Acum la Digi FM Marius Dobre ED SHERRAN - Perfect

Indicii asupra cauzei morţii lui Beethoven, oferite de o nouă analiză a mostrelor de ADN din păr

Historical Spectacle At The Unveiling Of the Beethoven Statue In Bonn
Statuia lui Ludwig von Beethoven. Bonn, Germany. Profimedia On August 12, 1845, British monarch Queen Victoria and King Wilhelm the IV of Prussia unveiled in honor the Beethoven statue at Bonn's Muensterplatz. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii referitoare la ascendenţa şi istoricul medical al compozitorului Ludwig van Beethoven, relatează DPA/TCA şi AFP.

Analiza genomică a examinat mostre de ADN din opt şuviţe de păr prezentate ca aparţinând legendarului compozitor, din colecţii publice sau private. În noul studiu s-a stabilit că cinci dintre acestea provin de la un singur individ de sex masculin, fiind datate cu începutul secolului al XIX-lea.

Dintre aceste cinci şuviţe, istoria a două dintre ele este neîntreruptă timp de două secole, fiind susţinută de o documentaţie bogată. Una i-a fost oferită în 1826 de către Beethoven unui prieten muzician, iar cea de-a doua provine de la un prieten de familie care s-a ocupat de înmormântarea compozitorului.

Aceste cinci şuviţe, care acoperă ultimii şapte ani din viaţa lui Beethoven, sunt aproape sigur autentice, potrivit cercetătorilor.

Secvenţierea ADN-ului a fost efectuată în Germania, în laboratorul de antropologie de la Institutul Max-Plank din Leipzig.

Spre deosebire de analiza oaselor, "în păr, ADN-ul este foarte degradat", a explicat Johannes Krause, şeful departamentului de genetică al institutului şi coautor al studiului. "A fost dificil să recoltăm suficient ADN pentru a asambla genomul", a adăugat el.

Trei sferturi din genom (totalitatea genelor unei fiinţe vii) au putut fi cartografiate.

Ce au descoperit oamenii de știință despre Beethoven

Oamenii de ştiinţă au descoperit, printre altele, că Beethoven avea o predispoziţie genetică pentru boli hepatice şi că era infectat cu virusul hepatitei B, o boală inflamatorie care afectează ficatul, în lunile anterioare morţii sale.

Aceşti factori, alături de consumul regulat de alcool, prezintă "explicaţii plauzibile" pentru moartea lui Beethoven, în 1827, au declarat autorii studiului publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology.

"Aşadar, credem că boala lui provine dintr-o interacţiune" între aceşti trei factori, a explicat Markus Nothen, de asemenea coautor al cercetării.

Dintre cele opt şuviţe studiate, una era un artefact istoric proeminent, cunoscut sub numele de "Hiller's Lock", care a fost studiat anterior şi a făcut subiectul unui documentar şi al unei cărţi devenită bestseller. Studiile asupra acestei şuviţe au sugerat anterior că Beethoven ar fi murit din cauza intoxicaţiei cu plumb (saturnism). Însă, în urma analizei recente s-a constatat că şuviţa nu îi aparţinuse lui Beethoven, ci unei femei descendentă a evreilor aşkenazi.

Descoperire surpriză pe linia paternă a lui Beethoven

În plus, membrii unei familii din Belgia care credeau că sunt rude cu Beethoven şi au acelaşi numele de familie nu sunt de fapt înrudiţi direct cu compozitorul, conform acestei analize.

Cauza acestei surprize s-a datorat unui "eveniment de paternitate extra-pereche" identificat în ascendenţa pe linie paternă a lui Beethoven, asociată cu cromozomii Y ai indivizilor.

Se crede că bunica lui Ludwig van Beethoven ar fi avut o relaţie extraconjugală care a dus la naşterea tatălui compozitorului, după cum susţine Maarten Larmuseau, coautor al studiului şi profesor de genealogie genetică la Universitatea Leuven din Belgia.

"Nu se poate exclude faptul că Beethoven însuşi ar fi ilegitim", a spus Tristan Begg, cercetător la Universitatea din Cambridge şi autor principal al studiului. "Este o posibilitate", a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să găsească răspunsuri legate de misterioasa pierdere a auzului suferită de Beethoven, care s-a produs la vârsta de 20 de ani, sau de problemele gastrointestinale care l-au afectat de-a lungul vieţii, însă au eliminat de pe lista cauzelor probabile otoscleroza sau boala Paget, respectiv boala celiacă şi intoleranţa la lactoză.

În 1802, compozitorul şi-a exprimat dorinţa, într-o epistolă adresată fraţilor săi, scrisă într-un moment de disperare, ca boala lui să fie descrisă după moartea sa şi făcută publică.

"Am căutat să îndeplinim această dorinţă", a declarat într-o conferinţă de presă Tristan Begg.

Deşi misterul încă persistă în jurul unora dintre numeroasele patologii de care suferea Beethoven, "am fost extrem de norocoşi (...) să obţinem rezultate atât de fascinante", a spus Begg, iniţiatorul acestui proiect început în 2014.

Ludwig van Beethoven s-a născut în decembrie 1770 la Bonn, în Germania, şi a murit la 26 martie 1827, la Viena, la vârsta de 56 de ani.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Andreea Marin
Andreea Marin, apariție ca la Hollywood la un eveniment din Capitală...
remus pricopie
Rectorul SNSPA a sesizat organele de anchetă cu privire la săvârșirea...
Gal Gadot
Gal Gadot, înconjurată cu dragoste de soț și cele patru fiice ale...
Pe aceeași temă
Ludwig van Beethoven/ Shutterstock
Beethoven şi Marie Curie concurează cu păsări şi râuri pentru a apărea pe noile bancnote euro
Partenerii noștri
Digi24 „Au trădat poporul chinez”: Xi Jinping este furios că Trump a obținut acordul pentru cumpărarea porturilor din Canalul Panama
„Au trădat poporul chinez”: Xi Jinping este furios că Trump a obținut...
DigiSport Turcia - Ungaria 1-1, Armenia - Georgia 0-2, ACUM, DGS 1, 2. Italia - Germania, Olanda - Spania, 21:45, DGS 1, 2
Turcia - Ungaria 1-1, Armenia - Georgia 0-2, ACUM, DGS 1, 2. Italia...
PeRoz Fiicele lui Bruce Willis și ale lui Demi Moore, imagini și urări de suflet de ziua tatălui lor: "Ești o lumină ce nu poate fi stinsă"
Fiicele lui Bruce Willis și ale lui Demi Moore, imagini și urări de suflet...
Film Now Cine sunt părinții lui Owen Cooper, băiatul care joacă în Adolescence. Oameni simpli și muncitori care fac totul pentru visul fiului
Cine sunt părinții lui Owen Cooper, băiatul care joacă în Adolescence...
Digi World A urmat dieta carnivoră și a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme s-a confruntat
A urmat dieta carnivoră și a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme...
Stirile Kanal D Cea mai bună apă din județul Neamț: Conține ioni de argint!
Cea mai bună apă din județul Neamț: Conține ioni de argint!
ProFM Diddy, aflat în închisoare, a vorbit la telefon cu Kanye West: "E tragic. Sunt Puff Daddy în închisoare. Treaba asta e foarte tristă"
Diddy, aflat în închisoare, a vorbit la telefon cu Kanye West: "E tragic...
Digi Life Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează femeile. De ce se îngrașă ei mai mult după ce s-au căsătorit
Căsnicia triplează riscul de obezitate la bărbaţi, dar nu afectează...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Elena Lasconi
Elena Lasconi: „Nu mă voi retrage din cursa pentru prezidenţiale, deşi toată lumea asta...
European,Union,Flag,In,Front,Of,The,Berlaymont,Building,(european
UE furnizează Ucrainei un sprijin de un miliard de euro sub formă de împrumut rambursabil din...
Andreea Bănică/ Foto: Facebook
Andreea Bănică, cu ochii umflați de plâns pe rețelele de socializare. Artista și-a îngrijorat...
Podul Prieteniei/ Shutterstock
Circulaţia închisă, în 27 martie, pe Podul Ruse-Giurgiu, pentru executarea unor lucrări