Acum la Digi FM Ramon Cotizo 3 SUD EST - In camera ta

Mandat de arestare pe numele lui Putin, emis de Curtea Penală Internaţională

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Foto: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război, relatează AFP.

"O decizie istorică, care marchează începutul unei responsabilităţi istorice", a spus Zelenski într-o înregistrare postată pe Telegram.

CPI a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină, notează Reuters şi AFP.

"Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.

Vladimir Putin "este prezumat responsabil de crimă de război privind deportarea ilegală a populaţiei (copiilor) şi de transfer ilegal al populaţiei (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă", a adăugat instanţa.

"Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând din 24 februarie 2022", indică CPI, subliniind că există "motive rezonabile de a crede că domnul Putin este personal responsabil de crimele menţionate mai sus".

New York Times relatase luni că CPI se pregăteşte să lanseze urmăriri penale împotriva unor suspecţi ruşi pentru transferul de copii în Rusia şi pentru lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile în Ucraina.

Procurorul CPI, Karim Khan, a declarat anterior, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii fac "obiectul unei anchete prioritare".

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, anchetează de peste un an eventuale crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în cursul ofensivei ruse.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, dar Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi colaborează cu procurorul acestei instanţe de la Haga.

Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile de atrocităţi comise de forţele sale în cadrul 'operaţiunii speciale militare', aşa cum numeşte ea invazia în Ucraina, pe care a declanşat-o la 24 februarie 2022, în ceea ce Occidentul şi Kievul numeşte o agresiune neprovocată şi nejustificată.

Experţii recunosc că este puţin probabil ca Rusia să-i predea CPI pe suspecţi, notează AFP.

Medvedev compară mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin cu hârtia igienică

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comparat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică, aceasta fiind și prima reacţie a unui înalt responsabil din Rusia, potrivit AFP.

"Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie", a scris el pe Twitter, în engleză, terminând mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.

Peskov: Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că mandatul de arestare emis de CPI nu are nicio valoare juridică, deoarece Rusia nu recunoaşte acest tribunal.

"Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punct de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite", a declarat Peskov presei.

În acelaşi timp, comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, vizată împreună cu Putin de mandatul de arestare al CPI, din cauza unor presupuse deportări de copii ucraineni, a dat asigurări că îşi va continua munca.

"Este frumos din partea comunităţii internaţionale să aprecieze munca noastră de ajutorare a copiilor ţării noastre, faptul că nu îi lăsăm în zonele de operaţiuni militare şi că îi scoatem de acolo (...) Există sancţiuni din toate ţările (...) Însă ne vom continua munca", a afirmat ea, citată de agenţia rusă RIA Novosti.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat deciziile "lipsite de sens" şi "insignifiante" ale CPI după anunţul privind emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crimă de război.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Vladimir Putin claims deal could be reached for imprisoned WSJ reporter Evan Gershkovich in rare and controversial interview with Tucker Carlson
De ce refuză Putin să meargă la locul atacului terorist din Moscova. Ce a răspuns purtătorul...
Russia Putin Hero Gold Medals Presentation
Atacul de la Moscova: Putin declară zi de doliu naţional pentru duminică şi promite că...
Terrorist attack in the Crocus City Hall concert hall.
Peste 60 de morţi în atacul armat de la o sală de concerte din Moscova, revendicat de Statul...
Russia Putin Hero Gold Medals Presentation
Kremlinul afirmă pentru prima oară de la începutul conflictului că Rusia se află în ”stare de...
Te-ar putea interesa și
Alexei Navalny sentenced to 3.5 years in prison
Vladimir Putin a rostit pentru prima oară numele lui Navalnîi. Ce a spus
putin (5)
Putin avertizează Occidentul că un conflict Rusia-NATO ar fi doar la un pas de al treilea...
Elections in Russia - Russian Embassy Berlin
Iulia Navalnaia a scris „Navalnîi” pe buletinul ei de vot pentru alegerile prezidenţiale din...
vladimir putin
Putin a câştigat alegerile din Rusia cu 87% (exit-poll)
Partenerii noștri
Digi24 O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
DigiSport Etapa 6 din play-off-ul Ligii 2. Gloria Buzău - Corvinul, 19:00, LIVE SCORE pe digisport.ro. Programul complet
Etapa 6 din play-off-ul Ligii 2. Gloria Buzău - Corvinul, 19:00, LIVE...
PeRoz Prințesa Beatrice, extrem de tristă după moartea fostului iubit. Paolo ar fi fost dependent de droguri și de jocurile de noroc
Prințesa Beatrice, extrem de tristă după moartea fostului iubit. Paolo ar...
Film Now Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai tânără au atras toate privirile
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3 săptămâni"
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Rainy,Day
Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
politist-1ecuson-politia-romana
Poliţist care urma să intre de serviciu în Maramureș, testat pozitiv la substanţe interzise. A...
The Moulin Rouge , Paris, France. It is a famous cabaret built in 1889, locating in the Paris red-light district of Pigalle
Aripile cabaretului Moulin Rouge s-au prăbuşit
bilute magnetice
O fetiță, originară din România, a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. Mesajul mamei
Petre Roman soseste la sediul Parchetului General, citat in dosarul Mineriadei din 1990, in Bucuresti, 25 aprilie 2024. Inquam Photos / George Calin
Fostul premier Petre Roman, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul mineriadei din...