Acum la Digi FM Digi FM Julie - Ego

Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică „războiul nervilor” (CNN)

Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Casă, piața imobiliară. Shutterstock

Telefonul lui Agnes Marciniak-Kostrzewa nu se opreşte din sunat. Lucrează în domeniul imobiliar de 25 de ani, ajutând polonezii să cumpere case pe ţărmul sudic al Spaniei, dar ultimele luni au fost "cu adevărat nebune", relatează CNN.

Există o mulţime de motive pentru care oamenii ar putea schimba coasta baltică cu cea mediteraneană. La mai bine de trei decenii de la prăbuşirea comunismului, polonezii sunt mai bogaţi ca niciodată. Mulţi dintre cei care au început afaceri la începutul anilor 1990 caută acum să se pensioneze. Iar munca la distanţă le-a permis multora să trăiască mai departe de casă şi să opteze pentru o climă mai caldă.

Dar mai mulţi agenţi imobiliari au declarat pentru CNN că acum clienţii lor invocă un alt motiv: războiul Rusiei din Ucraina şi teama că acest conflict s-ar putea extinde.

"Am experimentat două valuri de interes în creştere rapidă pentru cumpărarea de proprietăţi. Primul a fost în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului. Al doilea a fost începând cu februarie 2024", a declarat Agnes Marciniak-Kostrzewa.

SPAIMĂ ÎN CREŞTERE

Starea de spirit s-a prăbușit în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să profite de pe urma recentelor câştiguri de pe câmpul de luptă, testând punctele slabe de-a lungul liniilor de front şi bombardând oraşele din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că, dacă Congresul Statelor Unite nu aprobă ajutorul militar, Ucraina "va pierde războiul".

Iar comentariile unor personalităţi occidentale proeminente provoacă nervozitate pe flancul estic al Europei. Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat în februarie că ar încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu orice membru NATO care nu se achită de cota care îi revine pentru cheltuielile de apărare. Luna trecută, premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află într-o "eră prebelică".

"După declaraţia lui Trump şi după interviul lui Tusk, am primit telefoane - nici măcar nu ştiu câte - din partea unor oameni care întrebau dacă pot veni în trei zile să cumpere proprietatea şi cât durează întreaga procedură pentru a obţine cheile", a declarat Marciniak-Kostrzewa.

RECORD DE PROPRIETARI POLONEZI ÎN SPANIA

Un număr record de polonezi au cumpărat deja proprietăţi în Spania în 2023, depăşind recordul precedent stabilit cu un an înainte, potrivit publicaţiei poloneze Bizblog.

Maria Ruiz Lopez, notar care se ocupă de acte între Spania şi Varşovia, a declarat că cererea a crescut "incredibil" de la începutul anului. "Foarte des, clienţii noştri ne spun că motivul pentru care cumpără proprietăţi imobiliare este pentru că se tem de război, se tem de Rusia, aşa că ar dori să aibă un loc unde, eventual, ar putea pleca rapid, dacă ar exista o astfel de nevoie", a declarat ea.

Unii cumpără într-o uşoară panică. Lopez a povestit că un client a cumpărat luna trecută o proprietate pentru că voia să evite să fie recrutat în armata poloneză. Marciniak-Kostrzewa şi-a amintit de un altul care, stresat de temerile legate de extinderea războiului, a cumpărat luna trecută un apartament în Spania şi l-a dat spre închiriere, cu condiţia să poată avea acces rapid la el în caz de nevoie. Când i s-a explicat că îndepărtarea chiriaşilor dintr-o proprietate necesită timp, clientul a spus: "Bine, hai să-l ţinem gol, în caz că se va întâmpla ceva".

UN PLAN DE REZERVĂ

Alţii cumpără cu gândul la investiţiile lor. Pentru Wieslaw, un polonez pensionar în vârstă de 70 de ani, perspectiva venirii unui război în Polonia este o "lebădă neagră": un eveniment cu probabilitate scăzută, dar cu impact ridicat. Cu toate acestea, el vrea să îşi acopere riscurile.

"Când am auzit poveşti despre ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească ţara într-o oră, luându-şi cu ei ce aveau, mi-am dat seama atunci că toate proprietăţile mele se află în Polonia", a declarat Wieslaw. El locuieşte încă în Varşovia, dar a cumpărat o mică proprietate în Andaluzia, în sudul Spaniei. "Declanşatorul, într-adevăr, a fost războiul din Ucraina", recunoaşte el.

Dar cei mai mulţi cumpără doar pentru liniştea sufletească - un plan de rezervă, pentru cei suficient de bogaţi ca să-şi permită unul.

Un alt cumpărător polonez, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru CNN că războiul a fost "cu siguranţă principalul motiv pentru a lua o decizie rapidă de cumpărare". Tată a doi copii, el a spus că "cel mai important lucru" pentru el şi soţia sa este să ştie că au o a doua casă dacă ar avea nevoie de ea. "Acest lucru ne oferă un mare sentiment de confort", a mărturisit polonezul.

Polonezii pot fi un caz special. După "miracolul" economic postcomunist, mai mulţi polonezi sunt capabili să-şi cumpere o a doua casă în străinătate decât înainte. Şi, din cauza graniţelor lor cu Ucraina şi Belarus, polonezii ar putea simţi mai multă nevoie să facă acest lucru.

Dar şi oamenii din alte ţări din Europa de Est cumpără proprietăţi în Occident.

Liivia Illak şi-a început afacerea în urmă cu 20 de ani, vânzând mai ales proprietăţi spaniole scumpe clienţilor din Estonia natală. Dar în acest an, ea a primit mai multe cereri ca niciodată - şi mulţi dintre clienţii ei caută proprietăţi mai mici.

"În urmă cu trei luni, am început să primesc cereri pentru apartamente foarte mici, deoarece oamenii nu vor să îşi ţină toate bunurile în acelaşi coş în Estonia. Vor doar să aibă ceva aici, astfel încât, dacă situaţia devine puţin mai gravă, să aibă un loc unde să vină", a declarat Illak pentru CNN. "Evident, suntem în NATO, dar trebuie să spun că există o mulţime de oameni care sunt foarte, foarte speriaţi", a spus ea.

În acest an, ea spune că a ajutat şi lituanieni să cumpere proprietăţi în Spania.

Creşterea bruscă a cererii vine în contextul în care Rusia şi-a intensificat "războiul nervilor", proiectând o imagine de inviolabilitate proprie, în timp ce Europa pare să tergiverseze chestiuni legate de propria apărare. În Rusia, puterea lui Putin este mai autoritară ca niciodată după ce domnia sa a fost prelungită cu încă şase ani în urma unor alegeri discreditate pe scară largă. Iar în străinătate, Putin ţine Europa în suspans.

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
World Youth Festival on the Federal Territory "Sirius". Open dialogue as part of the educational marathon "Znanie. First" "Image of Russia: reality and imposed stereotypes."
Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din...
Joe Biden/ Profimedia
Biden, după aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina: „Vom începe să trimitem armament...
mama lui aleksei navalnii (3)
Preotul rus care a ţinut slujba de pomenire pentru Navalnîi a fost suspendat din funcţie...
Volodymyr Zelensky
Zelenski restricţionează cazinourile online pentru a reduce dependenţa soldaţilor de jocurile...
Te-ar putea interesa și
razboi ucraina
Există informații că situația de pe frontul ucrainean se va înrăutăți într-o lună: "Vor exista...
george simion 420110163_934816608013778_5289741057103211497_n
Planurile teribile ale AUR împotriva Ucrainei. Ce dezvăluiri au făcut serviciile de informații...
Closeup,Of,American,Usa,Flag,,Stars,And,Stripes,,United,States
Camera Reprezentanţilor a votat un pachet cheie de ajutor pentru Ucraina, Israel şi regiunea...
Belgium NATO Ukraine
NATO ajunge la acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, anunţă...
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Verdictul dat în privința Rapidului, după înfrângerea cu Universitatea Craiova: ”Nu trebuie să ne mai ascundem”
Verdictul dat în privința Rapidului, după înfrângerea cu Universitatea...
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai