Acum la Digi FM ANDIA - De la dela

Fostul ministru Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morţii poliţistului Gigină

Gabriel Oprea


Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, respingerea ca nefondate a apelurilor declarate de DNA şi de partea civilă Ioana Raluca Ciuciu, fostă Gigină, împotriva deciziei din martie 2023 a Tribunalului Bucureşti. Instanţa a admis apelurile declarate de Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL şi părţile civile Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Sima, fostă Gigină, potrivit News.ro. 

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a redus daunele morale şi materiale pe care patronul firmei care făcea lucrări în zona accidentului trebuie să le achite familiei fostului poliţist Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie în octombrie 2015, în timp ce făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea. Astfel, patronul societăţii respective trebuie să achite 50.000 de lei şi 90.000 de euro către familia poliţistului. Iniţial, Tribunalul Bucureşti îl obligase la plata unor daune de 350.000 de euro şi 74.000 de lei.

“Admite în parte acţiunile civile exercitate de părţile civile Gigina Cornel Relucă şi Sima (fosta Gigină) Carmen şi Ciuciu (fostă Gigină) Ioana Raluca împotriva inculpaţilor Mazilu Petre şi General Mpm Impex şi dispune: 25.000 lei daune materiale către Sima (fosta Gigină) Carmen, 25.000 de lei daune materiale pentru Gigină Cornel Relucă, 60.000 de euro daune morale pentru Sima (fosta Gigină) Carmen, 30.000 de euro daune morale pentru Gigină Cornel Relucă . Obligă pe Mazilu Petre şi Heneral Mpm Impex la plata 7500 de lei către părţile civile cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în minuta instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis să trimită spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti acţiunea civilă formulată de DGPMB.

Totodată, instanţa a decis să menţină celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei hotărâri.

Tribunalul Bucureşti a decis, în luna martie a acestui an, achitarea fostului ministru Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

De asemenea, instanţa l-a condamnat la doi ani şi opt luni cu suspendare, pentru ucidere din culpă, pe Petre Mazilu, patronul firmei care executa lucrări în zona accidentului. Societatea General MPM Impex S.R.L. a primit o pedeapsă penală constând în 220 de zile - amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 1.500 lei, urmând a plăti statului o amendă penală în cuantum de 330.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, ca neîntemeiate, acţiune civile aparţinând familiei lui Bogdan Gigină împotriva lui Gabriel Oprea, Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, a fost respinsă tot ca neîntemeiată şi acţiunea civilă exercitată de partea civilă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti împotriva lui Gabriel Oprea.

Tribunalul Bucureşti a mai decis ca Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL să plătească suma de 37.478,71 lei reprezentând daune materiale către Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Gigină, suma de 100.000 euro, reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Cornel-Relucă Gigină şi Carmen Gigină, suma de 4.700, reprezentând daune materiale şi suma de 250.000 de euro, reprezentând daune morale, ambele către Ioana – Raluca Ciuciu, fostă Gigină.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină. Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, "drepturi” neprevăzute de cadrul legal, "drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa", afirmau procuorii DNA în rechizitoriu.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Părinţii lui Bogdan Gigină au cerut în repetate rânduri urgentarea dosarului.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
radu paraschivescu
Gabriel Oprea, achitat definitiv. Radu Paraschivescu: „Există o vinovăție de tip moral, dacă...
bogdan gigina
Tatăl lui Bogdan Gigină: „Sunt dezamăgit profund. E cea mai mare nedreptate”
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea, achitat în primă instanţă în dosarul privind decesul poliţistului Gigină
tribunal
Tribunalul amână pronunţarea sentinţei în dosarul lui Gabriel Oprea privind decesul...
Te-ar putea interesa și
nutu camataru
Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie și Gabriel Oprea neagă legăturile cu Nuțu...
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul mașinii de lux cumpărate de DIPI
bogdan gigina
Mama poliţistului Bogdan Gigină: „Cinci ani goi, pustii, plini de dor, amărăciune, durere...
Marcel Ciolacu
Ciolacu: „Cum adică e greu să faci comparații între cazul <Gigină> și ce a făcut Bode...
Partenerii noștri
Digi24 6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are...
DigiSport Helmut Duckadam s-a convins: capitolul la care a excelat FCSB, noua campioană a României
Helmut Duckadam s-a convins: capitolul la care a excelat FCSB, noua...
PeRoz Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa
Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că...
Film Now Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au reacționat imediat fanii
Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată de mama ei, a rupt tăcerea: „A lăsat-o la mine și a plecat”
Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
printul paul_INQUAM_PHOTOS_OCTAV_GANEA_E
Prințul Paul al României, depistat într-un resort în Malta. E condamnat la...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
oana radu si catalin dobrescu
Oana Radu, destăinuiri după despărțirea de soț: "Mergeam la terapie ca să scap de el. Ziua...
Țânţar/ Shutterstock
În București au început să se aplice tratamentele pentru combaterea țânțarilor. Nu sunt...
Britney Spears
Britney Spears şi tatăl ei au ajuns la o înţelegere în cadrul disputei lor juridice, după ce...
Gabriela Firea
Ce scrie pe tricoul purtat de Gabriela Firea când și-a depus candidatura la Primăria Capitalei