Locuitorii din oraşul elveţian Basel au votat duminică cu o majoritate covârşitoare pentru a aproba o finanţare de aproape 40 de milioane de euro pentru ca oraşul să găzduiască show-ul anual de televiziune Eurovision, care promite astfel să se desfăşoare cu tot fastul său obişnuit, la ediţia din 2025, informează AFP.
Rezultatele provizorii ale votului arată că 66,4% dintre alegătorii din acest oraş din nordul Elveţiei sunt în favoarea utilizării banilor contribuabililor în valoare de 34,96 milioane de franci elveţieni (37,4 milioane de euro) pentru găzduirea spectacolului.
Fără finanţarea din partea oraşului gazdă, acest eveniment televizat, care înregistrează în fiecare an o audienţă globală uriaşă, ar fi fost semnificativ redus.
Elveţia a câştigat concursul Eurovision 2024, desfăşurat în Suedia, prin victoria artistului non-binar Nemo şi urmează să găzduiască ediţia din 2025, în luna mai, în acest oraş situat lângă graniţele Elveţiei cu Franţa şi Germania. Autorităţile locale speră la încasări imediate de 60 de milioane de franci elveţieni (64,3 milioane de euro).
Însă Uniunea Democrată Federală (UDF), un mic partid care apără "valorile creştine atemporale", a lansat un referendum pentru a denunţa "o adevărată risipă" de bani publici. Partidul, calificat drept ultraconservator de către presa elveţiană, a invocat, de asemenea, argumente de securitate şi morale.
În cazul în care contribuţia oraşului ar fi fost respinsă, evenimentul planificat pentru zece zile ar fi fost redus la "un mare show TV sâmbătă seara", fără niciun eveniment public care să fie organizat în afara scenei principale, a avertizat directorul departamentului de comunicare al Eurovision 2025, Edi Estermann, pentru AFP.
"Suntem un oraş al artei, al artelor plastice, dar şi al muzicii. Acest lucru este întotdeauna foarte important pentru oraşul nostru", a pledat Andrea Strahm, avocată şi membră a Parlamentului din Basel, intervievată de AFP, potrivit Agerpres.
În întreaga Elveţie, alegătorii au fost chemaţi de asemenea la urne pentru a se pronunţa asupra expansiunii autostrăzilor, precum şi asupra puterilor acordate proprietarilor.
După ce numărătoarea voturilor aproape s-a încheiat în 26 de cantoane exceptând cantonul Berna, alegătorii par să fi respins propunerile guvernului la scor strâns.
Circa 52% au votat contra proiectelor de extindere a unor tronsoane din autostrada A1, precum şi a construcţiei de noi tuneluri în Saint Gall, Schaffhouse şi sub fluviul Rin la Basel.
O alianţă de circa 50 de organizaţii, susţinute de partide de stânga şi ecologiste, au lansat referendumul împotriva acestor proiecte, considerate prea costisitoare şi care ar genera şi mai mult trafic, potrivit lor.
Costurile pentru aceste şase proiecte sunt estimate la 4,9 miliarde de franci elveţieni (5,26 de miliarde de euro).
Partidul Verzilor a calificat votul drept o enormă victorie împotriva unei politici de transport depăşite, afirmând că banii ar trebui utilizaţi mai degrabă pentru apărarea climei.
De asemenea, elveţienii par a fi pe punctul de a respinge două proiecte distincte ce vizau să acorde mai multă flexibilitate proprietarilor, unul asupra rezilierii contractelor de închiriere (53%) şi altul asupra limitării subînchirierii (51%). Aproape 60% dintre elveţieni sunt chiriaşi.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!