Acum la Digi FM Nono Semen LOEK & MIGGY DELA ROSA - RED EYE

Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident, spune un profesor de securitate internaţională de la Universitatea Birmingham

Moldova,National,Flag,Fluttering.,The,Flag,Blowing,In,Beautiful,Soft
Credit foto: Shutterstock

Republica Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident. O campanie de dezinformare susţinută de Kremlin s-a intensificat în ultimele luni, în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din Moldova. Unul dintre motivele principale ale acestei campanii este faptul că în aceeaşi zi, la 20 octombrie, este programat şi un referendum privind aderarea la UE, scrie Stefan Wolff, profesor de securitate internaţională la Universitatea din Birmingham, într-o analiză publicată de „The Conversation”.

Provocările pentru această ţară mică, situată între Ucraina şi România, sunt complexe. Rusia continuă să alimenteze instabilitatea prin iniţiativele sale persistente de dezinformare, instigarea la proteste antiguvernamentale şi acte de sabotaj şi vandalism. Dacă la acestea se adaugă acuzaţiile credibile de cumpărare de voturi şi eforturile de a pune sub semnul întrebării legitimitatea unui rezultat proeuropean al alegerilor şi referendumului, situaţia din Moldova pare extrem de inflamabilă, arată profesorul Wolff, potrivit News.ro. 

Moldova şi-a câştigat independenţa în 1991, după căderea Uniunii Sovietice. Un scurt război civil între guvern şi separatiştii din regiunea estică Transnistria, susţinuţi de rămăşiţele armatei sovietice staţionate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a ţării. Încercările de a soluţiona acest conflict au înregistrat puţine progrese în ultimele trei decenii. Traiul cu un conflict nerezolvat în interiorul graniţelor sale a încetinit dezvoltarea Moldovei şi a contribuit la problemele sale economice.

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care este ferm pro-occidentală, a legat referendumul privind UE de campania sa de realegere. Referendumul ar putea fi cea mai bună şansă a ţării de a se elibera în sfârşit de trecutul său sovietic. Dacă sondajele recente sunt corecte, este probabil ca o majoritate clară a electoratului să voteze „da” pentru aderarea la UE, care ar fi primul pas dintr-un proces îndelungat.

Pentru mulţi moldoveni, aderarea la UE este asociată cu o mai bună dezvoltare economică în una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Vizita din 10 octombrie a Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a sugerat că UE ar putea ajuta. Von der Leyen nu a oferit doar sprijin politic pentru Sandu, ci a adus cu ea şi un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani pentru a stimula creşterea economică.

Kremlinul exploatează vulnerabilitatea Moldovei

Dar această viziune conform căreia UE poate ajuta economia Moldovei este contestată vehement de Rusia şi de reprezentanţii săi din Moldova. Aceştia exploatează anxietatea unui număr semnificativ de moldoveni, care consideră că un vot pentru aderarea la UE va forţa ţara să se îndrepte către o inflaţie mai mare, mai multă imigraţie, măsuri anticorupţie politizate, cunoaşterea obligatorie a limbii engleze şi vânzarea terenurilor moldoveneşti către străini.

Problemele interne persistente, cum ar fi economia, au fost ţintite cu abilitate într-o vastă campanie de influenţare susţinută de Kremlin.

De mult timp, Moldova suferă de o lipsă de coeziune socială, politică, instituţională şi teritorială. Ţara are diviziuni sociale semnificative între diferite grupuri etnice şi lingvistice, precum şi diviziuni urban-rural şi bogat-sărac.

Din punct de vedere politic, sistemul de partide rămâne extrem de fracturat şi din ce în ce mai polarizat, neexistând o bază comună în ceea ce priveşte identitatea naţională moldovenească.

Provocările Moldovei 

Disputele teritoriale ale Moldovei rămân, de asemenea, o provocare. Acest lucru este cel mai evident în regiunea pro-rusă Transnistria şi în Găgăuzia, dar şi în regiuni distincte din punct de vedere etnic şi cultural, precum Bălţi şi Taraclia.

Aceste regiuni vor necesita o gestionare atentă pentru a preveni o criză politică şi economică majoră după 20 octombrie. Unele dintre reformele din ţară ca parte a procesului de integrare, cum ar fi reglementările UE privind concurenţa, subvenţiile şi accesul pe piaţă, vor avea un cost pe termen scurt pentru Moldova. Moldovenii care se opun orientării spre Vest a ţării sunt susceptibili să exploateze acest lucru în naraţiunile anti-UE.

Până în prezent, operaţiunile de destabilizare ruseşti nu par să fi erodat aspiraţiile europene ale majorităţii moldovenilor. Dar amestecul de dezinformare brutală şi capitalizarea abilă a crizei costului vieţii, care a afectat puternic Moldova ca urmare a războiului împotriva Ucrainei, a oferit Rusiei şi aliaţilor săi instrumente pentru a consolida şi, în unele cazuri, pentru a adânci diviziunile de aici.

Un narativ periculos 

O mare parte a campaniei pro-europene a fost încadrată ca fiind anti-rusească. Însă una dintre cele mai inteligente mişcări ale curentului pro-rus este aceea de a sugera că moldovenii pot fi atât prieteni ai Moscovei, cât şi ai Bruxelles-ului, şi nu trebuie să aleagă.

Dacă un guvern Sandu construieşte o alianţă proeuropeană, va dori să obţină sprijin din partea populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Acest lucru va fi esenţial atât pentru a contracara eforturile de destabilizare ale Rusiei, cât şi pentru a construi o coaliţie mai largă.

După cum au demonstrat în ultimele două decenii ţările care au aderat deja la UE - de la ţările baltice la Balcani -, procesul de aderare la UE poate contribui la remodelarea instituţiilor politice şi economice şi, în cele din urmă, la crearea unei viziuni mai optimiste asupra viitorului. În mod esenţial, acest lucru nu poate fi oferit în mod credibil majorităţii moldovenilor de către Rusia, care se teme, conchide profesorul Stefan Wolff în analiza sa.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Thierry Burkhard
Rusia a desemnat Franţa drept „principalul său adversar în Europa”, spune şefului Statului...
Washington,D.c.,,Usa,-,April,7,,2025:,United,States,President
Trump afirmă că a ajuns la o înţelegere pentru a trimite arme americane în Ucraina prin NATO...
Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen a cerut Chinei să pună capăt "sprijinului său de neclintit" pentru Rusia
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la obiectivele sale” în Războiul...
Te-ar putea interesa și
Ruble,Coin,On,The,Background,Of,The,Falling,Graphics,,The
Rusia este în pragul recesiunii
steaguri israel, iran
Kremlinul crede că Israelul nu este interesat de o mediere a conflictului cu Iranul. Rusia s-a...
Diplomatic,Relations,Between,Ukraine,And,Russia.,Flag,Of,The,Two
Rusia pune o nouă condiție la viitoarele negocieri cu Ucraina: Kievul să distrugă toate armele...
Maia Sandu
Maia Sandu, despre cererea Moscovei de a bloca aderarea Moldovei la NATO: „Nu e decizia lui...
Partenerii noștri
DigiSport N-are niciun dubiu despre Dennis Politic, după primele trei meciuri la FCSB
N-are niciun dubiu despre Dennis Politic, după primele trei meciuri la FCSB
PeRoz S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe care i-a atribuit-o monarhul fostei actrițe spune totul
S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe...
Film Now Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a declarat că este „îndrăgostit nebunește” de ea
Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Smiley și Gina Pistol tot nu vor să arate chipul fiicei lor. "De ce i-aș face asta? Nu înseamnă că merg cu cearșaful pe fața ei"
Smiley și Gina Pistol tot nu vor să arate chipul fiicei lor. "De ce i-aș...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Asian senior or elderly old lady woman patient eating breakfast vegetable healthy food with hope and happy while sitting and hungry on bed in hospital
Ministrul Sănătăţii, despre mâncarea din spitale: Nu e o „problemă de...
Bucharest, Romania. 12th July, 2025: Ilie Bolojan, president of the National Liberal Party (PNL) and Romanian Prime Minister, gives his speech during the Extraordinary Congress of the National Liberal Party. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Bolojan, după ce a fost ales președintele PNL: Românii ne vor judeca după...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Weather,Forecast,Concept,,Climate,Change,Background,,Collage,Of,Sky,Image
România, împărțită între caniculă şi furtuni săptămâna viitoare. Zona din țară unde se...
Tennis : Wimbledon -2025 - ITF -
Mesajul Simonei Halep, după finala de la Wimbledon, pe care a urmărit-o din loja regală...
Wimbledon Tennis Championships, Day 13, The All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, UK - 12 Jul 2025
Ovații pentru prințesa Kate, la Wimbledon. Simona Halep, câștigătoarea din 2019, în loja regală
wimbledon (19)
Iga Swiatek cucerește în premieră trofeul de la Wimbledon, cu un scor incredibil: 6-0, 6-0