Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Pelosi sfidează China și aterizează în Taiwan. Beijingul amenință: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

YjViNjMyNzk5MGYxMzdiMGExZTEzNTU3YTM4.thumb
Nancy Pelosi a fost întâmpinată pe aeroportul din Taipei de o delegație oficială taiwneză. Foto: Profimedia Images

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicienii americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a aterizat pe aeroportul din Taipei, în cadrul unei vizite din turneul ei asiatic. Vizita nu figura în programul oficial, dar informațiile despre iminența ei a stârnit reacții de protest vehemente la Beijing, care vede în asta o recunoaște neoficială a suveranității Taiwanului.

Oficialii administrației Biden au avertizat China să nu ia măsuri de escaladare pe fondul eventualei vizite a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, subliniind că aceasta nu ar marca o schimbare în politica externă americană, relatează CNN.

„Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica SUA de lungă durată, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească ca pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în sau în jurul strâmtorii Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Pelosi: Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație.

Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de angajamentele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a fi schimbat status quo-ul”, se arată în declarația delegației Congresului american în Taiwan.

Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

China amenință, după ce Pelosi a ajuns în Taiwan

Ministerul de externe chinez susține că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA.

„Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”, transmite MAE chinez.

De asemenea, China susține că Statele Unite și-au luat un angajament clar privind stabilirea relațiilor diplomatice: „Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China.”

„China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră”, mai spune ministerul de externe chinez.

„Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, amenință China.

„China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială ca răspuns la vizita Președintelui Camerei Reprezentanților din SUA. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste pentru „independenței Taiwanului”, a mai transmis MAE chinez.

O reacție a avut și biroul Partidului Comunist din Taiwan. „China trebuie să fie și cu siguranță va fi reunificată. Orice activitate care urmărește „independența Taiwanului” va fi distrusă de puternicele forțe anti-secesiune și pro-reunificare ale poporului chinez”, se arată într-un comunicat de presă.

Taiwanul reacționează la amenințările Chinei

Ministerul apărării din Taiwan a declarat marți seara că China încearcă să amenințe porturi și orașe cheie, anunțând exerciții în jurul insulei în zilele următoare.

Ministerul Apărării spune într-o declarație că exercițiile au ca scop intimidarea psihologică a cetățenilor din Taiwan, adăugând că forțele armate au ridicat nivelul de vigilență și cetățenii nu ar trebui să-și facă griji.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din...
transplant (1)
Al doilea transplant de rinichi de porc la o persoană în viaţă, realizat în SUA. Pacienta a...
Taiwanul, zguduit de sute de cutremure în nici 24 de ore/ Profimedia
Taiwanul, zguduit de sute de cutremure în nici 24 de ore: „Mi-a fost prea frică să mă mişc”
Shenzhen, China
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă. Milioane de persoane, expuse...
Te-ar putea interesa și
Monica Bîrlădeanu
Monica Bîrlădeanu, declarații despre greutățile întâmpinate în SUA, unde a locuit 13 ani...
Donald Trump
Donald Trump, primul fost președinte american care este judecat penal. "E o persecuție...
Chancellor Scholz in China
Cancelarul Scholz îi asigură pe studenţii chinezi: Nu fumăm toţi canabis în Germania
Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian
Iranul susține că a informat SUA de operaţiunea sa „limitată” împotriva Israelului
Partenerii noștri
Digi24 O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
DigiSport Marius Ștefănescu a auzit de suma de 10.000.000€ și a reacționat: ”Dau eu un euro, ca să plec”
Marius Ștefănescu a auzit de suma de 10.000.000€ și a reacționat: ”Dau eu...
PeRoz Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat la școala lui. Ce a urmat apoi întrece orice imaginație
Un puști de 12 ani i-a scris o scrisoare prințului William și l-a invitat...
Film Now Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai tânără au atras toate privirile
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat în ziua nunții: "Aveam o rană cât un ou în mijlocul frunții"
Celine Dion, săptămâni de tratament din cauza accesoriului de 3 kg purtat...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Smiley
Smiley, reacție după ce Dinu Maxer s-a arătat deranjat de titlul piesei...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Pâine/ Shutterstock
Care este cea mai bună pâine. Anunțul făcut de un medic specialist gastroenterologie: „Ar...
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Ursula von der Leyen/ Foto: Facebook
Politico: Klaus Iohannis, cotat cu cele mai mari şanse pentru a-i lua locul preşedintei...
New,Born,Baby,Feet,On,White,Blanket
Mamele cu vârsta sub 15 ani, din Uniunea Europeană, provin din România în proporţie de 45%
Emmanuel Macron/ Profimedia
Momentul când președintele Emmanuel Macron a înscris din penalty într-un meci caritabil...