Acum la Digi FM Marius Dobre BEYONCE AND SHAKIRA - Beautiful liar

Realegerea lui Putin scoate la iveală un fapt incomod pentru Rusia: Succesiunea

Russian president Vladimir Putin

Vladimir Putin, aflat la putere de la începutul acestui secol, se îndreaptă fără emoţii spre realegere în cadrul votului naţional care a început la 15 martie, asigurându-şi astfel un al cincilea mandat şi un al treilea deceniu complet ca lider suprem al Rusiei. Odată cu moartea liderului încarcerat al opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, cariera politică a lui Putin a ajuns practic la stadiul de preşedinte pe viaţă. Însă realegerea sa în funcţie scoate la iveală un fapt incomod pentru viitoarea stabilitate politică a Rusiei: preşedintele şi cercul său nu au făcut nicio pregătire vizibilă pentru o eră post-Putin, scrie CNN.

Acest lucru ar putea să nu pară o chestiune urgentă pentru cel care este acum cel mai longeviv lider al Rusiei de la dictatorul sovietic Iosif Stalin încoace: în 2020, alegătorii ruşi au aprobat modificări constituționale care i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036. Şi chiar înainte ca Putin să îşi anunțe candidatura, Kremlinul a arătat clar că nu vede la orizont alternative la sistemul său de conducere unică.

"Dacă presupunem că preşedintele candidează, atunci este evident că nu poate exista o competiţie reală pentru funcţia de preşedinte în această etapă actuală", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Putin "se bucură de sprijinul absolut al populaţiei".

Putin are 71 de ani, cu un deceniu mai tânăr decât președintele american Joe Biden. Poate că a depășit speranța medie de viață a unui bărbat rus, dar aparițiile sale publice recente par să arate o persoană cu o sănătate de fier, observă CNN.

Ce se întâmplă dacă Putin moare

Dar, în timp ce Putin nu pare să se grăbească să îşi pregătească un succesor, unii observatori de la Kremlin remarcă faptul că realegerea lui Putin scoate în evidenţă o problemă: sistemul construit în ultimele două decenii sub conducerea sa este fragil, gerontocratic şi vulnerabil la un şoc major, în primul rând boala sau moartea persoanei aflate la vârf.

"Diferite provocări ar putea fi mai aproape decât credem", a declarat Andreas Umland, analist la Centrul pentru Studii Est-Europene din Stockholm. "Putin ar putea teoretic să conducă încă 12 ani. Nu cred că acest lucru se va întâmpla, mai ales dacă Ucraina obţine noi victorii care vor avea repercusiuni la Moscova", adaugă analistul.

Analistul spune că insurecţia armată de anul trecut a mercenarului Wagner Evgheni Prigojin - înăbuşită cu succes, deşi cea mai mare provocare de până acum la adresa domniei lui Putin - şi zvonurile nefondate despre sănătatea lui Putin, care apar pe canalele anonime de Telegram şi pe reţelele sociale, sugerează că în spatele faţadei opace a Kremlinului s-ar putea ascunde îngrijorări legate de succesiune.

"Nu este atât de important conţinutul zvonurilor, cât faptul că zvonurile se pot răspândi", menţionează Umland.

Cine va prelua puterea în Rusia

Teoretic, Rusia este un stat de drept. Federaţia Rusă are un sistem constituţional care prevede dispoziţii pentru o succesiune ordonată: în cazul în care Putin moare sau este incapacitat în timpul mandatului, prerogativele sale vor fi preluate temporar de şeful guvernului, funcţie deţinută în prezent de premierul Mihail Mişustin.

Mihail Mişustin

Dar, în practică, analiștii spun că Putin prezidează ceva asemănător unui sistem judiciar, în care președintele este arbitrul suprem al disputelor dintre facțiunile concurente ale elitei.

Şi dacă sistemul sovietic avea un Politburo bazat pe consens, care stabilea un mecanism relativ stabil (deşi netransparent) pentru transferul de putere, unii observatori compară cercul intim al lui Putin, care include prieteni bogați, reprezentanți ai aparatului de securitate al statului şi tehnocrați loiali, cu un fel de Politburo 2.0 care ar putea gestiona o potențială succesiune.

Rusia lui Putin are, de asemenea, un alt precedent în ceea ce privește transmiterea puterii către un succesor de încredere, pe lângă soluțiile constituționale care i-au prelungit deja șederea în funcție. În 2008, Putin a ajuns la finalul celui de-al doilea mandat prezidențial și s-a dat la o parte pentru un înlocuitor ales de el, Dmitri Medvedev.

Dmitri Medvedev

Dar, în timp ce Medvedev a moştenit cemodancik-ul (valiza nucleară cu codurile de lansare) şi locul în echivalentul rusesc al Air Force One, Putin a rămas adevărata putere din spatele tronului şi a câştigat un al treilea mandat în 2012. Medvedev a semnat o lege care a modificat mandatul prezidenţial la şase ani, iar apoi Putin a resetat socotelile privind limitarea mandatelor prin referendumul constituţional din 2020.

Nu este surprinzător faptul că intenţia lui Putin de a rămâne la putere a devenit subiectul ridicolului din partea opoziţiei ruse. Când Putin şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un al treilea mandat, un meme cu preşedintele rus transformându-se în decrepitul lider sovietic Leonid Brejnev a devenit viral, imagine care a figurat în protestele opoziţiei.

De unde se inspiră Putin 

Kremlinul a studiat, fără îndoială, modul în care autocrații din ţările vecine se menţin la putere. Omul forte din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a scăpat reprimând protestele în masă din 2020, în urma unor acuzații generalizate de fraudă la vot, iar acum intenționează să candideze pentru realegere anul viitor.

Preşedintele chinez Xi Jinping, care îl numește pe Putin "prietenul său de suflet", și-a întărit controlul asupra Partidului Comunist Chinez şi a supervizat abolirea limitelor de mandate.

Iar în Kazahstan, preşedintele Nursultan Nazarbaiev a demisionat după trei decenii de guvernare, păstrând însă preşedinţia Consiliului de Securitate al ţării şi titlul de Lider al Naţiunii.

Cazul lui Nazarbaiev, totuşi, s-ar putea să se fi dovedit instructiv pentru Kremlin. În urma tulburărilor violente din ianuarie 2022, Nazarbaiev a fost dat la o parte de preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev din postul său din Consiliul de Securitate şi a pierdut privilegii cheie de elaborare a politicilor. Iată că se doveşte, se pare, că succesorii de încredere nu pot fi de încredere decât pentru o perioadă limitată de timp.

Când începe bătălia post-Putin 

Unii observatori politici ruşi speculează că adevărata competiție pentru a-i succeda lui Putin nu este probabilă până în anii 2030, când Putin va ajunge la cel de-al şaselea mandat. Observatorul politic rus Andreo Perţev i-a descris pe unii dintre potenţialii concurenţi drept "prinţi" care îşi construiesc în linişte propriile baze de sprijin în aşteptarea unei eventuale plecări a lui Putin.

Chiar şi fostul preşedinte Medvedev, care a pierdut locul de număr doi în 2020, când a demisionat în urma unei remanieri guvernamentale, ar putea avea în continuare aspiraţii. Deşi a fost dat la o parte de unii observatori ca jucător politic serios, Medvedev s-a folosit de războiul din Ucraina pentru a-şi croi un profil de politician cu o voce stridentă, radicală şi anti-occidentală, cel mai recent apărând în faţa unei hărţi a unei Ucraine împărţite teritorial între vecini şi declarând că "Ucraina este cu siguranţă Rusia".

Indiferent dacă Medvedev mai are sau nu o şansă la funcţia supremă a Rusiei, invazia Ucrainei a schimbat tonul oficial în cercurile ruseşti de elită într-unul de belicozitate neîngrădită. Iar Rusia este acum o autocraţie postmodernă care poate flutura ratingurile de popularitate încă foarte ridicate ale lui Putin (oricât de distorsionate ar fi) şi inevitabila sa realegere (oricât de nedemocratică) ca un semn de legitimitate şi de sprijin public incontestabil pentru război, conchide analiza CNN.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
putin (9)
Kim Jong Un şi Moscova doresc să îşi consolideze în continuare legăturile militare
Rencontre du président Volodymyr Zelensky avec des représentants de la société civile ukrainienne au palais Mariinsky à Kiev
Zelenski: Putin vrea să escaladeze situaţia, astfel încât Trump să nu poată pune capăt...
Ukrainian President Zelenskyy Bilateral Meeting with Japanese Foreign Minister Takeshi Iwaya
Zelenski aşteaptă „propuneri” din partea lui Trump pentru ca războiul cu Rusia să se încheie...
Russian President Putin Meets with Defense Officials
Franţa şi Marea Britanie se angajează să lupte împotriva „putinizării” lumii
Te-ar putea interesa și
President of Russia Vladimir Putin
Putin ordonă noi „teste” în condiţii de luptă cu racheta Oreşnik şi lansarea producţiei de...
Russian President Putin Meets with Security Council
Vladimir Putin a semnat decretul prin care permite un răspuns nuclear la un atac convențional
Continuation of the 60th Munich Security Conference (MSC)
Preşedintele Zelenski afirmă că preşedintele Putin nu doreşte să negocieze o pace, ci să iasă...
Kim Jong-un and Putin Meet in Russia to Discuss Military Cooperation
Vladimir Putin a ratificat tratatul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord. Acordul cere...
Partenerii noștri
Digi24 POT, partidul care îngroașă rândurile suveraniștilor și care îl susține pe Georgescu. Vrea să deschidă centre de medicină holistică
POT, partidul care îngroașă rândurile suveraniștilor și care îl susține pe...
DigiSport UTA a învins-o pe ”U” Cluj, dar s-a ales cu o mare problemă: un titular s-a accidentat și Rednic a folosit un debutant
UTA a învins-o pe ”U” Cluj, dar s-a ales cu o mare problemă: un titular...
PeRoz Ce fericit era Helmut Duckadam cu soția cu 20 de ani mai tânără și cu fiica lor adolescentă! Fuseseră în vacanță acum 2 săptămâni
Ce fericit era Helmut Duckadam cu soția cu 20 de ani mai tânără și cu...
Film Now Dolph Lundgren, fotografiat alături de soție, în timpul unei discuții tensionate. Actorul a dezvăluit recent că a învins cancerul
Dolph Lundgren, fotografiat alături de soție, în timpul unei discuții...
Digi World O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții...
Stirile Kanal D Rezultate alegeri diaspora pentru Parlament. Numărul românilor din diaspora care au votat depășește așteptările și situația de la ultimele alegeri
Rezultate alegeri diaspora pentru Parlament. Numărul românilor din...
ProFM CRBL continuă seria intervențiilor estetice. Artistul are în plan să se transforme total: „Am făcut prima etapă și mai am încă două”
CRBL continuă seria intervențiilor estetice. Artistul are în plan să se...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
CCR
CCR a respins contestaţia lui Terheş şi a validat rezultatul primului tur. Finala, între Călin...
Der rumänische Premierminister Marcel Ciolacu nimmt an einer abschließenden Pressekonferenz teil. Das bayerische und das
BEC a trimis CCR procesul verbal privind renumărarea parţială a voturilor de la primul tur...
GARA DE NORD - CFR - GREVA SPONTANA
Biletele de tren se scumpesc din 15 decembrie, anunță CFR. Cât va costa un bilet sau abonament
duckadam
Presa internaţională scrie despre decesul lui Helmuth Duckadam: A realizat una dintre cele mai...