Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat joi Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară Kursk din Rusia într-un atac nocturn şi a declarat că Moscova a informat organismul ONU de supraveghere a securităţii nucleare cu privire la situaţie, relatează Reuters.
Putin, care nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la incident sau dovezi documentare pentru a-şi susţine afirmaţia, a făcut aceste comentarii în cadrul unei reuniuni cu înalţi funcţionari.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, a cărei incursiune fulgerătoare în Kursk, prima încălcare teritorială a Rusiei de la al Doilea Război Mondial, a mobilizat mii de trupe ucrainene care au traversat graniţa de vest a Rusiei la 6 august, luând aparent Moscova prin surprindere.
Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, i-a spus lui Putin, în cadrul aceleiaşi reuniuni, că situaţia la centrala nucleară Kursk este stabilă.
Ulterior, agenţia TASS a relatat că un comunicat de presă al AIEA, postat pe site-ul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, confirmă că Rusia a notificat agenţia cu privire la descoperirea resturilor unei drone pe teritoriul centralei nucleare Kursk. "Fragmentele dronei ar fi fost localizate la aproximativ 100 de metri de depozitul de combustibil uzat al centralei. Drona a fost suprimată în zorii zilei de 22 august", a precizat agenţia, potrivit News.ro
Centrala Kursk este una dintre cele mai importante centrale nucleare din Rusia. Aceasta furnizează aproximativ jumătate din energia electrică utilizată în regiunea Cernoziomnaia din sudul Rusiei. Centrala este situată pe râul Seim, lângă oraşul Kurceatov, numit după fizicianul sovietic Igor Kurceatov, în regiunea Kursk din vestul Rusiei, unde forţele ucrainene au lansat o incursiune transfrontalieră.
Centrala are patru reactoare sovietice RBMK-1000 moderate cu grafit - acelaşi model ca şi cele de la centrala nucleară de la Cernobîl care, în 1986, când făcea parte din Uniunea Sovietică, a devenit scena celui mai grav dezastru nuclear din lume.
Reactorul numărul 1, care datează din 1976, a fost oprit la centrala Kursk în 2021 pentru a funcţiona în modul non-generare. Reactorul numărul 2, care datează din 1979, a fost oprit în 2024. Reactorul numărul 3, din 1983, şi reactorul numărul 4, din 1985, sunt ambele operaţionale.
Construcţia Kursk-2, în esenţă noi reactoare de tip VVER-TOI, a început în 2018. Cele două reactoare nu sunt încă operaţionale.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!