Acum la Digi FM Alex Vidia DELIA - Dor

Nume de cod „Operaţiunea Golden Orb”. Încoronarea regelui Charles: când are loc şi ce se întâmplă în timpul ceremoniei

The King Visits The Africa Centre
Regele Charles. Getty Images

Regele Charles urmează să fie încoronat alături de regina consoartă Camilla în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc la abaţia Westminster din Londra, în luna mai. Învestitura va face parte dintr-un weekend prelungit, bogat în sărbători organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte, relatează The Telegraph.

Charles, cel mai în vârstă nou monarh din istoria Marii Britanii

Regele a urcat pe tron după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, devenind astfel cel mai în vârstă nou monarh din istoria Marii Britanii.

De atunci, au fost lansate planurile pentru mult aşteptatul weekend al încoronării, eveniment care a primit numele de cod "Operaţiunea Golden Orb".

State Opening Of Parliament

Când are loc încoronarea regelui

Încoronarea va avea loc sâmbătă, 6 mai, la abaţia Westminster. Ceremonia va fi urmată de un weekend de evenimente care includ și un concert la Castelul Windsor.

Ce se va întâmpla la ceremonia de încoronare

Regele va fi încoronat alături de regina consoartă la abaţia Westminster din Londra în cadrul unei slujbe care va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury.

Palatul Buckingham a anunţat că ceremonia va reflecta rolul de astăzi al monarhului şi va privi spre viitor, rămânând în acelaşi timp înrădăcinată în vechi tradiţii şi fast.

Instituţia a adăugat într-un comunicat: "Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, totodată un prilej de sărbătoare şi fast".

"Ceremonia şi-a menţinut o structură similară de peste o mie de ani, iar încoronarea din acest an este de aşteptat să includă aceleaşi elemente de bază, recunoscând în acelaşi timp spiritul vremurilor noastre. În ultimii 900 de ani, ceremonia a avut loc la abaţia Westminster, Londra. Din 1066, slujba a fost aproape întotdeauna condusă de arhiepiscopul de Canterbury", a precizat Palatul Buckingham.

Slujba se doreşte a fi reprezentativă pentru diferite credinţe şi grupuri comunitare, în conformitate cu dorinţa regelui de a reflecta diversitatea etnică a Marii Britanii moderne.

În jurământul de încoronare, el se va angaja să fie "Apărătorul credinţei", însă consilierii palatului şi reprezentanţii bisericii intenţionează să adauge şi alte cuvinte care îi vor permite regelui să recunoască că slujeşte toate religiile.

Royal Ascot 2013 Day 1

Muzica aleasă de Charles pentru ziua încoronării. Andrew Lloyd-Webber va scrie imnul surpriză

Regele şi-a exprimat dorinţa ca slujba să includă muzică ortodoxă grecească, un omagiu adus tatălui său, ducele de Edinburgh, în interpretarea corului Byzantine Chant Ensemble.

De asemenea, Charles a dorit ca Andrew Lloyd-Webber să scrie imnul său de încoronare, compozitorul britanic exprimându-şi speranţa că acesta va "reflecta prilejul de bucurie".

Imnul este una dintre cele 12 piese muzicale noi selectate personal de noul monarh pentru ceremonia sa.

Încoronarea va include, totodată, multe dintre obiceiurile ceremoniale prezente la slujba oficiată la încoronarea regretatei regine Elisabeta a II-a, precum ungerea cu ulei sfânt, înmânarea globului crucifer şi întronarea în sine.

Număr limitat de invitați și o adunare diversă

Peste 8.000 de invitaţi din 129 de ţări au călătorit la abaţia Westminster pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, însă încoronarea regelui Charles al III-lea va fi limitată la 2.000 pentru a se asigura respectarea măsurilor sanitare şi de siguranţă.

Este de aşteptat ca doar un număr restrâns de oficialităţi să fie invitate la ceremonie, însă Palatul Buckingham ar fi solicitat abaţiei Westminster să pună la dispoziţie un spaţiu mai mare pentru oaspeţi, notează The Telegraph.

Regele Charles ar dori ca la evenimentul istoric să asiste o adunare diversă, urmând să invite reprezentanţi ai numeroaselor organizaţii de caritate pe care le susţine şi din domeniul voluntariatului.

Royal Mail Release Definitive King Charles III Stamps

Obiceurile tradiționale ale încoronării

Regele va fi întrebat dacă va guverna Regatul Unit şi statele Commonwealth-ului respectând legea şi dreptatea şi dacă va menţine creştinismul pe teritoriul naţiunii.

Instalat pe Scaunul Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward, el va ţine sceptrul şi toiagul suveranului, ce semnifică controlul asupra naţiunii, şi globul crucifer, reprezentând lumea creştină.

După ce va fi uns, binecuvântat şi sfinţit de arhiepiscop, lui Charles îi va fi aşezată pe cap coroana Sfântului Edward, fiind astfel încoronat oficial drept regele Charles al III-lea.

regele charles al III-lea

Cel mai probabil încoronarea va fi televizată

Este probabil ca încoronarea regelui să fie televizată, în special după ce Consiliul de Ascensiune din septembrie a fost televizat pentru prima dată.

Încoronarea reginei Elisabeta a II-a a fost prima televizată, la cererea sa. Conform estimărilor, 27 de milioane de persoane din Marea Britanie au urmărit ceremonia la televizor, iar 11 milioane au ascultat la radio.

Regele ar putea deveni, de asemenea, primul monarh din istoria Marii Britanii uns public la încoronare, un baldachin transparent fiind realizat special pentru această ceremonie.

În mod tradiţional, partea cea mai sacră a evenimentului, când arhiepiscopul de Canterbury toarnă ulei sfânt pe Lingura de Încoronare cu care îl unge pe suveran pe mâini, piept şi cap - este ascunsă publicului printr-un baldachin.

Potrivit The Telegraph, va fi realizat un baldachin alternativ, cu un acoperiş transparent, care îi va oferi regelui opţiunea de a permite ca ungerea sa să fie filmată în premieră.

Duminică, 7 mai, va fi organizat la Castelul Windsor un Concert de Încoronare, transmis în direct de BBC, pentru care sunt puse la dispoziţie publicului câteva mii de bilete.

Când este ziua de sărbătoare legală pentru a marca încoronarea

Guvernul a decis ca luni, 8 mai, să fie declarată zi de sărbătoare legală prin care va fi marcată încoronarea regelui.

Aceasta va fi valabilă pe tot teritoriul Regatului Unit, iar în semn de recunoaştere a preocupării regelui pentru consolidarea comunităţilor locale, publicul va fi încurajat să se ofere voluntar şi să se alăture proiectelor desfăşurate în regiunea lor, în cadrul campaniei "Big Help Out".

Regele şi regina consoartă speră că impactul "Big Help Out" se va face simţit în toată ţara, creând o moştenire durabilă şi contribuind la recrutarea mai multor voluntari.

De asemenea, şi în ziua de după încoronare, adică duminică, locuitorii din toată ţara vor fi încurajaţi să găzduiască Marele Prânz al Încoronării, în timpul căruia comunităţile şi vecinii lor vor fi invitaţi să ia masa împreună şi să se distreze.

The Prince Of Wales Visits Poundbury

Ce ținută și ce coroană va purta regele Charles

Regele va fi încoronat cu Coroana Sfântului Edward, realizată din aur masiv şi decorată cu peste 400 de pietre preţioase, inclusiv cu rubine, granate şi safire.

Charles al III-lea va sosi la încoronarea sa în uniformă militară, care va constitui principala sa ţinută pentru ceremonie. Aceasta va oferi un aspect mai modern comparativ cu ciorapii şi pantalonii de mătase purtaţi de predecesorii săi.

El va intra în Westminster Abbey purtând Roba de Stat, denumită şi Robă Parlamentară deoarece este purtată la deschiderea oficială a Parlamentului de la Londra.

Ce simbolizează accesoriile regale

Regele va sta pe vechiul Scaun de Încoronare din lemn, cunoscut sub numele de Scaunul lui Edward, comandat în 1296 de regele Edward I.

Scaunul de Încoronare a fost realizat din ordinul regelui Edward I pentru a include celebra Piatră Scone (denumită şi Piatra Destinului sau Piatra Încoronării), pe care a adus-o din Scoţia la abaţia Westminster în 1296, unde a lăsat-o în grija abatelui de Westminster.

Regele a comandat în 1300-1301 scaunul magnific de stejar, care a fost pictat de maestrul Walter şi decorat cu modele de păsări, frunze şi animale pe un fond suflat cu aur.

Coroana Sfântului Edward este considerată cea mai sacră dintre toate. Este utilizată doar în momentul încoronării. A fost realizată pentru încoronarea regelui Charles al II-lea. În decembrie anul trecut, coroana, care este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei, a fost luată din Turnul Londrei pentru a putea fi realizate modificările necesare în vederea pregătirii pentru ceremonia din mai.

Sceptrul cu Cruce al Suveranului a fost folosit la fiecare încoronare de la urcarea pe tron a lui Charles al II-lea, în 1661. Este menit să reprezinte puterea lumească a suveranului şi este asociat cu buna guvernare. Regelui îi va fi înmânat acest sceptru, având în vârf o cruce şi un altul, cu un porumbel, reprezentând Duhul Sfânt, rolul său spiritual.

Pe parcursul învestiturii, regelui îi va fi înmânat Globul Suveranului, o sferă din aur pe care se află o cruce, care datează din 1661. Menirea acestuia este să îi amintească monarhului că puterea sa este derivată de la Dumnezeu. Globul crucifer este împărţit în trei secţiuni, menite să reprezinte cele trei continente cunoscute în perioada medievală.

Coroana Imperială de Stat va fi purtată de monarh la ieşirea din abaţia Westminster, după încoronare, precum şi cu ocazia deschiderii oficiale a Parlamentului.

Rama acesteia este realizată din aur masiv şi este împodobită cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine. Coroana include Rubinul Prinţului Negru şi Safirul Stuart.

Prințul Charles, de Wales, moștenitorul coroanei britanice

Nume de cod "Operaţiunea Golden Orb"

"Operaţiunea Golden Orb" este numele de cod sub care sunt întocmite planurile pentru încoronarea regelui Charles al III-lea.

Ce se va întâmpla după încoronare

După ceremonia de încoronare, cel mai probabil regele îşi va face apariţia la balconul de la Palatul Buckingham, alături de alţi membri de bază ai familiei regale.

În urma încoronării, prinţul William va primi noi titluri, fiind numit oficial prinţ de Wales.

Pe durata domniei regelui Charles al III-lea se va pune mai puţin accent pe familia regală extinsă, doar fiii, nurorile şi nepoţii regelui preluând roluri publice, notează The Telegraph.

Cine va plăti pentru încoronare

Guvernul plăteşte încoronarea, iar regele şi-ar fi exprimat dorinţa ca serviciul său să fie considerat "rentabil", având în vedere că acesta are loc în plină criză a costului vieţii.

The Prince Of Wales & Duchess Of Cornwall Visit New Zealand - Day 2

Va deveni Camilla regină?

Ducesa de Cornwall va fi încoronată regină alături de soţul său în timpul încoronării acestuia.

The Telegraph precizează că Palatul Buckingham ar putea ca în curând să o descrie oficial pe Camilla drept regină, mai degrabă decât regină consoartă. Ajutoarele regale ar lua în considerare introducerea acestei schimbări după încoronare.

Regina Elisabeta a II-a şi-a exprimat în luna februarie a anului trecut "dorinţa sinceră" ca nora sa să fie cunoscută drept regină consoartă când Charles va deveni rege.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, analiza alegerilor la Digi FM: Cum a ajuns România...
Bucharest, Romania. 10th Apr, 2025: Dominic Fritz, vice president of the Save Romania Union (USR), holds a press conference after USR voted, in an informal Political Committee meeting, to support Nicusor Dan in the 2025 Romanian presidential race against
Dominic Fritz preia interimar funcţia de preşedinte al USR, anunță...
paleologu 45464WhatsApp Image 2025-02-03 at 08.59.13 2 yt
Theodor Paleologu i-a oferit lui Nicușor Dan o carte despre arta...
Pe aceeași temă
UFC 313: Celebs at ufc event
Andrew Tate va fi judecat în 2027 în Marea Britanie pentru acuzații de abuz fizic și sexual
Andrew și Tristan Tate
Andrew Tate a amenințat o femeie punându-i un pistol în față, arată documente judiciare din...
Adolescence serial
Miniseria "Adolescence" va fi difuzată în școlile din Marea Britanie. "Trebuie să abordăm...
Marea Britanie consolidează sprijinul pentru Ucraina cu un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline susţinut de active ruseşti îngheţate/ Profimedia
Marea Britanie consolidează sprijinul pentru Ucraina cu un împrumut de 2,26 miliarde de lire...
Te-ar putea interesa și
A,Busy,Heathrow,Airport,London
Guvernul britanic a aprobat extinderea aeroportului Heathrow, cel mai frecventat din Europa...
Paris, France. 19th Apr, 2024. View of US singer-songwriter Taylor Swift new album The Tortured Poets Department at la Fnac in Paris. Queen of pop Taylor Swift released her highly anticipated record The Tortured Poets Department on April 19, 2024 the 11th
Vânzările de muzică din Marea Britanie au atins un nivel record. Cine se află în fruntea...
Traficul aerian britanic, perturbat de o ceaţă densă/ Profimedia
Traficul aerian britanic, perturbat de o ceaţă densă
Frații Tate/ Profimedia
Lovitură pentru frații Tate. Poliția din Marea Britanie le va confisca peste 2 milioane de...
Partenerii noștri
Digi24 Ce condiții le pune Victor Ponta lui Nicușor Dan și lui George Simion pentru a-i sprijini în turul doi
Ce condiții le pune Victor Ponta lui Nicușor Dan și lui George Simion...
DigiSport Rivaldo nu s-a abținut, după eliminarea Barcelonei din Champions League: "E inacceptabil"
Rivaldo nu s-a abținut, după eliminarea Barcelonei din Champions League...
PeRoz Bill Gates a anunțat ce va face în următorii 20 de ani cu averea de miliardar: Nu vreau să se spună despre mine "a murit bogat"
Bill Gates a anunțat ce va face în următorii 20 de ani cu averea de...
Film Now David Hasselhoff, adevărul despre problemele de sănătate cu care se confruntă. Actorul a fost văzut recent într-un scaun cu rotile
David Hasselhoff, adevărul despre problemele de sănătate cu care se...
Digi World Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de viață și secretele simple ale longevității sale 
Cea mai bătrână persoană din lume e o britanică de 115 ani. Povestea ei de...
ProFM Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E logodită cu un bărbat cu șapte copii
Cum arată Anamaria Ferentz la 49 de ani, după 15 ani trăiți în America. E...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
nicusor dan si george simion dezbatere
George Simion și Nicușor Dan, la dezbaterea electorală: "Sunt mai bun ca...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
nicusor dan si george simion dezbatere
George Simion, pus în dificultate pe tema caselor de 35.000 de euro şi de 1 leu pentru...
The 267th head of the Roman Catholic Church, Pope Leo XIV, has been elected
Papa Leon al XIV-lea, extrem de conectat pe reţelele sociale. Nu a ezitat să abordeze subiecte...
Tree,During,Heavy,Wind
Cod galben de vânt puternic, în Vaslui, Galaţi, Bacău şi Vrancea. De sâmbătă, vremea va fi...
biden (3)
Joe Biden afirmă că îşi asumă responsabilitatea pentru revenirea lui Trump la Casa Albă