânam nu mai este la îndemână, așa că trebuie să mergem la oraș pentru alimente industrializate”, spune Thiago Parintintin.
„Am 31 de ani și mă gândesc la generațiile următoare, la copiii și nepoții noștri. În 10-15 ani, nu vom mai putea trăi cum trăim acum. Nu vom mai respira aerul pe care îl respirăm acum, suntem foarte îngrijorați”, spune Marcelo Parintintin - profesor.
„Dacă nu vor mai fi terenuri protejate, cei care trăiesc aici, tot ce vedeți aici va dispărea”, subliniază Severino Parintintin - șeful tribului Parintintin.
În cazul în care credeți că incendiile din Amazon nu ne afectează:
- 20% din totalitatea oxigenului de pe planetă este produs de Pădurea Amazoniană.
- Mai mult de 10 milioane de specii de plante, animale și insecte se află în Pădurea Amazoniană.
- O cincime din apa potabilă din lume provine din Bazinul Amazonian.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!