Acum la Digi FM FAYDEE - Lullaby

Medicamentele radioactive, o pistă terapeutică tot mai des utilizată în tratamentele împotriva cancerului

Medicamente/ Shutterstock
Medicamente/ Shutterstock

Injectarea în organism a unor compuşi radioactivi care vor distruge în mod direct celulele canceroase. Această pistă nu ocupă pentru moment decât un mic loc în arsenalul terapeutic folosit de medicii oncologi, însă pare să devină tot mai promiţătoare, iar industria farmaceutică investeşte de acum în ea miliarde de euro, informează AFP.

Aceste medicamente radioactive sunt "în pas cu vremurile", a declarat analistul financiar Jamila El Bougrini, specializată în sectorul farmaceutic.

Un acord recent între doi giganţi francezi stă mărturie în acest sens. Anunţat la jumătatea lunii octombrie, un parteneriat va reuni grupul farmaceutic Sanofi şi specialistul din domeniul nuclear Orano, cunoscut în trecut sub numele de Areva.

Anunţul, care a trecut în mare parte neobservat într-o perioadă în care Sanofi se află în centrul unei controverse în Franţa cu privire la vânzarea filialei sale care fabrică medicamentul Doliprane (Paracetamol) către un fond american, a venit ca un fel de surpriză. Ce au în comun cutiile de medicamente şi centralele nucleare ale companiei Orano?

Răspunsul se află în însuşi conceptul de medicină nucleară şi, mai precis, într-un tip unic de medicament. Orano dezvoltă unul dintre acestea prin intermediul unei filiale în care Sanofi va prelua o mică participaţie pentru 300 de milioane de euro.

Noile medicamente utilizează componente radioactive pentru a distruge tumorile. Pentru a face acest lucru, ele sunt combinate cu o moleculă capabilă să identifice markerii tipici ai unei celule canceroase şi, prin urmare, să acţioneze ca un "vector" care să ducă elementul radioactiv direct la aceasta.

Principiul general este bine cunoscut, deoarece este cel al radioterapiei, care este deja utilizată pentru tratarea majorităţii pacienţilor cu cancer. Dar, în loc să se emită raze asupra pacientului, în acest caz se încearcă să se lovească direct în celulele canceroase, cu promisiunea unei precizii foarte mari, potrivit Agerpres.ro. 

Este vorba, aşadar, despre radioterapii "ţintite". În sens mai larg, conceptul este utilizat deja de mai multe decenii în oncologie, deoarece iodul radioactiv este folosit cu regularitate pentru a trata anumite tipuri de cancer tiroidian.

Iodul este totuşi un caz special, deoarece el este atras în mod natural de glanda tiroidă şi, prin urmare, nu are nevoie de un "vector" asociat. Pe de altă parte, de câţiva ani, terapiile au dat rezultate prin combinarea cu succes a unui compus radioactiv cu un vector biologic.

Iar industria farmaceutică urmează această tendinţă. Marele punct de cotitură a fost preluarea în 2018 de către grupul elveţian Novartis, contra unei sume de aproape 4 miliarde de dolari, a unui tratament radioactiv, Lutathera.

"Înainte, nimeni nu era interesat de disciplina noastră", a declarat Françoise Kraeber-Bodéré, specialistă în medicină nucleară la Spitalul Universitar din Nantes, în vestul Franţei.

Industria farmaceutică se grăbeşte să investească

Trebuie menţionat faptul că tratamentul Lutathera este limitat la cancerele rare ale sistemului digestiv. La scurt timp după aceasta, Novartis a deschis o "piaţă de masă", în cuvintele lui Francoise Kraeber-Bodéré, odată cu preluarea în valoare de 2 miliarde de dolari a unei alte radioterapii, Pluvicto, împotriva unor tipuri de cancere de prostată, şi cu publicarea de date pozitive la începutul anilor 2020.

De atunci, giganţii farmaceutici s-au grăbit să intre în joc. În ultimele luni, AstraZeneca, Bristol-Myers Squib (BMS), Eli Lilly şi, din nou, Novartis au plătit miliarde de dolari pentru a cumpăra companii biotehnologice specializate în radioterapia ţintită.

Fuziunea dintre Sanofi şi Orano este cel mai recent exemplu. Gigantul francez, care a fost, de asemenea, criticat pentru capacitatea sa de inovare, deoarece a fost lent în a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, a urmat pur şi simplu noua tendinţă.

"Operaţiunea Sanofi nu este una de pionierat, dar plasează grupul printre cei mai avansaţi jucători din sectorul radioterapiei", a adăugat Jamila El Bougrini.

Într-adevăr, medicamentul dezvoltat de Orano, bazat pe izotopul plumb 212, aparţine unei noi generaţii de radioterapie, bazată pe aşa-numitele particule alfa.

Acestea eliberează mai multă energie radioactivă decât particulele beta, aflate la baza majorităţii terapiilor existente, dar pe o distanţă mai scurtă. Acest lucru oferă speranţe pentru un mod de acţiune încă şi mai selectiv.

Rămâne de văzut dacă această promisiune se va traduce efectiv în rezultate clinice convingătoare. Majoritatea terapiilor alfa nu au dat încă naştere unor studii clinice la scară largă, un pas pe care Orano se pregăteşte să îl facă.

Deşi rămân precauţi, specialiştii sunt optimişti: "Primele rezultate clinice mă fac să spun că va fi eficient. Dacă m-ar fi întrebat cineva în urmă cu cinci ani, aş fi spus că este încă un pic riscant. Acum cred că este timpul să încercăm", a declarat Francoise Kraeber-Bodere.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Scientist,Using,Microscope,In,Laboratory.,Close-up,Of,A,Researcher's,Hands
Cercetătorii au dezvoltat roboţi cât un bob de orez care pot fi programaţi să administreze...
pastile
Farmaciile, obligate să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi...
Fâșia Gaza
Acord încheiat pentru ca civilii palestinieni și ostaticii israelieni din Gaza să primească...
Bătrână se plimbă pe alee, vârstnică, pensionară, babă
Pensionarii cu venituri de până la 1.830 lei/lună vor beneficia de medicamente compensate cu...
Te-ar putea interesa și
Medicamente/ Shutterstock
UE publică pentru prima dată o listă cu 300 de medicamente şi vaccinuri vitale
Creier/ Shutterstock
Un medicament împotriva anxietăţii ar putea îmbunătăţi şansele de supravieţuire în cazul celui...
Bucharest,,Romania,-,August,13,,2018:,Details,From,The,Exterior
Accesul în zonele restricţionate de la Floreasca, revizuit după ce un tânăr s-a filmat în...
Țara în care copiii și persoanele de peste 65 de ani vor primi medicamente gratuite
Partenerii noștri
DigiSport Debut cu dreptul! Edi Iordănescu a câștigat duelul românilor din UEFA Europa League
Debut cu dreptul! Edi Iordănescu a câștigat duelul românilor din UEFA...
PeRoz Andreea Marin, noi declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu: „Nu a fost plăcut pentru mine!” Au fost împreună opt ani
Andreea Marin, noi declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu...
Film Now Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la Hollywood
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie: „Am înghețat de emoție!”
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Kaja Kallas
Kaja Kallas, șefa diplomației europene, anunță că UE a ajuns la un acord...
Ryan Bowman
Un fotbalist britanic, suspendat trei ani și jumătate, după ce a plasat...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
cioban atacat de urs
Un cioban de 19 ani, rănit grav în timp ce încerca să scape de un urs care-l atacase. A vrut...
Comisia Europeană în interior
Cum au votat eurodeputații români la moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen
Waving,Colorful,National,Flag,Of,Great,Britain.
Marea Britanie anunţă un acord cu Ucraina pentru livrarea a 5.000 de rachete de apărare...
Radu Miruţă
Radu Miruţă, întrebat dacă vreun şef de companie este dispus să renunţe de bunăvoie la...