Acum la Digi FM Cetin Rasit PUYA - PAHARUL SUS

Zelenski: Ştim cu toţii că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va deveni membră a UE

Ukrainian President Zelenskyy Meets European Union Council of Foreign Ministers
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seara, în discursul video adresat compatrioţilor, că Ucraina va deveni în mod sigur membră a Uniunii Europene, concluzia fiind formulată după o zi de intense contacte diplomatice, care a marcat o premieră: miniştrii de externe din UE s-au reunit în afara blocului comunitar, la Kiev.

„Astăzi este o zi europeană, a Uniunii Europene în Ucraina. Este o zi extrem de simbolică: puteţi simţi cum va arăta, cum va suna, ce probleme vor fi abordate şi cum vor fi ele rezolvate atunci când Ucraina va adera pe deplin la Uniunea Europeană. Astăzi, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a avut o reuniune în afara blocului comunitar, la Kiev. Au fost prezenţi toţi miniştrii de externe ai statelor membre, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell. A fost o reuniune productivă şi informativă. Aceasta este cu adevărat în interesul întregii Europe. Este pentru prima dată când acest Consiliu a organizat o astfel de reuniune în afara Uniunii Europene”, a arătat Zelenski.

„Ştim cu toţii că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va deveni membră a UE. Aşadar, reuniunea a avut loc de fapt în UE. În mod obiectiv, ţara noastră este un lider în protejarea fundamentelor pe care se bazează unitatea europeană modernă, care preţuieşte libertatea umană şi egalitatea naţiunilor, preţuieşte dreptul internaţional. Astăzi, am vorbit, în special, despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a anunţat preşedintele ucrainean.

El a spus că principalul obiectiv al Kievului este de a obţine în acest an o decizie a UE pentru a începe negocierile de aderare. „Iar astăzi am auzit încă o dată, în cadrul reuniunilor şi discuţiilor, că acest lucru este absolut posibil”, a spus Zelenski, care a promis că Ucraina îşi va îndeplini cu siguranţă partea pe care o are de făcut - cele şapte recomandări ale Comisiei Europene.

„Şi este foarte important să existe o disponibilitate similară pentru o decizie politică privind Ucraina, pentru începerea negocierilor, din partea Uniunii Europene, din partea tuturor statelor membre”, a subliniat Zelenski.

„Astăzi am avut ocazia să vorbesc cu toţi diplomaţii de top ai UE la nivel bilateral, la nivelul întregii comunităţi. Am avut o discuţie bună. Şi pe multe subiecte. Cea mai importantă, desigur, este apărarea noastră în acest război, care reprezintă agresiunea Rusiei nu numai împotriva Ucrainei ca stat, ci şi împotriva Ucrainei ca simbol al modului în care poate fi Europa liberă şi democratică”, a menţionat Zelenski.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat că propune Kievului pentru anul viitor un nou ajutor bilateral în valoare de 5 miliarde de euro, fonduri din Facilitatea europeană pentru pace.

Pe de altă parte, Kievul pledează pe lângă UE pentru noi măsuri care să contracareze eforturile Rusiei de a eluda sancţiunile internaţionale.

„Le mulţumesc partenerilor noştri pentru sprijinul lor - militar, economic şi sancţiuni. Astăzi am acordat o atenţie deosebită problemei sancţiunilor şi a încercărilor Rusiei de a le eluda. Cred că fiecare încercare a Rusiei de a înşela regimurile de sancţiuni şi dreptul internaţional necesită un răspuns puternic din partea lumii. Orice infractor - şi mai ales infractori precum cei de la Moscova - înţelege doar limbajul forţei şi inevitabilitatea pedepsei”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Italia și Danemarca se implică în reconstrucție

El a spus că a avut întâlniri bilaterale „bune” cu Josep Borrell şi cu vicepremierul și ministrul afacerilor externe al Italiei, Antonio Tajani, cu care a discutat despre apărarea şi cooperare. Italia se va ocupa de reconstrucţie la Odesa, a anunţat Zelenski.

„Îi sunt recunoscător domnului Borrell pentru sinceritatea şi buna sa credinţă în Ucraina, pentru sprijinul său continuu. Aş dori, de asemenea, să mulţumesc întregii Italii şi personal doamnei Giorgia Meloni (premierul Italiei) şi ministrului italian al afacerilor externe pentru asistenţa deosebit de sensibilă, în special în reconstrucţia oraşului Odesa: am semnat un acord cu Italia pentru a restaura Catedrala Schimbării la Faţă din Odesa, care a fost distrusă de Rusia, de o rachetă rusească. Indiferent cât de mult distruge Rusia istoria şi cultura, Europa este capabilă să restaureze totul. Şi aceasta este puterea Europei, a Europei noastre - liberă şi solidară”, a subliniat Zelenski.

El a mai anunţat că Danemarca a decis să deschidă un consulat la Mikolaiv.

„Acesta este un exemplu emblematic de patronaj al reconstrucţiei regiunii şi o modalitate absolut eficientă de a pune în aplicare acordurile noastre cu prim-ministrul Frederiksen. Vă mulţumim!”, a transmis Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că a avut discuţii „substanţiale” despre activitatea porturilor ucrainene, precum şi despre securitatea la Marea Neagră.

„Am vorbit, de asemenea, despre exporturile de cereale şi despre stabilitatea alimentară în lume”, a declarat Zelenski, în condiţiile în care Rusia a ieşit în iulie din acordurile care permiteau exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, iar Kievul a anunţat că va crea un coridor umanitar propriu.

Zelenski a menţionat că a vorbit cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre cooperarea politică, dar şi despre modalităţile de solidaritate în Europa şi despre exportul de cereale ucrainene şi sprijinul pentru fermierii ucraineni.

„Este foarte important ca toată lumea din Europa să adere la standardele europene şi să nu încalce acordurile încheiate. Acesta este un principiu clar al Ucrainei şi este important ca acelaşi principiu să stea la baza deciziilor tuturor actorilor politici europeni”, a punctat Zelenski, în condiţiile în care Ungaria, Polonia şi Slovacia au anunţat că vor impune embargouri unilaterale pentru importul de cereale ucrainene.

Zelenski a mai spus că a discutat în cursul zilei şi despre consolidarea apărării aeriene ucrainene şi le-a mulţumit partenerilor pentru „înţelegere”.

El a subliniat în acest sens sprijinul constant al Estoniei. „M-am întâlnit cu ministrul apărării din Estonia. Sunt recunoscător pentru sprijinul deja acordat. Şi este un sprijin tangibil. 16 pachete de apărare din partea Estoniei. Astăzi am discutat despre continuarea cooperării noastre”, a spus Zelenski, continuând să facă bilanţul întâlnirilor diplomatice avute.

El a mai anunţat că a vorbit şi cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

„I-am mulţumit pentru apărarea sa de principiu şi pentru sprijinul politic. Ucraina aşteaptă cu nerăbdare o preşedinţie spaniolă eficientă a Consiliului UE”, a spus Zelenski într-o aluzie la o concluzie favorabilă Kievului în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu UE. Preşedinţia spaniolă a Consiliului UE se încheie la sfârşitul acestui an.

Liderul ucrainean susţine, de asemenea, că formula ucraineană de pace - care presupune eliberarea tuturor teritoriilor confiscate de ruşi - câştigă din ce în ce mai mult sprijin în rândul comunităţii internaţionale.

În finalul discursului său, Zelenski a mulţumit din nou soldaţilor ucraineni, nominalizând câteva brigăzi implicate în luptele de pe front. „Glorie tuturor celor care luptă pentru ţara şi poporul nostru! Mulţumim tuturor celor care ne ajută! Tot sprijinul pentru Ucraina, fiecare pas pentru a ne ajuta va fi returnat celor care ne sprijină sub forma securităţii globale. Când agresiunea rusă va pierde pe teritoriul nostru, însăşi ideea de agresiune va fi înfrântă. Dreptul internaţional poate învinge doar acum - doar aici, doar în Ucraina. Şi va învinge. Noi vom învinge!”, a transmis Zelenski, potrivit  News.ro.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT - Live Classics
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Yulia Navalnaya (3)
Iulia Navalnaia se va întâlni cu miniştrii de externe ai statelor UE...
zamfir
Daniel Zamfir (PSD): Deja a devenit agasantă insistenţa cu care...
Pe aceeași temă
Luminiţa Odobescu (2)
Luminiţa Odobescu: România susţine adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
GERMANY MUNICH SECURITY CONFERENCE CHINA WANG YI SPEECH
China asigură Kievul că nu vinde arme letale Rusiei
Continuation of the 60th Munich Security Conference (MSC)
Zelenski îl invită din nou pe Trump în Ucraina şi se oferă să-l ducă personal pe front
Oleksandr Sîrski
Noul comandant al armatei ucrainene găseşte situaţia de pe front "extrem de complexă şi...
Te-ar putea interesa și
Elon Musk Awarded With Axel Springer Award In Berlin
Elon Musk, declarații controversate: ”Nu există nicio şansă ca Putin să fie înfrânt în Ucraina”
Ukraine,Flag,Large,National,Symbol,Fluttering,In,Blue,Sky.,Large
Ucraina mulţumeşte României pentru cele „15 pachete de ajutoare militare trimise”
drona militara
Rusia a lansat în cursul nopţii atacuri cu zeci de drone asupra Kievului şi sudului Ucrainei
DPR Russia Ukraine Military Operation Azovstal
Un prizonier rus a fost ucis de ucraineni din cauză că soția lui a refuzat să trimită...
Partenerii noștri
Digi24 Scos din conducerea SOS, Silvestru Șoșoacă face dezvăluiri despre Diana Șoșoacă: „Cineva te îndeamnă luni de zile să mergi la Moscova”
Scos din conducerea SOS, Silvestru Șoșoacă face dezvăluiri despre Diana...
DigiSport Zinedine Zidane, dispus să antreneze doar trei echipe în momentul de față! E liber de contract din 2021
Zinedine Zidane, dispus să antreneze doar trei echipe în momentul de față...
PeRoz Bunică de 61 de ani, val de reacții după ce a făcut publică o imagine din tinerețe: „E incredibil cât de frumos îmbătrânești!”
Bunică de 61 de ani, val de reacții după ce a făcut publică o imagine din...
Film Now Paul Anderson, Arthur din „Peaky Blinders”, fotografiat în Londra, la câteva săptămâni după ce a fost amendat pentru posesie de cocaină. Fanii, îngrijorați: „Are nevoie de ajutor!”
Paul Anderson, Arthur din „Peaky Blinders”, fotografiat în Londra, la...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
Stirile Kanal D Trupul lui Navalny transportat într-un convoi la miezul nopții! Camerele de supraveghere au surprins totul
Trupul lui Navalny transportat într-un convoi la miezul nopții! Camerele...
ProFM Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată de mama ei, a rupt tăcerea: „A lăsat-o la mine și a plecat”
Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată...
Digi Life România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din Iași a comandat, în 2023, 569 de pizze
România, pe locul 2 în lume la numărul de comenzi de pizza. Un bărbat din...
Ultimele știri din matinal
iancu guda si andreea
Cum a cunoscut-o Iancu Guda pe soția lui, Andreea
lidia buble 2024
Cum și-a câștigat Lidia Buble primii bani și ce și-a cumpărat cu ei
toma cuzin si sotia 0cbd3896-7974-4ff8-8d87-cc3c52277090
Cuzin Toma și soția lui, Cristina, la Matinalul Digi FM: Despre dragoste, încredere și cartofi
main adda si catalin rizea
Adda și Cătălin Rizea, testul fulger de cuplu: Cât de bine se cunosc după 10 ani de relație?
Ultimele știri
Fiica lui Aleksei Navalnîi
Cu ce se ocupă fiica de 23 de ani a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Ce i-a spus tatăl ei în...
American Company Makes Historic Moon Landing
O sondă spaţială americană s-a plasat cu succes pe Lună. Este o premieră pentru o companie...
U.S President Joe Biden Meets with Yulia Navalnaya, Widow of Alexei Navalny
Joe Biden s-a întâlnit cu văduva şi cu fiica lui Navalnîi în San Francisco: „A fost un om de...
Bucharest,,Romania,-,December,5,,2018:,Logo,Of,The,Romanian
Un şef de serviciu şi un economist din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, reţinuţi...