Acum la Digi FM Audiență Națională Kygo feat. Zak Abel & Nile Rodgers - For Life

Ultrabogaţii Marii Britanii ameninţă cu plecarea în masă din ţară, înainte de modificările fiscale propuse de guvern

Waving,Colorful,National,Flag,Of,Great,Britain.
Steag Marea Britanie. Shutterstock

Monaco, Italia, Elveţia, Dubai. Sunt doar câteva dintre destinaţiile care încearcă să-i ademenească pe super bogaţii Regatului Unit înainte de modificările propuse la regimul fiscal al ţării, relatează CNBC.

Aproape două treimi (63%) dintre investitorii bogaţi au spus că intenţionează să părăsească Regatul Unit în termen de doi ani sau ”în scurt timp”, dacă guvernul laburist va merge mai departe cu planurile de a elimina o concesie fiscală care datează din perioada colonială, în timp ce 67% au spus că nu ar fi emigrat în Marea Britanie în primul rând dacă ar fi ştiut de schimbarea fiscală, potrivit unui nou studiu al Oxford Economics, care evaluează implicaţiile planurilor.

Regimul non-dom din Regatul Unit este o regulă fiscală veche de 200 de ani, care permite persoanelor care locuiesc în Regatul Unit, dar care au domiciliul în altă parte, să evite plata impozitului pe venit şi câştiguri de capital în străinătate timp de până la 15 ani, potrivit News.ro.

În 2023, se estimează că 74.000 de persoane se bucurau de acest statut, în creştere faţă de 68.900 în anul precedent.

Laburiştii şi-au propus luna trecută planuri de abolire a statutului, extinzând un angajament stabilit în manifestul său electoral şi intensificând propunerile anterioare ale guvernului conservator anterior de a elimina treptat regimul în timp.

Aceasta vine în momentul în care prim-ministrul Keir Starmer s-a angajat să îmbunătăţească corectitudinea şi să susţină finanţele publice, anunţuri suplimentare fiind aşteptate la începutul săptămânii viitoare, la conferinţa anuală a Partidului Laburist şi în timpul declaraţiei bugetare din toamnă, din 30 octombrie.

Ministrul de Finanţe, Rachel Reeves, a spus că anularea programului ar putea genera 2,6 miliarde de lire sterline (3,45 miliarde de dolari) pe parcursul următorului mandat al guvernului.

Cu toate acestea, cercetarea Oxford Economics, care a fost realizată la începutul acestei luni în colaborare cu grupul de lobby Foreign Investors for Britain, estimează că modificările vor costa contribuabilii 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030.

CNBC a contactat Trezoreria pentru comentarii şi nu a primit imediat un răspuns.

”Tragem un semnal de alarmă că acesta este un moment periculos. Dacă guvernul nu ascultă, va pune în pericol veniturile pentru generaţii”, a declarat Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain, la CNBC.

Conform propunerilor, conceptul de ”domiciliu” va fi eliminat şi înlocuit cu un sistem bazat pe rezidenţi, în timp ce numărul de ani în care banii câştigaţi în străinătate nu sunt impozitaţi în Marea Britanie va fi redus de la 15 la patru.

”Este doar o altă lovitură. Nu sunt sigură dacă pleacă cu toţii, dar cu siguranţă se întreabă şi îşi fac timp pentru a vedea ce se schimbă”, a spus ea.

Un număr record de milionari este aşteptat să părăsească Marea Britanie în acest an, potrivit unui raport din iunie al companiei de consultanţă în migraţie Henley & Partners, care a citat alegerile generale din iulie ca adăugând o perioadă de flux politic post-Brexit.

Se estimează că Marea Britanie va înregistra o pierdere netă de 9.500 de persoane cu valoare netă ridicată în 2024, mai mult de dublu faţă de 4.200 de anul trecut.

”Este cu siguranţă un pericol. Pieţele sunt atât de inhterschimbabile în zilele noastre. Este uşor pentru oameni să se mute acasă. Este uşor pentru oameni să îşi mute afacerile”, a declarat Marcus Meijer, CEO al investitorului imobiliar Mark, pentru CNBC, despre schimbările non-dom, săptămâna trecută.

Printre ofertele alternative disponibile pentru cei ultra bogaţi se numără scutiri de impozite pe termen nedeterminat în Monaco, Malta şi Gibraltar şi absenţa impozitului pe venit, câştiguri de capital şi pe succesiune în Dubai.

În Italia şi Grecia, regimurile de impozitare unică permit celor bogaţi să evite plata impozitelor pe activele lor din întreaga lume pentru o taxă anuală de 100.000 de euro timp de până la 15 ani.

Italia şi-a dublat luna trecută taxa pentru noii sosiţi la 200.000 de euro (223.283 de dolari), într-o mişcare pe care ministrul său a declarat că a fost concepută pentru a evita ”favorurile fiscale” pentru cei bogaţi.

Cu toate acestea, Macleod-Miller a spus că regimul va rămâne probabil atrăgător pentru cei mai bogaţi 1% chiar şi la o rată puţin mai mare.

”Alte ţări simt frica şi îşi promovează în mod activ jurisdicţiile şi atrag investiţiile şi familiile lor”, a spus Macleod-Miller.

Italia este una dintre acele ţări care îi curtează pe cei bogaţi şi pare să creadă că dacă îi tratezi bine, ei vor contribui”, a adăugat el.

Imobiliarele de prim rang din Marea Britanie se confruntă cu o lovitură

Acest lucru afectează şi piaţa imobiliară principală din Marea Britanie.

James Myers, director la agenţia imobiliară de lux Oliver James din Londra, a înregistrat o creştere a activităţii de vânzări în aşteptarea victoriei laburiste în alegerile din iulie. Dar acum, aproximativ 30% până la 40% dintre clienţi scad preţurile solicitate pentru a genera o vânzare mai rapidă.

”Mulţi oameni sunt îngrijoraţi. Ar prefera să iasă acum, înainte să fie prea târziu”, a spus Myers la CNBC, prin telefon.

Mulţi dintre clienţii multimilionari şi multimiliardari ai lui Myers au început deja să se stabilească în Monaco şi Dubai, Italia ”devenind un lucru” mai recent, a spus el.

Tranzacţiile de pe piaţa rezidenţială super-prime din Londra, care acoperă locuinţe evaluate la 10 milioane de lire sterline şi peste, au scăzut cu 22% în anul până în iulie, comparativ cu ultimele 12 luni, potrivit datelor întregii pieţe publicate miercuri de agenţia imobiliară Knight Frank.

Declinul a fost cel mai pronunţat în proprietăţile evaluate la peste 30 de milioane de lire sterline, cu doar 10 vânzări generate, comparativ cu 38 în anul precedent, pe care raportul le-a atribuit unei discreţii mai mari a cumpărătorului.

Stuart Bailey, şeful vânzărilor super-prime al Knight Frank pentru Londra, a remarcat că incertitudinea din Declaraţia de toamnă a înlocuit acum incertitudinea electorală, rezidenţii non-dom nefiind singurul grup speriat de schimbările anticipate de taxe ale laburistei.

Cetăţenii britanici ultrabogaţi, care sunt de obicei foarte activi pe piaţa super-prime, sunt, de asemenea, în modul ”aşteptaţi şi vedeţi”, înaintea posibilelor modificări ale câştigurilor de capital şi ale impozitului pe moştenire.

Urmează TVA pentru şcolile private, anunţată anterior.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
UFC 313: Celebs at ufc event
Andrew Tate va fi judecat în 2027 în Marea Britanie pentru acuzații de abuz fizic și sexual
Andrew și Tristan Tate
Andrew Tate a amenințat o femeie punându-i un pistol în față, arată documente judiciare din...
Adolescence serial
Miniseria "Adolescence" va fi difuzată în școlile din Marea Britanie. "Trebuie să abordăm...
Marea Britanie consolidează sprijinul pentru Ucraina cu un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline susţinut de active ruseşti îngheţate/ Profimedia
Marea Britanie consolidează sprijinul pentru Ucraina cu un împrumut de 2,26 miliarde de lire...
Te-ar putea interesa și
A,Busy,Heathrow,Airport,London
Guvernul britanic a aprobat extinderea aeroportului Heathrow, cel mai frecventat din Europa...
Gold,Bullion,Over,100,Us,Dollar,Money,,Investment,And,Wealth
"Oligarhia" ultrabogaţilor, denunţată înaintea Forumului de la Davos. „Exercită o putere...
Paris, France. 19th Apr, 2024. View of US singer-songwriter Taylor Swift new album The Tortured Poets Department at la Fnac in Paris. Queen of pop Taylor Swift released her highly anticipated record The Tortured Poets Department on April 19, 2024 the 11th
Vânzările de muzică din Marea Britanie au atins un nivel record. Cine se află în fruntea...
Traficul aerian britanic, perturbat de o ceaţă densă/ Profimedia
Traficul aerian britanic, perturbat de o ceaţă densă
Partenerii noștri
Digi24 „Nu veniți aici”. Mesajul unui chinez care luptă alături de Rusia în Ucraina: „Armata numărul doi a lumii este o glumă”
„Nu veniți aici”. Mesajul unui chinez care luptă alături de Rusia în...
DigiSport Decizie bizară la Rapid: un departament care a adus milioane în club, trecut integral pe linie moartă
Decizie bizară la Rapid: un departament care a adus milioane în club...
PeRoz Cum a slăbit o tânără de 23 de ani aproape 60 de kilograme, în doar 18 luni: „Ajunsesem să nu mai vreau să ies din casă”
Cum a slăbit o tânără de 23 de ani aproape 60 de kilograme, în doar 18...
Film Now Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet Letter”: Probabil mă urăști
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul...
Digi World De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de...
Stirile Kanal D Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din Peninsula Iberică
Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din...
ProFM I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de căsnicie cu Dorthea
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Cât costă rochiile purtate de partenera lui Nicușor Dan la dezbaterile publice/ Foto: Facebook
Cât costă rochiile purtate de partenera lui Nicușor Dan la dezbaterile publice. Mirabela...
"A Bronx Tale" Screening - 2023 Tribeca Festival
Robert de Niro, prima reacție după ce fiica sa Airyn a recunoscut că este transsexuală: „Îmi...
Vreme de vară în minivacanţa de 1 Mai/ Shutterstock
Vreme de vară în minivacanţa de 1 Mai, cu temperaturi de până la 30 de grade. Când se strică...
Grecia/ Shutterstock
MAE: Grevă joi în transportul public din Grecia. Toate navele vor rămâne andocate, anunţă...