Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Producţia mondială de vin, la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani. Franţa a devenit în 2023 cel mai mare producător global de vin

Three,Glasses,With,White,,Rose,And,Red,Wine,On,A
Vin, struguri. Shutterstock

Producţia mondială de vin a scăzut anul acesta la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani, din cauza recoltei slabe din emisfera sudică şi unele ţări europene mari producătoare, a estimat marţi Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului, transmite Reuters.

În privinţa producătorilor de vin din UE, creşteri pozitive sunt aşteptate în Germania (9 milioane de hectolitri, un avans de 1% faţă de 2022), Portugalia (7,4 milioane de hectolitri, un avans de 8% faţă de 2022) şi România (4,4 milioane de hectolitri, un avans de 15% faţă de 3,8 milioane de hectolitri în 2022). În aceste trei ţări, producţia ar urma să fie de asemenea mai ridicată decât media din ultimii cinci ani, cu 2%, 12% şi, respectiv, 4%.

Similar, Ungaria (2,5 milioane de hectolitri, un avans de 1% faţă de 2022), Bulgaria (0,9 milioane de hectolitri, un avans de 7% faţă de 2022) şi Slovenia (0,6 milioane de hectolitri, un avans de 6% faţă de 2022) şi-au majorat producţia comparativ cu 2022, dar nivelul ar urma să fie de mai scăzut decât media din ultimii cinci ani.

Per ansamblu, în aceste ţări, sezonul a fost marcat condiţii de umiditate şi căldură, ploile din vară sporind randamentele culturilor.

Datele preliminare ale OIV arată că producţia mondială de vin din 2023 (excluzând sucul de struguri şi mustul) se va situa între 241,7 şi 246,6 milioane hectolitri, prognoza medie fiind de 244,1 milioane hectolitri.

Ar fi un declin de 7% faţă de 2022 şi cel mai redus nivel din 1961, când producţia mondială de vin a scăzut la 214 milioane hectolitri, a informat OIV.

"Acest scenariu negativ poate fi atribuit scăderilor majore din principalele ţări producătoare, în ambele emisfere. Ţările cele mai afectate de condiţiile climatice dificile în emisfera nordică sunt Italia, Spania şi Grecia, în timp ce în emisfera sudică Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud şi Brazilia au înregistrat scăderi anuale între 10% şi 30%", se arată în comunicatul OIV.

Franţa a devenit anul acesta cel mai mare producător global de vin, cu o producţie estimată la 45,8 milioane hectolitri, în linie cu nivelul din 2022 şi cu 3% peste media din ultimii cinci ani.

Italia a înregistrat anul acesta o scădere de 12% a producţiei de vin, la 44 milioane hectolitri, cel mai redus nivel din 2017, din cauza ploilor abundente, a furtunilor, dar şi a secetei din unele regiuni.

Spania îşi menţine titlul de al treilea producător global de vin, cu o producţie estimată la 30,7 milioane hectolitri, o scădere de 14 faţă de 2022 şi cu 19% sub media din ultimii cinci ani. Va fi cel mai redus nivel al producţiei din ultimii 20 de ani, din cauza secetei severe şi a temperaturilor extreme care au afectat podgoriile, transmite Agerpres.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
ROMANIA BUCHAREST NEW GOVERNMENT INVESTITURE VOTE
Florin Negruțiu, despre privilegiile bugetarilor și austeritatea...
andreea marin
Andreea Marin, mărturisire din vacanța în Capri: "Știu că sunt cam...
Iulia Putințeva / Profimedia
Scandal la Wimbledon. Iulia Putințeva a cerut evacuarea unui...
Partenerii noștri
DigiSport A plecat de la CFR Cluj și a semnat cu altă echipă din SuperLigă
A plecat de la CFR Cluj și a semnat cu altă echipă din SuperLigă
PeRoz Irina Loghin și Ion Cernea, o dragoste de-o viață, trăită discret, până la moartea lui. Cum s-au cunoscut și ce i-a legat veșnic
Irina Loghin și Ion Cernea, o dragoste de-o viață, trăită discret, până la...
Film Now Soțul lui Nicole Kidman, deranjat de o întrebare despre scenele intime dintre actriță și Zac Efron. A întrerupt interviul pe loc
Soțul lui Nicole Kidman, deranjat de o întrebare despre scenele intime...
Digi World “Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”” is locked Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte ciudat. Am început să ne strângem lucrurile și să fugim. Arăta ca un tsunami”
“Un „nor-rulou” rar, observat în largul Portugaliei. „A fost foarte...
ProFM Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a crescut un superstar
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
Dua Lipa "Radical Optimism" At Aviva Stadium, Dublin
Turiştii care au mers la concertele și festivalurile muzicale din Marea...
Rezultate la Evaluarea Națională
Când vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională 2025. Ce schimbări...
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Fun time for children in summer camp
Reprezentanții MAI, recomandări pentru părinții ce își pregătesc copiii de plecare în tabără...
Adrian Negrescu
Economist, despre protestele sindicaliştilor de la Finanţe: „Să spui că există riscul neplăţii...
Elena Udrea cu polițiști lângă ea
Judecătorii au decis eliberarea Elenei Udrea din închisoare. DNA poate face recurs în trei zile
Panică pe o plajă din Portugalia, din cauza unui fenomen foarte rar/ Foto: Captură video
Panică pe o plajă din Portugalia, din cauza unui fenomen foarte rar. Turiștii au crezut că un...