Kamala Harris, care fusese aleasă vicepreşedintă a SUA la alegerile prezidențiale, a fost evacuată din sediul Convenţiei Naţionale Democrate în 6 ianuarie 2021, după ce s-a găsit o bombă artizanală, a declarat joi o oficialitate de la Casa Albă.
Confirmarea venită la un an după evenimentele din ziua asaltului asupra Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, adaugă încă un detaliu privind programul vicepreşedintei din acea zi şi încă o dovadă că pericolul a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului american.
Bomba a fost una din cele două amplasate în 5 ianuarie anul trecut în apropierea sediilor de pe dealul Capitoliului ale celor două mari partide din SUA, Democrat şi Republican. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) nu a rezolvat încă acest caz penal, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Publicaţia Politico a relatat prima despre evacuare, în aceeaşi zi.
Harris, care la data respectivă era încă senatoare de California, declarase ziarului Times că s-a aflat la Capitoliu ceva mai devreme, însă în timp ce insurgenţii au pătruns în clădire, ea lucra deja în altă parte.
"Plecasem, dar gândurile mele s-au îndreptat imediat nu doar spre colegi, ci şi spre personalul meu, care a fost nevoit să se refugieze în biroul nostru, transformând fişetele în baricade", a spus Harris joi, într-un discurs ţinut la Capitoliu pentru a marca un an de la insurecţie.
Actuala vicepreşedintă a urmărit evenimentele din acea zi dintr-un loc sigur, la televiziune, comunicând prin mesaje text cu colegii săi, care au promis că vor reveni pentru a valida rezultatele alegerilor prezidenţiale în ciuda celor care încercau să anuleze scrutinul. În calitate de senatoare, Harris s-a întors alături de ei.
"A fost îngrozitor, îngrozitor", a spus ea într-un interviu pentru Times, anul trecut. "Şi în fiecare zi începând de atunci, aflăm tot mai multe despre nivelurile profunde şi foarte întunecate ale celor întâmplate în ziua aceea", a adăugat ea.
Într-un interviu înregistrat joi pentru programul de televiziune PBS NewsHour, Harris i-a condamnat pe parlamentarii republicani care au minimalizat ameninţarea. Totodată, vicepreşedinta a apreciat-o pe Liz Cheney, republicană din Wyoming, membră a Camerei Reprezentanţilor şi a comisiei pentru evenimentele din 6 ianuarie, fiindcă nu s-a temut de confruntarea cu elemente puternice din partidul său.
Cheney a fost atacată de fostul preşedinte Donald Trump pentru că a votat în favoarea punerii sale sub acuzare, pentru că i-a respins numeroasele afirmaţii nefondate despre rezultatele alegerilor şi pentru că a contribuit la conducerea anchetei Congresului privind revolta.
"Acestea sunt momente când trebuie să spunem adevărul şi salut curajul ei (...) în mijlocul, să spunem, a mai multor colegi de-ai săi care nu au reuşit să dea dovadă de acelaşi curaj sau a celor care au dat dovadă de curaj şi din păcate nu încearcă să fie realeşi", a spus Harris.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!