Acum la Digi FM JAMELIA - Superstar

Oamenii de ştiinţă propun încălzirea planetei Marte și vin cu „elemente-cheie” în noua abordare

Earth,And,Mars,In,Space.,Solar,System,Planets,In,Deep
Terra, Marte. Shutterstock

Ideea transformării planetei Marte într-o lume mai ospitalieră, astfel încât să poată fi locuită de oameni, este întâlnită deseori în domeniul science-fiction. Dar ar putea deveni realizabilă în viaţa reală? Oamenii de ştiinţă au propus o nouă abordare: încălzirea planetei vecine Pământului prin pomparea în atmosferă, sub formă de aerosoli, a unor particule modificate - similare ca dimensiune cu sclipiciul disponibil în comerţ -, din fier sau aluminiu, pentru a capta căldura şi a dispersa lumina solară pe suprafaţa marţiană, relatează Reuters.

Propunerea vizează sporirea efectului natural de seră de pe Marte pentru a creşte temperatura de la suprafaţa planetei cu aproximativ 28 de grade Celsius pe parcursul unui deceniu.

Doar acest lucru nu ar face Marte locuibilă pentru oameni, însă cercetătorii care au elaborat propunerea consideră că reprezintă un prim pas potenţial realizabil.

"Terraformarea se referă la modificarea mediului unei planete pentru a o face mai asemănătoare Pământului. În cazul lui Marte, încălzirea planetei este un prim pas necesar, însă insuficient. Conceptele anterioare s-au concentrat pe eliberarea de gaze cu efect de seră, dar acestea necesită cantităţi însemnate de resurse care sunt rare pe Marte", a declarat Edwin Kite, specialist în planetologie la Universitatea din Chicago, Statele Unite, care a contribuit la conducerea studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Science Advances, transmite Agerpres.

"Elementele-cheie ale lucrării noastre sunt o propunere nouă de utilizare a nanoparticulelor prelucrate în vederea încălzirii atmosferei planetei Marte şi o modelare a climei care sugerează că această abordare ar putea fi mult mai eficientă decât conceptele anterioare. Acest lucru este important deoarece prezintă o metodă posibil mai fezabilă de modificare a climei de pe Marte, care ar putea informa viitoarele strategii de explorare a planetei", a adăugat Kite.

Agenţia spaţială americană NASA a trimis vehicule robotizate pentru a explora suprafaţa marţiană şi sonda InSight pentru a studia interiorul planetei. Programul său Artemis îşi propune să trimită în următorii ani astronauţi pe suprafaţa selenară, pentru prima dată după anul 1972, în vederea pregătirii unor potenţiale viitoare misiuni cu echipaj uman pe Marte.

Planul de a crea aşezări umane pe Marte se confruntă cu numeroase provocări: lipsa oxigenului respirabil, radiaţiile ultraviolete dăunătoare din cauza atmosferei rarefiate, solul sărat ostil culturilor, furtunile de praf care acoperă uneori o mare parte a planetei şi multe altele. Însă, temperaturile scăzute reprezintă un impediment serios.

"Ne propunem să demonstrăm că ideea de a încălzi planeta Marte nu este imposibilă. Sperăm că descoperirea noastră încurajează comunitatea ştiinţifică mai largă, precum şi publicul, să exploreze această idee interesantă", a declarat autoarea principală a studiului, Samaneh Ansari, doctorand în cadrul departamentului de inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite.

Temperatura medie de la suprafaţa planetei Marte este de minus 65 de grade Celsius. Din cauza atmosferei sale rarefiate, căldura solară de pe suprafaţa marţiană se pierde cu uşurinţă în spaţiul cosmic. Propunerea ar avea drept scop să permită existenţa apei lichide pe suprafaţa planetei Marte - care deţine apă sub formă de gheaţă în regiunile polare şi în straturile din subteran.

Oamenii de ştiinţă au propus eliberarea continuă în atmosferă a unor particule minuscule în formă de tijă - nanotije - la o viteză de aproximativ 30 de litri pe secundă, timp de mai mulţi ani.

"Ideea este fie să transportăm materialul, fie, şi mai bine, să transportăm instrumentul de producţie şi să fabricăm nanotijele pe planetă, deoarece fierul şi aluminiul se găsesc din abundenţă pe suprafaţa lui Marte", a declarat Ansari.

Cercetătorii sunt conştienţi de posibilitatea unor consecinţe neintenţionate determinate de terraformarea unei alte lumi în beneficiul omenirii. În acest sens, cercetătorii sunt nerăbdători să afle dacă Marte a adăpostit viaţă în trecut - sau poate în prezent, sub formă de microbi subterani.

"Deşi nanoparticulele ar putea încălzi Marte, atât beneficiile, cât şi costurile potenţiale ale acestui mod de acţiune sunt în prezent incerte. De exemplu, în cazul puţin probabil în care solul marţian ar conţine compuşi iremediabili toxici pentru toate formele de viaţă derivate de pe Pământ, atunci beneficiul încălzirii planetei Marte este nul", a declarat Kite.

"Pe de altă parte, dacă se poate stabili o biosferă fotosintetică pe suprafaţa planetei Marte, acest lucru ar putea creşte capacitatea sistemului solar pentru dezvoltarea umană", a adăugat Kite.

"În ceea ce priveşte costurile, dacă pe Marte au existat forme de viaţă, atunci studiul acestora ar putea avea mari beneficii care să justifice o protecţie solidă a habitatului lor".

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
audiente radio 2025 770x440
Digi FM are cea mai mare creștere de audiență dintre toate radiourile...
KV Parteneri - DIGI FM_4x5web
Conferința OPEN MINDS revine în 4 iunie cu peste 50 de speakeri și...
Victoria Stoiciu
Victoria Stoiciu: Violenţa împotriva femeilor atinge cote alarmante...
Pe aceeași temă
daniel david
Diplomele şi certificatele eliberate în urma unor studii făcute în România vor include nivelul...
Businessman,,Finance,Analyst,Analyzing,Financial,Report,And,Economic,Growth,Graph
Cele mai mari 500 de afaceri de familie reprezintă echivalentul celei de-a treia economii a...
Gigi Becali
Gigi Becali, parlamentar AUR, declarații despre studiile sale: "Am ajuns în anul trei fără să...
Doctors,Working,In,A,Hospital's,Pathology,Lab,Are,Analyzing,Scientific
De ce reapar pandemiile? Oamenii de ştiinţă oferă câteva posibile răspunsuri
Te-ar putea interesa și
elena lasconi
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție...
Barman întinde o halbă de bere, băuturi alcoolice, pub, local, restaurant, HoReCa, terasă de vară
Vârsta optimă pentru renunțarea definitivă la consumul de alcool. Avertismentul lansat de un...
Many,Different,Healthy,Food,On,White,Table,,Flat,Lay
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Partenerii noștri
DigiSport Ilie Dumitrescu vrea neapărat să vadă un fotbalist la naționala României: ”Aș face orice efort”
Ilie Dumitrescu vrea neapărat să vadă un fotbalist la naționala României...
PeRoz „Superbe!”. Prințesa Kate și fiica ei, impecabile în ținute asortate, la Trooping the Colour. Declarație de stil și rafinament
„Superbe!”. Prințesa Kate și fiica ei, impecabile în ținute asortate...
Film Now Cum sunt, de fapt, Daniel Craig și Rachel Weisz. Fosta lor vecină a rupt tăcerea: „Am doar lucruri frumoase de spus despre ei”
Cum sunt, de fapt, Daniel Craig și Rachel Weisz. Fosta lor vecină a rupt...
Digi World Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor și sfaturi pentru temperatura ideală a apei
Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor...
ProFM Ce înălțime are Lidia Buble. Artista a răspuns la una dintre cele mai mari curiozități ale fanilor
Ce înălțime are Lidia Buble. Artista a răspuns la una dintre cele mai mari...
Digi Life O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei năstrușnice, a murit la 97 de ani. A pozat pe mătură ca Harry Potter, în costum de câine sau de zână
O străbunică din Japonia, care a cucerit internetul cu pozele ei...
2025 Vanity Fair Oscar Party Hosted By Radhika Jones - Arrivals
Sora celebrei Selena Gomez a împlinit 12 ani, iar artista i-a transmis...
Split, 250724. Poljud stadium. UEFA Conference League, 2nd Quailfications round, Hajduk - HB Torshavn. In photo: Gennaro
Gennaro Gattuso este noul selecţioner al Italiei
Ultimele știri din matinal
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
Ultimele știri
Paris, France. 06th June, 2025. Novak Djokovic (SRB) argues a call with the chair umpire during the 2025 Roland Garros. Credit: corleve/Alamy Live News
Djokovic şi-ar putea continua activitatea până la JO 2028, când va avea 41 de ani: Este...
Brightening,The,Puffy,Clouds,With,The,Sun.,Sky,Perspective.,Gorgeous
Vreme călduroasă în următoarele zile. Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Vor fi și...
File photo dated 14/02/24 of Gary Oldman performs on stage at a Celebration of Shakespeare event at Grosvenor House, central London. Actor Gary Oldman has been made a Knight Bachelor in the King's Birthday Honours list, for services to Drama. Issue date:
Sir Gary Oldman. Actorul din „Darkest Hour” și franciza de filme „Harry Potter”, înnobilat de...
JERUSALEM - JUNE 14: Debris of missiles fired from Iran towards the territory of Israel leave trails in the night sky after being intercepted on June 14, 2025 in Jerusalem. Iran launched a retaliatory missile strike on Israel starting late on June 13, af
Cipru activează un sistem de alertă pentru a îndruma populaţia spre buncăre, în caz de...