Acum la Digi FM Digi FM PASSENGER - Let her go

SUA, Londra și UE îi pun pe „lista neagră” pe Putin și Lavrov

vladimir putin serghei lavrov profimedia-0615983110
Vladimir Putin și Serghei Lavrov Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin și ministrul său de externe, Serghei Lavrov, nu vor mai avea voie să intre în Statele Unite. Decizia a fost anunțată vineri de Casa Albă, care le va impune sancțiuni celor doi. În afara interdicției de călătorie, toate activele lor - bunuri, proprietăți, conturi bancare - vor fi înghețate, o decizie pe care au luat-o vineri și Uniunea Europeană, și Marea Britanie. În replică, autoritățile ruse au calificat deciziile Occidentului drept „o dovadă a neputinței” și spun că relațiile cu Vestul sunt aproape de un punct fără întoarcere

Statele Unite îi vor sancţiona pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, şi le vor interzice intrarea pe teritoriul lor, o decizie extrem de rară împotriva unor lideri străini, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, notează AFP, preluată de Agerpres.

Cei doi se alătură astfel unei liste de lideri sancţionaţi direct de Statele Unite, printre care liderul iranian Ali Khamenei, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sirian Bashar Al-Assad.

"Este un element obişnuit" al sancţiunilor împotriva unor personalităţi străine, a spus Jen Psaki, precizând că detaliile acestor sancţiuni istorice contra preşedintelui rus vor fi dezvăluite mai târziu.

Ea a mai spus că dacă Rusia ar face o ţintă din preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi "un act atroce" din partea Moscovei.

Putin și Lavrov, pe lista „neagră” a UE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său de externe Serghei Lavrov se află pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat vineri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Londra a făcut ulterior un anunț similar, iar secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat, la rândul ei, că și Statele Unite intenționează să-l sancționeze pe președintele rus Vladimir Putin.

Anunțul lui Josep Borrell a fost făcut după ce miniștrii de externe din UE au convenit să înghețe activele lui Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov, pe fondul continuării atacurilor cu rachete la Kiev.

Miniştrii de externe din UE au aprobat vineri în mod oficial un pachet de sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei, anunţat joi seara de şefii de stat şi de guvern europeni.

Plasarea lui Vladmir Putin pe lista persoanelor sancționate de UE este un pas important. Singurii lideri din lume sancţionaţi de UE sunt preşedintele sirian Bashar al-Assad şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Sancţiunile care îi vizează pe Vladimir Putin şi Serghei Lavrov sunt ''aceleaşi'' cu cele prevăzute pentru celelalte personalităţi menţionate pe această listă neagră europeană, inclusiv ''îngheţarea activelor'', a precizat Borrell, conform AFP, scrie Agerpres.

Londra anunță o măsură similară

Și guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, mai scrie AFP. Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" și "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".

Prin urmare, cei doi demnitari ruşi îşi văd activele îngheţate pe teritoriul britanic.

Pe lângă cele cinci bănci şi trei oligarhi deja sancţionaţi marţi, Regatul Unit a impus joi o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, interzicând compania aeriană Aeroflot şi ţintind sectorul bancar, exporturile de tehnologie şi alți cinci oameni de afaceri. 

Reacția Rusiei

"Sancţiunile împotriva preşedintelui şi ministrului de externe al ţării sunt un exemplu şi o demonstraţie a neputinţei absolute a propriei voastre politici externe", a replicat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Moscova, Maria Zaharova, la televiziunea rusă. 

Ce alte măsuri a luat UE împotriva Rusiei

Toţi membrii Dumei, camera inferioară a parlamentului, se află acum pe lista „neagră” a UE, precum şi 26 de oameni de afaceri. Persoanele sancţionate au, de asemenea, interdicţie de a intra în UE.

UE a decis să limiteze drastic accesul Rusiei la pieţele de capital europene, ceea ce face mai dificilă şi mai costisitoare finanţarea datoriei sale. De asemenea, va reduce accesul ţării la tehnologii esenţiale, privând-o de componente electronice şi software, ceea ce va afecta grav economia ţării. Avioanele, piesele şi echipamentele pentru industria aerospaţială şi tehnologia de rafinare pentru industria petrolieră nu vor mai putea fi exportate în Rusia. Aceste restricţii vor afecta, de asemenea, bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară). Băncile din UE nu vor putea accepta depozite de peste 100.000 de euro de la cetăţeni ruşi, iar mai multor companii ruseşti de stat li se va refuza accesul la finanţare din partea UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut blocarea accesului Rusiei la sistemul de mesagerie bancară Swift pentru a o izola financiar de restul lumii, cum a fost cazul Iranului la sfârşitul anului 2019. Aproximativ 300 de bănci şi instituţii ruseşti folosesc Swift pentru transferurile lor interbancare de bani. Însă comunitatea internațională nu a dat curs deocamdată acestei cereri. 


Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Vladimir Putin claims deal could be reached for imprisoned WSJ reporter Evan Gershkovich in rare and controversial interview with Tucker Carlson
De ce refuză Putin să meargă la locul atacului terorist din Moscova. Ce a răspuns purtătorul...
Russia Putin Hero Gold Medals Presentation
Atacul de la Moscova: Putin declară zi de doliu naţional pentru duminică şi promite că...
Terrorist attack in the Crocus City Hall concert hall.
Peste 60 de morţi în atacul armat de la o sală de concerte din Moscova, revendicat de Statul...
Russia Putin Hero Gold Medals Presentation
Kremlinul afirmă pentru prima oară de la începutul conflictului că Rusia se află în ”stare de...
Te-ar putea interesa și
Alexei Navalny sentenced to 3.5 years in prison
Vladimir Putin a rostit pentru prima oară numele lui Navalnîi. Ce a spus
putin (5)
Putin avertizează Occidentul că un conflict Rusia-NATO ar fi doar la un pas de al treilea...
Elections in Russia - Russian Embassy Berlin
Iulia Navalnaia a scris „Navalnîi” pe buletinul ei de vot pentru alegerile prezidenţiale din...
vladimir putin
Putin a câştigat alegerile din Rusia cu 87% (exit-poll)
Partenerii noștri
Digi24 O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
DigiSport Gică Hagi, mesaj pentru Olimpiu Moruțan după accidentarea care îl face să rateze EURO
Gică Hagi, mesaj pentru Olimpiu Moruțan după accidentarea care îl face să...
PeRoz A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe internet, dar el nu a apărut: „M-a păcălit”
A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care...
Film Now De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici Celine Dion nu a vrut inițial să cânte "My Heart Will Go On"
De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3 săptămâni"
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
vreme finlanda, grecia
Vremea ciudată de la sfârșit de aprilie a adus zăpadă de 20 cm la Helsinki...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Accident pe platoul de filmare al peliculei lui Eddie Murphy/ Profimedia
Accident pe platoul de filmare al peliculei lui Eddie Murphy. Mai mulţi membri ai echipei au...
dinu maxer, damian draghici, smiley
Dinu Maxer, supărat după ce Smiley și Damian Drăghici au lansat piesa "S-a furat mireasa": "Mă...
Hand,Hold,A,Slice,Of,Bread,Over,Sky,Background.,Color
Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023. Aproape 282 de milioane de oameni au avut nevoie...
Daniel Băluță
Daniel Băluţă: „Voi fi şeful campaniei viitorului primar al Capitalei, Gabrielei Firea. M-am...