Acum la Digi FM RIHANNA - Don t Stop The Music

Kevin McCarthy, demis din funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor. O premieră în politica americană, după un vot istoric

House Speaker Kevin McCarthy Press Conference
Kevin McCarthy vorbește în fața reporterilor după votul istoric de demitere. Profimedia

Republicanul Kevin McCarthy a devenit marţi primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din istoria SUA care este forţat să părăsească postul, după un vot în acest sens al extremiştilor din propriul partid cărora li s-au alăturat rivalii democraţi, relatează The Guardian.

Rezultatul final a fost de 216 voturi pentru demitere şi 210 împotrivă.

Votul pentru demiterea lui Kevin McCarthy a fost organizat în urma unei rebeliuni a republicanilor de extremă dreapta, o revoltă ajutată de rivalii democraţi şi alimentată de frustrarea legată de abordarea lui McCarthy privind cheltuielile guvernamentale şi negocierile de săptămâna trecută cu Joe Biden pentru evitarea intrării guvernului în incapacitate de plată, arată The Guardian, citat de News.ro.

Membru al Congresului din 2007, reprezentând statul California, McCarthy a fost ales în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în ianuarie, când republicanii au preluat majoritatea în camera inferioară. Alegerea lui ca lider nu a fost însă uşoară, ci a intervenit în urma unui scrutin epuizant cu 15 runde de vot, după ce aceiaşi republicani de extremă dreapta care ulterior aveau să pună la cale înlăturarea sa au cerut concesii în schimbul acordului lor.

În lunile care au urmat, acei legislatori au devenit frustraţi de abordarea speakerului în privinţa guvernării, după ce acesta a ajuns la înţelegeri cu Biden şi cu democraţii pentru a ridica plafonul de îndatorare guvernamentală şi, la sfârşitul săptămânii trecute, a menţinut guvernul federal funcţional după adoptarea unui nou plan de cheltuieli. Acest acord l-a determinat pe republicanul de Florida Matt Gaetz să depună luni o moţiune pentru demiterea speakerului Camerei Reprezentanţilor.

În timp ce majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanţilor l-au susţinut pe McCarthy, ostilitatea democraţilor faţă de speaker, care este un aliat al lui Donald Trump, şi alte câteva „dezertări” din rândul republicanilor i-au pecetluit soarta.

Republicanii păstrează o majoritate strânsă în camera inferioară a Congresului, având 221 de voturi faţă de 212 ale democraţilor.

Kevin McCarthy (2)

Cine i-ar putea succeda lui Kevin McCarthy după ce Camera Reprezentanţilor din SUA şi-a destituit liderul printr-un vot istoric

Luptele interne dintre colegii republicani ai lui McCarthy au aruncat Congresul într-un nou haos, la doar câteva zile după ce a evitat la limită o intrare în incapacitate de plată a guvernului democrat, relatează Reuters.

Rebeliunea republicană, condusă de Matt Gaetz

Rebeliunea republicană a fost condusă de reprezentantul Matt Gaetz, un republican de extremă dreapta din Florida, care l-a acuzat pe liderul Kevin McCarthy că nu a făcut suficient pentru a reduce cheltuielile federale.

Votul de marţi a fost cel mai recent moment de încleştare într-un an în care Camera controlată de republicani a adus Washingtonul în pragul intrării în incapacitate de plată şi în pragul unei închideri parţiale a guvernului.

Partidul Republican al lui McCarthy controlează camera cu o majoritate restrânsă de 221 de mandate faţă de cele 212 ale democraţilor, ceea ce înseamnă că îşi poate permite să piardă cel mult cinci voturi, dacă democraţii se unesc în opoziţie. Acest lucru s-a întâmplat marţi, când opt republicani au votat alături de 208 democraţi pentru a-l demite pe McCarthy din funcţie.

În cadrul dezbaterii din Cameră, Gaetz şi câţiva aliaţi l-au criticat pe McCarthy pentru că s-a bazat pe voturile democraţilor pentru a trece o finanţare temporară care a împiedicat închiderea parţială a guvernului federal. "Avem nevoie de un speaker care să lupte pentru ceva - orice - în afară de a rămâne în funcţia de speaker", a declarat reprezentantul republican Bob Good.

Susţinătorii lui McCarthy, inclusiv unii dintre cei mai vocali conservatori din Cameră, au spus că acesta a reuşit să limiteze cheltuielile şi să avanseze alte priorităţi conservatoare, chiar dacă democraţii controlează Casa Albă şi Senatul. Aceştia au avertizat că avantajele lor vor fi în pericol, dacă îşi vor înlătura liderul. "Gândiţi-vă mult şi bine înainte de a ne arunca în haos, pentru că spre asta ne îndreptăm", a declarat reprezentantul republican Tom Cole.

Kevin McCarthy is removed from the Speaker - Washington

Democraţii au spus că nu îi vor ajuta pe republicani să îşi rezolve propriile probleme. În general, ei îl consideră pe McCarthy ca fiind nedemn de încredere după ce a încălcat un acord privind cheltuielile pe care îl încheiase cu preşedintele democrat Joe Biden şi sunt furioşi din cauza deciziei sale de a da undă verde unei anchete de destituire a preşedintelui.

"Lăsaţi-i să se complacă în cocina lor de incompetenţă", a declarat reporterilor înainte de vot reprezentanta Pramila Jayapal.

Matt Gaetz a fost unul dintre republicanii care au votat în repetate rânduri împotriva candidaturii lui McCarthy pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, în ianuarie. 

Susţinătorii lui McCarthy au declarat că Gaetz a fost motivat de dorinţa de publicitate, de şansa de a obţine o funcţie mai înaltă şi de resentimentele legate de o anchetă etică în curs de desfăşurare privind o posibilă conduită sexuală nepotrivită şi consum ilegal de droguri. Reprezentantul Garret Graves l-a acuzat că a capitalizat efortul său de a-l înlătura pe McCarthy. "Este dezgustător", a spus el.

Gaetz a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi a declarat că nu este motivat de o antipatie faţă de McCarthy. "Aceasta nu este o critică a individului - este o critică a postului. Treaba nu a fost făcută", a spus el.

Nu este clar cine îi va succeda lui McCarthy, dar Reuters prezintă câteva posibilităţi:

STEVE SCALISE

Matt Gaetz a declarat că l-ar susţine pe Steve Scalise să preia rolul. Scalise este republicanul nr. 2 din Camera Reprezentanţilor şi a fost mult timp favorit pentru a prelua şefia Partidului Republican din Cameră, după ce McCarthy îşi va încheia mandatul.

TOM EMMER

Reprezentantul Tom Emmer este liderul nr.3 al republicanilor din Camera Reprezentanţilor şi a condus campania republicanilor din Cameră în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului, din 2022, când republicanii au recucerit majoritatea în Cameră de la democraţii preşedintelui Joe Biden.

JIM JORDAN

Reprezentantul Jim Jordan, preşedinte al Comisiei juridice a Camerei şi aliat al fostului preşedinte Donald Trump, a fost nominalizat de unii rebeli republicani pentru funcţia de preşedinte al Camerei în timpul alegerilor pentru acest post, în ianuarie. El a primit 20 de voturi în timpul unui tur de scrutin.

BYRON DONALDS

Reprezentantul ultraconservator Byron Donalds, considerat o stea în ascensiune în Partidul Republican, a obţinut 20 de voturi în timpul unuia dintre tururile de scrutin din cursa pentru funcţia de speaker, în ianuarie.

PATRICK MCHENRY

Patrick McHenry a fost numit pentru a prelua funcţia de speaker interimar în urma înlăturării lui McCarthy. Preşedinte al Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, McHenry este un aliat al lui McCarthy, care a vorbit în sprijinul acestuia înainte de vot.

DONALD TRUMP

Din punct de vedere istoric, Camera şi-a ales întotdeauna unul dintre membrii săi în funcţia de preşedinte, dar Constituţia SUA nu spune că această funcţie trebuie să revină unui membru ales al Camerei. Unii aliaţi republicani ai fostului preşedinte Donald Trump au sugerat că acesta ar putea ocupa această funcţie, deşi favoritul la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, unde îl va concura pe Biden, a declarat anterior că nu este interesat de funcţie.

În ianuarie, Gaetz a votat pentru ca Trump să fie speaker în timpul mai multor runde de vot şi a precizat luni în faţa reporterilor că speakerul nu trebuie să fie membru al Congresului.

De asemenea, reprezentantul Andy Ogles şi-a chestionat marţi adepţii de pe platforma socială X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, pentru a întreba cine ar trebui să fie speakerul şi l-a inclus pe Trump printre opţiuni.

HAKEEM JEFFRIES

Liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, este liderul democraţilor şi a obţinut mai multe voturi decât McCarthy în timpul a 11 runde de vot pentru alegerea preşedintelui Camerei, în ianuarie.

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Closeup,Of,American,Usa,Flag,,Stars,And,Stripes,,United,States
Camera Reprezentanţilor a votat un pachet cheie de ajutor pentru Ucraina, Israel şi regiunea...
Set,Of,Realistic,Circle,Pins,Or,Badge,With,Us,American
Alegeri în SUA. După ce au pierdut Senatul, republicanii nu mai sunt siguri nici pe obţinerea...
Donald Trump
Donald Trump condamnă decizia Camerei Reprezentanților de a-l inculpa
Donald Trump
Casa Albă, despre inculparea lui Donald Trump: „Unul dintre cele mai rușinoase episoade...
Te-ar putea interesa și
Donald Trump
Donald Trump a fost pus sub acuzare
donald trump
Președintele american, Donald Trump, e cu un pas mai aproape de demitere
Donald Trump cu mâinile în sân
Începe să se clatine scaunul de președinte al lui Donald Trump
Donald Trump
Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Donald Trump de rasism
Partenerii noștri
Digi24 Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
DigiSport A auzit acuzațiile la adresa lui Bergodi și a răbufnit: ”Frază care spune si dezvoltă multe”
A auzit acuzațiile la adresa lui Bergodi și a răbufnit: ”Frază care spune...
PeRoz 61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi imagini needitate în care apar toate în costum de baie
61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi...
Film Now Keanu Reeves rămâne „cel mai simpatic tip de la Hollywood”. Reacția fantastică a starului când un puști îl „bombardează” cu tot felul de curiozități, în aeroport
Keanu Reeves rămâne „cel mai simpatic tip de la Hollywood”. Reacția...
Digi World Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care...
ProFM Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine sport, ca o familie normală
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
mural cu chipul lui maradona
Copiii lui Maradona vor să mute rămășițele fostului fotbalist într-un...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
strada surpata slanic
Încă un bloc aflat în apropierea străzii surpate din Slănic a fost evacuat. Craterul are o...
Daniela Gyorfi/ Foto: Instagram
Cu ce înlocuiește Daniela Gyorfi friptura de miel de pe masa de Paște. Artista respectă o...
bataie vama veche
Distracția de 1 Mai a degenerat în bătaie la Vama Veche. Mai mulți tineri s-au încăierat, iar...
Lidia Buble/ Foto: Instagram
Ce sfat a primit Lidia Buble de la tatăl ei, care e pastor. Artista nu trece peste cuvântul...