Acum la Digi FM Vlad Craioveanu DUA LIPA & BLACKPINK - Kiss and Make UP

Video: Ce îi spunea Putin lui Macron cu 4 zile înainte de a invada Ucraina

combo putin macron - profimedia
Foto: Profimedia Images

Negocierile dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, cu patru zile înainte ca Moscova să declanșeze invazia în Ucraina, au fost un eșec. France 2 a prezentat într-un documentar 9 minute din conversația telefonica, purtată între cei doi lideri la 20 februarie, potrivit digi24.ro.

Faptul că au fost făcute publice aceste fragmente din discuția lui Putin cu Macron a stârnit însă furia Kremlinului, pentru că din convorbire reiese clar cum liderul rus l-a mințit în față pe interlocutorul său de la Elysee.

„Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări”, a comentat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Cele nouă minute de conversaţie care au devenit publice, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache, care și-a propus să prezinte culisele diplomatice de la Elysée în ultima jumătate de an.

La 20 februarie, după acea discuție telefonică, Macron și echipa sa de consilieri aveau impresia că l-au convins pe Putin să se întâlnească, la Geneva, cu președintele american Joe Biden. Convorbirea avea loc la două săptămâni după ce Emmanuel Macron se întâlnise la Moscova cu liderul de la Kremlin pentru a încerca să prevină invazia din Ucraina, o vizită intens comentată în întreaga lume inclusiv pentru modul în care a fost tratat președintele francez, care a fost așezat la Kremlin la o masă extrem de lungă.


„Duminică, 20 februarie, cu 4 zile înainte de război. Situația este periculoasă, dar mai există loc pentru diplomație. Emmanuel Macron trebuie să vorbească, în această dimineață, cu Vladimir Putin”, explică documentarul lui Guy Lagache.

Conversația telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin este urmărită, de la distanță, de consilierii corpului diplomatic. Aceștia îl sfătuiesc pe președinte, în direct, prin mesagerie instantanee.

Emmanuel Macron către Vladimir Putin: Tensiunea continuă să crească și este angajamentul meu și hotărârea mea de a continua dialogul. Aș vrea să analizezi mai întâi situația și să vorbim direct, după cum știm amândoi. Aș vrea să-mi spui care sunt intențiile tale, linia de acțiune pe care vrei să o urmezi și să faci niște propuneri.

Vladimir Putin: Ce aș putea să-ți spun? Tu însuți vezi ceea ce se întâmplă. Tu și cancelarul Scholz, voi mi-ați spus că Zelenski era gata să facă o mișcare, că a pregătit un proiect de lege pentru a implementa acordurile de la Minsk. Ai vreo veste? Pentru că, pe 17 februarie, Zelenski a declarat că, citez: „Acordurile de la Minsk au fost întotdeauna în defavoarea Ucrainei.” În fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu a făcut nimic. V-a mințit. Nu știu dacă tu ai înțeles declarația lui de ieri, în care a spus că Ucraina trebuie să acceseze arma atomică. (n.r. - se aud din off vocile consilierilor lui Macron care sunt indignați de afirmațiile lui Putin). Am auzit și comentariile tale din timpul conferinței de presă de la Kiev, de pe 8 februarie. Ai spus că trebuie să revizuiască acordurile de la Minsk. Citez: „Pentru că sunt aplicabile”.

(Consilierii lui Macron care urmăresc conversația comentează: Nu a spus asta! Nu. Îi voi spune asta într-o discuție detaliată, dar nu acum.)

„Iată perspectiva mea asupra situației”, încheie Vladimir Putin.

Emmanuel Macron: Vladimir, în primul rând, cred că nu am spus niciodată că trebuie să avem acorduri Minsk. Nu am spus asta niciodată, nici la Berlin, nici la Kiev, nici la Moscova, nici la Paris. Am spus că sunt aplicabile doar dacă sunt respectate anumite lucruri și nu am aceeași interpretare ca tine în ultimele zile.

Vladimir Putin: Ascultă, Emmanuel. Nu înțeleg problema ta cu separatiștii. Ei au făcut măcar tot ceea ce era necesar, la insistențele noastre, pentru a iniția un dialog constructiv cu autoritățile ucrainene.

Emmanuel Macron: Deci să luăm de la capăt ceea ce ai spus, Vladimir, mai cu atenție. Primul punct al acordurilor de la Minsk prevede un dialog cu dumneavoastră. Acesta este un motiv clar. În acest context, nu există nicio prevedere ca baza discuției să fie un text înaintat de separatiști negociatorilor dumneavoastră sau să li se impună ucrainenilor să discute pe baza documentelor emise de separatiști. Ei nu respectă acordurile de la Minsk. Nu separatiștii vor face propuneri pentru legile ucrainene!

Vladimir Putin: Desigur, avem o cu totul altă interpretare a situației. În ultima noastră discuție, v-am sunat și chiar am citit articolele 9, 11 și 12 ale acordurilor de la Minsk.

Emmanuel Macron: Le-am citit pe toate. Este clar scris că guvernul Ucrainei s-a oferit să organizeze consultări în acord cu reprezentanții preexistenți ai regiunilor Donețk și Lugansk, în cadrul unui grup de contact tripartit. Este exact ceea ce ne propunem să facem. Nu știu de unde a învățat avocatul tău dreptul pentru a spune că, într-o țară suverană, legile sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autoritățile alese democratic!

(Consilierii de la Elysee sunt încântați de replica dată de Emmanuel Macron - n.r.)

Vladimir Putin: Nu este un guvern ales democratic, a ajuns la putere printr-o lovitură de stat sângeroasă! Au fost oameni arși de vii. A fost o baie de sânge! Iar Zelenski este unul dintre vinovați. Ascultă-mă cu atenție. Principiul dialogului este acela de a ține cont și de interesele celeilalte părți. Propunerile, ele există. Separatiștii, cum îi numești tu, le-au transmis ucrainenilor, dar nu au primit niciun răspuns. Unde este dialogul?

Emmanuel Macron: Așa cum ți-am mai spus, nu le pasă de propunerile separatiștilor. Cer să acționeze potrivit regulilor ucrainene și să facă lucrurile în acest fel, pentru că aceasta este legea. Dar ce îmi spui tu arată cu totul altceva, cu atât mai puțin dorința ta de a respecta Acordul de la Minsk, când spui că sunt autorități teroriste și ilegitime.

Vladimir Putin: Ascultă-mă bine, mă auzi? Îți spun din nou: Separatiștii, așa cum le zici, au reacționat la propunerile autorităților ucrainene. Au răspuns. Dar chiar aceste autorități nu au dat curs.

Emmanuel Macron: Ok, în baza răspunsului lor la textele ucrainenilor, îți propun și cerem tuturor părților o întâlnire în cadrul Grupului de Contact pentru a continua să avansăm, chiar de mâine să cerem începerea lucrurilor și să cerem tuturor părților să nu existe o politică a scaunului gol. În ultimele două zile, separatiștii nu au vrut să ia parte la această discuție. Voi cere imediat asta de la Zelenski. În momentul în care va fi de acord, eu voi lansa și voi cere o întâlnire chiar mâine.

Vladimir Putin: Așadar, pentru a ne pune de acord, de îndată ce închidem, voi studia aceste propuneri. Dar de la început, ar fi fost necesar să se pună presiune pe ucraineni, dar nimeni nu a vrut să o facă.

Emmanuel Macron: Știi că am făcut totul pentru a-i presa.

Vladimir Putin: Dar, din păcate, nu a avut niciun efect.

Emmanuel Macron: Am nevoie să mă ajuți un pic. Situaţia pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri, cu Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toţi, să calmeze reţelele de socializare, să calmeze forţele armate ucrainene. Chiar și tu poți face apel la calm, să calmezi forțele armate prepoziționate, au fost multe bombardamente ieri. Dacă vrei să dăm o șansă dialogului, trebuie să existe calm în regiune. Cum vezi tu evoluția exercițiilor militare?

Vladimir Putin: Exercițiile se desfășoară conform planului prevăzut.

Emmanuel Macron: Așadar se termină în această seară?

Vladimir Putin: Da, probabil în această seară. Dar cu siguranță vom păstra o prezență militară la graniță atât timp cât situația în Donbas nu se calmeză. Dar în fine, vom vedea. Decizia va fi luată în consultare cu ministerele Apărării și cel al Afacerilor Externe.

Emmanuel Macron: De acord. Vladimir, îți spun sincer, pentru mine, desfășurarea discuției într-un cadru bun și evitarea tensiunilor sunt chestiuni esențiale. Și ceea ce contează pentru mine, îți cer sincer asta, este să stăpânim situația, acesta este primul pilon și mă bazez mult pe tine pentru a nu ceda provocărilor de niciun fel în orele şi zilele următoare. Vreau în mod concret să-ți fac două propuneri. Prima: organizarea unei întâlniri zilele următoare la Geneva între tine și președintele Biden. Am vorbit cu el vineri seara, l-am întrebat dacă pot să-ți fac propunerea. Mi-a spus să-ți transmit că este gata. Președintele Biden s-a gândit de asemenea la o dezescaladare credibilă a situației și la abordarea clară a chestiunii privind NATO și Ucraina. Spune-mi ce dată îți convine?

Vladimir Putin: Mulțumesc mult, Emmanuel. Este întotdeauna o mare plăcere și o mare onoare să mă conversez cu omologii tăi europeni, precum și cu cei din Statele Unite. Și îmi face mereu plăcere să dialoghez cu tine, pentru că avem o relație de încredere. Așadar Emmanuel, îți propun să inversăm lucrurile. Mai presus de orice, trebuie să pregătim această întâlnire în avans și abia apoi putem s-o anunțăm, pentru că, dacă venim așa, să discutăm despre tot și nimic, vom fi din nou învinovățiți.

Emmanuel Macron: Dar putem stabili astăzi lista de discuții asupra căreia să cădem de acord în principiu? Voi avea un răspuns clar pentru tine. Înțeleg reticența ta privind o dată, dar ești gata să avansezi și să spui, astăzi: doresc o întâlnire cu americanii și europenii? Sau nu?

Vladimir Putin: Bun, este o propunere demnă de luat în calcul. Dar dacă vrei să ne coordonăm în privința modului de formulare, îți propun să cerem consilierilor noștri să intre în legătură cât mai repede pentru a se pune de acord. Dar să știi că, în principiu, sunt de acord.

Emmanuel Macron: Foarte bine. Îmi confirmi că ești în principiu de acord. Propun ca echipele noastre, sub supervizarea domnilor Ușakov (Iuri Ușakov, consilier al lui Vladimir Putin - n.r.) și Bonne (Emmanuel Bonne, consilier al lui Emmanuel Macron, care asistă la convorbire - n.r.), să ajungă la un text comun pentru a comunica în privința acestei convorbiri.

Vladimir Putin: Ca să vezi că nu-ți ascund nimic, voiam să merg să joc hochei pe gheață, tocmai de aceea îți vorbesc din sala de sport. Înainte de a-mi face exercițiile fizice, te asigur că îmi voi suna consilierii.

Emmanuel Macron: Mulțumesc, Vladimir! Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni.

Vladimir Putin (în franceză): Vă mulţumesc, domnule preşedinte!

(Macron se aude râzând).

După încheierea apelului, Palatul Elysée a anunțat că Putin și Biden au fost de acord să participe la un summit referitor la Ucraina. Însă acel summit nu a mai avut loc niciodată. La o zi după convorbire, Putin a recunoscut independența provinciilor separatiste din estul Ucrainei, iar pe 24 februarie a declanșat invazia.

Luna trecută, după întoarcerea dintr-o vizită la Kiev, Macron a admis că este conștient de faptul că diplomația a eșuat să îl oprească pe Putin. „Am discutat. Am petrecut mult timp încercând să oprim războiul, să-i implicăm și pe alții. Am crezut că vom găsi o cale cu Putin bazată pe încredere și conversații intelectuale”, a mărturisit președintele francez.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Recomandări DigiFM
1 dec 2023
Extra Matinal: cu România la podcast
Sfântul Nicolae
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae în România
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
Turul Târgurilor de Crăciun cu Lucian Mîndruță, ediția 2023
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
Pe aceeași temă
Casa Albă/ Shutterstock
Casa Albă spune că aproape a rămas fără bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu...
viktor orban
Viktor Orban crede că începerea negocierii pentru aderarea Ucrainei la UE nu e oportună: "Nu...
Drone de luptă/ Shutterstock
Cel mai mare atac cu drone la Kiev de la începutul războiului. Cinci persoane, inclusiv un...
Război Rusia-Ucraina
O actriţă rusă a fost ucisă într-un atac ucrainean în timp ce dădea un spectacol în faţa...
Te-ar putea interesa și
Russia Putin
"Cadou pentru Putin", campania inedită de strângere de fonduri pentru a cumpăra arme și un...
Jamala
Ucraineanca Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016, pusă de Rusia pe lista persoanelor date în...
Volodymyr Zelensky
Zelenski: Există veşti importante din România, sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis...
German Galuşcenko
Ministrul Energiei: „Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece peste iarnă”
Partenerii noștri
DigiSport CM Handbal | Japonia - Iran, Live Video 19:00, DGS 3 / Germania - Polonia, Live Video 21:30, DGS 2
CM Handbal | Japonia - Iran, Live Video 19:00, DGS 3 / Germania - Polonia...
PeRoz Alexia Eram, despre banii pe care îi încasează în fiecare lună de la revista mamei ei: „Acum știți salariul fiicei Andreei Esca”
Alexia Eram, despre banii pe care îi încasează în fiecare lună de la...
Film Now Pe ce loc a căzut "Napoleon", cu Joaquin Phoenix în rol principal, în box office-ul din America, în al doilea weekend în cinematografe
Pe ce loc a căzut "Napoleon", cu Joaquin Phoenix în rol principal, în box...
Digi World Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod regulat. 5 efecte ale acestui condiment asupra sănătății
Ce se întâmplă în organism dacă obișnuiești să consumi scorțișoară în mod...
ProFM Andra a rămas fără cuvinte când Florin Piersic a urcat pe scena concertului ei din Cluj: "Cătălin, nu mai vreau nimic de Crăciun"
Andra a rămas fără cuvinte când Florin Piersic a urcat pe scena...
Digi Life Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la combaterea problemei
Te confrunți cu pierderea excesivă a părului? Iată ce alimente ajută la...
barbat in catuse
Un bărbat din Constanța, arestat la domiciliu, după ce a încălcat ordinul...
Gigi Becali
Gigi Becali, explicații halucinante pentru evoluția slabă lui Octavian...
Ultimele știri din matinalii
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre declarația ministrului Agriculturii: „Porcul nu trebuie să fie...
romina gingasu la digi fm
La prima întâlnire cu Romina Gingașu, Piero Ferrari i-a dat un test. Ce a întrebat-o
diana sosoaca a facut scandal in parlament 21 noiembrie 2023
Florin Negruțiu, despre circul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: „Încearcă să-l copieze pe...
radu paraschivescu
Radu Paraschivescu, despre renovarea bojdeucăi lui Ion Creangă: „Creangă nu a trăit în lux, în...
Ultimele știri
Bucharest,,Romania,-,December,5,,2018:,Logo,Of,The,Romanian
Vicepreşedinte al CJ Argeş, urmărit penal în dosarul care vizează achiziţionarea de locuinţe...
tren
(VIDEO) Primul tren electric cumpărat de România a ajuns în Gara de Nord
carmen tanase
Câți bani câștigă Carmen Tănase ca actriță de teatru: „Nu trăiești din salariile de la stat”
Russia Weather
Temperaturi de minus 50 de grade Celsius în Siberia şi zboruri perturbate la Moscova din cauza...
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digifm.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate