Acum la Digi FM Nono Semen DUA LIPA - TRAINING SEAASON

Indicii asupra cauzei morţii lui Beethoven, oferite de o nouă analiză a mostrelor de ADN din păr

Historical Spectacle At The Unveiling Of the Beethoven Statue In Bonn
Statuia lui Ludwig von Beethoven. Bonn, Germany. Profimedia On August 12, 1845, British monarch Queen Victoria and King Wilhelm the IV of Prussia unveiled in honor the Beethoven statue at Bonn's Muensterplatz. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii referitoare la ascendenţa şi istoricul medical al compozitorului Ludwig van Beethoven, relatează DPA/TCA şi AFP.

Analiza genomică a examinat mostre de ADN din opt şuviţe de păr prezentate ca aparţinând legendarului compozitor, din colecţii publice sau private. În noul studiu s-a stabilit că cinci dintre acestea provin de la un singur individ de sex masculin, fiind datate cu începutul secolului al XIX-lea.

Dintre aceste cinci şuviţe, istoria a două dintre ele este neîntreruptă timp de două secole, fiind susţinută de o documentaţie bogată. Una i-a fost oferită în 1826 de către Beethoven unui prieten muzician, iar cea de-a doua provine de la un prieten de familie care s-a ocupat de înmormântarea compozitorului.

Aceste cinci şuviţe, care acoperă ultimii şapte ani din viaţa lui Beethoven, sunt aproape sigur autentice, potrivit cercetătorilor.

Secvenţierea ADN-ului a fost efectuată în Germania, în laboratorul de antropologie de la Institutul Max-Plank din Leipzig.

Spre deosebire de analiza oaselor, "în păr, ADN-ul este foarte degradat", a explicat Johannes Krause, şeful departamentului de genetică al institutului şi coautor al studiului. "A fost dificil să recoltăm suficient ADN pentru a asambla genomul", a adăugat el.

Trei sferturi din genom (totalitatea genelor unei fiinţe vii) au putut fi cartografiate.

Ce au descoperit oamenii de știință despre Beethoven

Oamenii de ştiinţă au descoperit, printre altele, că Beethoven avea o predispoziţie genetică pentru boli hepatice şi că era infectat cu virusul hepatitei B, o boală inflamatorie care afectează ficatul, în lunile anterioare morţii sale.

Aceşti factori, alături de consumul regulat de alcool, prezintă "explicaţii plauzibile" pentru moartea lui Beethoven, în 1827, au declarat autorii studiului publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology.

"Aşadar, credem că boala lui provine dintr-o interacţiune" între aceşti trei factori, a explicat Markus Nothen, de asemenea coautor al cercetării.

Dintre cele opt şuviţe studiate, una era un artefact istoric proeminent, cunoscut sub numele de "Hiller's Lock", care a fost studiat anterior şi a făcut subiectul unui documentar şi al unei cărţi devenită bestseller. Studiile asupra acestei şuviţe au sugerat anterior că Beethoven ar fi murit din cauza intoxicaţiei cu plumb (saturnism). Însă, în urma analizei recente s-a constatat că şuviţa nu îi aparţinuse lui Beethoven, ci unei femei descendentă a evreilor aşkenazi.

Descoperire surpriză pe linia paternă a lui Beethoven

În plus, membrii unei familii din Belgia care credeau că sunt rude cu Beethoven şi au acelaşi numele de familie nu sunt de fapt înrudiţi direct cu compozitorul, conform acestei analize.

Cauza acestei surprize s-a datorat unui "eveniment de paternitate extra-pereche" identificat în ascendenţa pe linie paternă a lui Beethoven, asociată cu cromozomii Y ai indivizilor.

Se crede că bunica lui Ludwig van Beethoven ar fi avut o relaţie extraconjugală care a dus la naşterea tatălui compozitorului, după cum susţine Maarten Larmuseau, coautor al studiului şi profesor de genealogie genetică la Universitatea Leuven din Belgia.

"Nu se poate exclude faptul că Beethoven însuşi ar fi ilegitim", a spus Tristan Begg, cercetător la Universitatea din Cambridge şi autor principal al studiului. "Este o posibilitate", a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să găsească răspunsuri legate de misterioasa pierdere a auzului suferită de Beethoven, care s-a produs la vârsta de 20 de ani, sau de problemele gastrointestinale care l-au afectat de-a lungul vieţii, însă au eliminat de pe lista cauzelor probabile otoscleroza sau boala Paget, respectiv boala celiacă şi intoleranţa la lactoză.

În 1802, compozitorul şi-a exprimat dorinţa, într-o epistolă adresată fraţilor săi, scrisă într-un moment de disperare, ca boala lui să fie descrisă după moartea sa şi făcută publică.

"Am căutat să îndeplinim această dorinţă", a declarat într-o conferinţă de presă Tristan Begg.

Deşi misterul încă persistă în jurul unora dintre numeroasele patologii de care suferea Beethoven, "am fost extrem de norocoşi (...) să obţinem rezultate atât de fascinante", a spus Begg, iniţiatorul acestui proiect început în 2014.

Ludwig van Beethoven s-a născut în decembrie 1770 la Bonn, în Germania, şi a murit la 26 martie 1827, la Viena, la vârsta de 56 de ani.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
Benjamin Netanyahu si Donald Trump
Netanyahu, cadoul suprem pentru Donald Trump. L-a nominalizat la...
Bulgaria trece oficial la euro la 1 ianuarie 2026/ Shutterstock
Bulgaria aşteaptă marți ultima aprobare pentru a adopta moneda euro...
Păcănele, jocuri de noroc
Ilie Bolojan, după ce s-a schimbat taxarea jocurilor de noroc la 4%...
Pe aceeași temă
Ludwig van Beethoven/ Shutterstock
Beethoven şi Marie Curie concurează cu păsări şi râuri pentru a apărea pe noile bancnote euro
Partenerii noștri
DigiSport Dani Coman nu s-a ferit să-i înțepe pe rapidiști: ”Ei sunt mai deștepți, mai frumoși, așa că știu ei ce să facă”
Dani Coman nu s-a ferit să-i înțepe pe rapidiști: ”Ei sunt mai deștepți...
PeRoz S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe care i-a atribuit-o monarhul fostei actrițe spune totul
S-a aflat acum ce relația avea Meghan Markle cu Regele Charles. Porecla pe...
Film Now Nicole Kidman, cu părul natural, după ce a apărut cu peruci pe covorul roșu. Actrița, în vacanță alături de soră și nepoată
Nicole Kidman, cu părul natural, după ce a apărut cu peruci pe covorul...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea mai bună zi”
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru...
Digi Life Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu peste 4.5 milioane de euro. Imagini din curte și din interior
Vila din afara Parisului ce i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, vândută cu...
Suri Cruise is Spotted on a Stroll in New York City
Fiica lui Tom Cruise, vacanță în New York alături de mama ei. Suri Cruise...
Wimbledon Jannik Sinner vs Novak Djokovic
Djokovic, după ce a fost eliminat la Wimbledon: Vârsta şi uzura corpului...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Thermometer,In,The,Sky,,The,Heat
Şase judeţe şi Capitala, sub cod galben de caniculă, duminică. La începutul săptămânii...
trump (81)
Trump și Melania, în regiunea inundată din Texas. Preşedintele SUA respinge criticile la...
(SpotNews)INDIA GUJARAT AHMEDABAD PLANE CRASH
Tragedia aviatică din India. Alimentarea cu combustibil, întreruptă chiar înaintea prăbuşirii...
Interim President of Romania Ilie Bolojan meets with French President Emmanuel Macron
Congresul extraordinar al PNL se reuneşte pentru alegerea noii conduceri. Bolojan, singurul...