Acum la Digi FM Digi FM NE-YO - So Sick

Iranul consideră că s-a răzbunat şi avertizează Israelul. Mesajul secret trimis Statelor Unite

Iranian President in the Meeting of the Cabinet

Iranul a cerut Israelului să nu reacţioneze militar la atacul său fără precedent din noaptea de sâmbătă spre duminică, pe care l-a prezentat drept o ripostă justificată la atacul israelian care i-a distrus Consulatul din Damasc, relatează AFP.

”Cazul poate fi considerat închis”, a anunţat misiunea iraniană la ONU într-un mesaj postat duminică, la trei ore după începutul operaţiunii.

Însă, a avertizat ea, ”dacă regimul israelian comite o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai dur”.

Duminică, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că reacţia ţării sale va fi ”mult mai puternică” în cazul unui ”comportament imprudent” al Israelului sau partenerilor săi, după atacul iranian.

”Pedepsirea agresorului s-a realizat”, şi-a exprimat într-un comunicat satisfacţia Raisi, adăugând că ”dacă regimul sionist sau partizanii săi” dau ”dovadă de un comportament imprudent, vor primi un răspuns decisiv şi mult mai puternic”.

Comandantul Forţelor armate iraniene, generalul Mohammad Bagheri, s-a felicitat cu privire la faptul că atacul şi-a ”atins toate obiectivele”, şi anume a ”scos din serviciu un centru de spionaj şi o bază eriană”.

El a precizat că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene.

Aceste două centre au fost în mod specific vizate pentru că au servit la comiterea atacului care a distrus, la 1 aprilie, Consulatul Iranului la Damasc, soldat cu moartea a şapte Gardieni ai Revoluţiei, inclusiv doi generali din cadrul Forţei Qods, care intervine în afara Iranului.

În Israel, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că baza aeriană Nevatim a fost ”uşor atinsă” de rachete balistice iraniene.

”Acţiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice de la Damasc”, a justificat misiunea iraniană la ONU. Ea a fost ”desfăşurată în baza Articolului 51 al Chartei ONU privind regimul apărării”.

Israelul este, de la Revoluţia din 1979, inamicul jurat al republicii islamice, care îndeamnă la distrugere acestuia în favoarea unui stat palestinian.

Însă, până în prezent, Teheranul s-a abţinut să atace frontal, preferând să susţină acţiuni desfăşurate de alţi membri ai ”axei resistenţei”, din care fac parte hezbollahul libanez şi huthi din Yemen, de la începutul Războiului în Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamasul palestinian, de la 7 octombrie.

Duminică, Ministerul iranian de Externe a anunţat că i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei, în semn de protest, ”în urma poziţiilor iresponsabile ale anumitor reprzentanţi ai acestor ţări cu privire la răspunsul Iranului la seria de acţiuni a regimului sionist împotriva cetăţenilor şi intereselor ţării noastre”.

Cu câteva ore înainte de atacuri, Iranul a confiscat, sâmbătă, un portcontainer pe care l-a acuzat de faptul că are ”legături” cu Israelul, cu 25 de mebri ai echipajului la bord, în apele Golfului Persic.

Washingtonul a denunţat ”un act de piraterie”.

Mesajul secret pe care Iranul l-a transmis Statelor Unite

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Teheranul a avertizat Statele Unite, cărora le-a cerut să ”rămână la distanţă” de conflictul său cu Israelul.

Iranul a trimis un mesaj Statelor Unite că represaliile sale împotriva Israelului s-au încheiat, reluând ceea ce Iranul a spus și în mod public, potrivit oficialului de rang înalt citat de CNN. „Am primit un mesaj de la iranieni în timp ce acest lucru (atacul cu drone și rachete - n.r.) era în desfășurare, prin intermediul elvețienilor, în care sugerau practic că au terminat după asta, dar (atacul - n.r.) era încă în curs desfășurare”, a declarat duminică oficialul, potrivit CNN.

Generalul Bagheri a precizat că un ”mesaj” a fost ”trimis Statelor Unite pentru a le avertiza că, dacă cooperează cu Israelul în eventuale acţiuni viitoare, bazele lor nu vor mai fi sigure”.

Statele Unite deţin mai multe baze militare în regiune, şi anume în Irak. Acestea au distrus 80 de drone și 6 rachete lansate din Iran și Yemen.

La rândul său, ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat că Teheranul a informat ţările vecine înainte de lansarea operaţiunii militare, subliniind că obiectivul său era ”să pedepsească regimul israelian”.

”Noi nu căutăm să ţintim poporul sau bazele americane în regiune”, a declarat el, avertizând însă că Iranul ar putea ţinti poziţii militare americane implicate în ”apărarea şi susţinerea” Israelului.

”Viitoarea palmă va fi mai violentă”, a avertizat o nouă frescă murală dezvelită în Piaţa Palestina din Teheran, unde câteva mii de oamni s-au adunat în noaptea de sâmbătă spre duminică strigând ”Moarte Israelului!” şi ”Moarte Americii!”.

Iranul ”îşi poate intensifica acţiunile, dacă vrea acest lucru, pentru că are de ales între diverse opţiuni, şi anume Hezbollah, perturbări maritime sau atacuri vizând ţinte israeliene vulnerabile în străinătate”, estimează un expert de la Australian Strategic Policy Institute, cu sediul la Washington, Nishank Motwani.

Autorităţile israeliene nu şi-au prezentat duminică dimineaţa intenţiile.

Însă ele nu au exclus, înainte de a ataca, să lovească pe teritoriul iranian, vizând probabil instalaţii militare - sau nucleare - potrivit unor experţi.

Ca măsură de precauţie, Aeroportul Mehrabad din Teheran, destinat unor zboruri interne, urma să rămână închis până luni dimineaţa la ora locală 6.00 (5.30, ora României), potrivit agenţiei iraniene de presă Isna.

Duminică, autorităţile au anunţat anularea zborurilor de pe Aeroportul Internţaional Imam Khomeini din Teheran, tot până la aceeaşi oră, luni.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Debris left behind after Israeli forces' withdrawal from Gaza City
UE cere anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza
FOTOMONTAGE, Fahnen von Israel und dem Iran auf gebrochenem Grund, Eskalation im Nahost-Konflikt *** PHOTOMONTAGE, Flags of Israel and Iran on broken ground, Escalation in the Middle East conflict
Israelul a atacat Iranul - surse SUA. Drone, raportate în zona Isfahan
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a lovit doi pietoni și a...
profimedia-0864596312
Iranul ameninţă cu ”un răspuns dur și dureros” în cazul unor represalii ale Israelului
Te-ar putea interesa și
profimedia-0864604942
SUA au distrus 80 de drone și 6 rachete lansate din Iran și Yemen - CENTCOM
Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian
Iranul susține că a informat SUA de operaţiunea sa „limitată” împotriva Israelului
profimedia-0864596312
Reacţii internaționale după atacul Iranului asupra Israelului
ITALY -POPE FRANCIS DELIVERS HIS BLESSING TO THE FAITHFUL DURING THE ANGELUS PRAYER AT ST PETER'S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/4/14
„Apelul urgent” lansat de Papa Francisc: Destul cu războiul, cu atacurile și cu violenţa
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport S-a rupt lanțul de iubire. Suporterii Rapidului au răbufnit după al 6-lea eșec din play-off. Ce au scandat
S-a rupt lanțul de iubire. Suporterii Rapidului au răbufnit după al 6-lea...
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai