Acum la Digi FM Digi FM MELANIE FIONA - Give it to me right

Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică „războiul nervilor” (CNN)

Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Casă, piața imobiliară. Shutterstock

Telefonul lui Agnes Marciniak-Kostrzewa nu se opreşte din sunat. Lucrează în domeniul imobiliar de 25 de ani, ajutând polonezii să cumpere case pe ţărmul sudic al Spaniei, dar ultimele luni au fost "cu adevărat nebune", relatează CNN.

Există o mulţime de motive pentru care oamenii ar putea schimba coasta baltică cu cea mediteraneană. La mai bine de trei decenii de la prăbuşirea comunismului, polonezii sunt mai bogaţi ca niciodată. Mulţi dintre cei care au început afaceri la începutul anilor 1990 caută acum să se pensioneze. Iar munca la distanţă le-a permis multora să trăiască mai departe de casă şi să opteze pentru o climă mai caldă.

Dar mai mulţi agenţi imobiliari au declarat pentru CNN că acum clienţii lor invocă un alt motiv: războiul Rusiei din Ucraina şi teama că acest conflict s-ar putea extinde.

"Am experimentat două valuri de interes în creştere rapidă pentru cumpărarea de proprietăţi. Primul a fost în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului. Al doilea a fost începând cu februarie 2024", a declarat Agnes Marciniak-Kostrzewa.

SPAIMĂ ÎN CREŞTERE

Starea de spirit s-a prăbușit în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să profite de pe urma recentelor câştiguri de pe câmpul de luptă, testând punctele slabe de-a lungul liniilor de front şi bombardând oraşele din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că, dacă Congresul Statelor Unite nu aprobă ajutorul militar, Ucraina "va pierde războiul".

Iar comentariile unor personalităţi occidentale proeminente provoacă nervozitate pe flancul estic al Europei. Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat în februarie că ar încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu orice membru NATO care nu se achită de cota care îi revine pentru cheltuielile de apărare. Luna trecută, premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află într-o "eră prebelică".

"După declaraţia lui Trump şi după interviul lui Tusk, am primit telefoane - nici măcar nu ştiu câte - din partea unor oameni care întrebau dacă pot veni în trei zile să cumpere proprietatea şi cât durează întreaga procedură pentru a obţine cheile", a declarat Marciniak-Kostrzewa.

RECORD DE PROPRIETARI POLONEZI ÎN SPANIA

Un număr record de polonezi au cumpărat deja proprietăţi în Spania în 2023, depăşind recordul precedent stabilit cu un an înainte, potrivit publicaţiei poloneze Bizblog.

Maria Ruiz Lopez, notar care se ocupă de acte între Spania şi Varşovia, a declarat că cererea a crescut "incredibil" de la începutul anului. "Foarte des, clienţii noştri ne spun că motivul pentru care cumpără proprietăţi imobiliare este pentru că se tem de război, se tem de Rusia, aşa că ar dori să aibă un loc unde, eventual, ar putea pleca rapid, dacă ar exista o astfel de nevoie", a declarat ea.

Unii cumpără într-o uşoară panică. Lopez a povestit că un client a cumpărat luna trecută o proprietate pentru că voia să evite să fie recrutat în armata poloneză. Marciniak-Kostrzewa şi-a amintit de un altul care, stresat de temerile legate de extinderea războiului, a cumpărat luna trecută un apartament în Spania şi l-a dat spre închiriere, cu condiţia să poată avea acces rapid la el în caz de nevoie. Când i s-a explicat că îndepărtarea chiriaşilor dintr-o proprietate necesită timp, clientul a spus: "Bine, hai să-l ţinem gol, în caz că se va întâmpla ceva".

UN PLAN DE REZERVĂ

Alţii cumpără cu gândul la investiţiile lor. Pentru Wieslaw, un polonez pensionar în vârstă de 70 de ani, perspectiva venirii unui război în Polonia este o "lebădă neagră": un eveniment cu probabilitate scăzută, dar cu impact ridicat. Cu toate acestea, el vrea să îşi acopere riscurile.

"Când am auzit poveşti despre ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească ţara într-o oră, luându-şi cu ei ce aveau, mi-am dat seama atunci că toate proprietăţile mele se află în Polonia", a declarat Wieslaw. El locuieşte încă în Varşovia, dar a cumpărat o mică proprietate în Andaluzia, în sudul Spaniei. "Declanşatorul, într-adevăr, a fost războiul din Ucraina", recunoaşte el.

Dar cei mai mulţi cumpără doar pentru liniştea sufletească - un plan de rezervă, pentru cei suficient de bogaţi ca să-şi permită unul.

Un alt cumpărător polonez, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru CNN că războiul a fost "cu siguranţă principalul motiv pentru a lua o decizie rapidă de cumpărare". Tată a doi copii, el a spus că "cel mai important lucru" pentru el şi soţia sa este să ştie că au o a doua casă dacă ar avea nevoie de ea. "Acest lucru ne oferă un mare sentiment de confort", a mărturisit polonezul.

Polonezii pot fi un caz special. După "miracolul" economic postcomunist, mai mulţi polonezi sunt capabili să-şi cumpere o a doua casă în străinătate decât înainte. Şi, din cauza graniţelor lor cu Ucraina şi Belarus, polonezii ar putea simţi mai multă nevoie să facă acest lucru.

Dar şi oamenii din alte ţări din Europa de Est cumpără proprietăţi în Occident.

Liivia Illak şi-a început afacerea în urmă cu 20 de ani, vânzând mai ales proprietăţi spaniole scumpe clienţilor din Estonia natală. Dar în acest an, ea a primit mai multe cereri ca niciodată - şi mulţi dintre clienţii ei caută proprietăţi mai mici.

"În urmă cu trei luni, am început să primesc cereri pentru apartamente foarte mici, deoarece oamenii nu vor să îşi ţină toate bunurile în acelaşi coş în Estonia. Vor doar să aibă ceva aici, astfel încât, dacă situaţia devine puţin mai gravă, să aibă un loc unde să vină", a declarat Illak pentru CNN. "Evident, suntem în NATO, dar trebuie să spun că există o mulţime de oameni care sunt foarte, foarte speriaţi", a spus ea.

În acest an, ea spune că a ajutat şi lituanieni să cumpere proprietăţi în Spania.

Creşterea bruscă a cererii vine în contextul în care Rusia şi-a intensificat "războiul nervilor", proiectând o imagine de inviolabilitate proprie, în timp ce Europa pare să tergiverseze chestiuni legate de propria apărare. În Rusia, puterea lui Putin este mai autoritară ca niciodată după ce domnia sa a fost prelungită cu încă şase ani în urma unor alegeri discreditate pe scară largă. Iar în străinătate, Putin ţine Europa în suspans.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
CORNEL ILIE coevr
Cornel Ilie: Artiștii din România nu sunt uniți
grenada-descoperita-tonciu2
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam...
Ilie Năstase la Festivalul de Film de la Cannes/ Profimedia
Ilie Năstase, despre experiența de pe covorul roșu de la Cannes: „M-a...
Italy, the ancient Roman city of Pompeii: Archeologists discover a new graffiti that could put an end to scholars' debate about the exact historical date of the eruption of Mt. Vesuvius that destroyed the city in 79 AD
Desenele cu gladiatori ale copiilor din Pompei, o nouă și fascinantă...
Pe aceeași temă
Vladimir Putin claims deal could be reached for imprisoned WSJ reporter Evan Gershkovich in rare and controversial interview with Tucker Carlson
Rusia vrea să crească impozitele bogaţilor şi întreprinderilor pentru a-şi finanţa Războiul...
Viaceslav Gladkov
Doi morţi şi zece răniţi, inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, într-un bombardament...
Russia,Flag,Isolated,On,The,Blue,Sky,With,Clipping,Path.
G7, ”hotărât să crească” sancţiunile impuse Rusiei în Războiul din Ucraina
Evan Gershkovich/ Profimedia
Trump spune că Putin îl va elibera pe reporterul american Evan Gershkovich, închis în...
Te-ar putea interesa și
Robert Fico
RIA Novosti: Serviciul de spionaj al Rusiei pune împuşcarea lui Fico pe seama elitei liberale...
Klaus Iohannis / Foto: Profimedia
Iohannis, despre posibila escaladare a conflictului din Ucraina: „România este o ţară sigură...
Usa,And,Russia,Painted,Flags,On,A,Wall,With,A
Rusia acuză Statele Unite că vor să desfăşoare arme în spaţiu
Security Council meeting: Non-proliferation
Eşec al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU. Rezoluţia Moscovei a fost respinsă
Partenerii noștri
Digi24 Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de polițiști
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă...
DigiSport Olympiakos - Fiorentina 1-0. Grecii au câștigat trofeul Conference League, după o finală dramatică cu gol în minutul 116
Olympiakos - Fiorentina 1-0. Grecii au câștigat trofeul Conference League...
PeRoz Dylan, fiul lui Catherine Zeta-Jones, prima apriție cu iubita. Reacția celebrei lui mame atunci când a văzut ce a postat pe Instagram
Dylan, fiul lui Catherine Zeta-Jones, prima apriție cu iubita. Reacția...
Film Now Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la shopping de lux. Acum 10 ani, fata fusese "răpită" de tatăl ei
Leonardo DiCaprio, un unchi de milioane. Și-a scos nepoata adolescentă la...
Digi World Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de internet. Tu știi să-l rezolvi?
Exercițiul de matematică care le-a dat bătăi multor utilizatori de...
ProFM Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită când am aflat ce este!” Primele simptome au apărut în 2008
Celine Dion, despre boala incurabilă de care suferă: „Am fost fericită...
Digi Life Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de căldură extremă, în ultimul an. Cele mai afectate 5 țări
Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de...
Vizual Comunicat 1600x900-100
Peste 280 de #oameniDIGI s-au alăturat unui nou maraton de curaj și...
Ultimele știri din matinal
andreea raicu bfa1094f-3111-4c2f-a0f1-7b5f15cfcb752
Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și...
valer kovacs
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu
3 Kilometri Până la Capătul Lumii. Descoperă povestea din spatele filmului românesc care a...
teo stand-up 1
Teo: De la începuturile stand-up-ului la provocările corectitudinii politice în comedie. „La...
Ultimele știri
EXCLUSIVE: PREMIUM EXCLUSIVE : Millie Bobby Brown And Jake Bongiovi, FIrst Pix Looking Ecstatic Since Marriage Annoucment - 24 May 2024
Jon Bon Jovi confirmă că fiul lui s-a căsătorit cu Millie Bobby Brown: Mireasa a arătat...
Celebrity Selfies
Un avion, luat de vânt înainte de îmbarcarea pasagerilor, în Texas. Mai multe aeronave...
Mama Andreei Tonciu
Mama Andreei Tonciu, primele declarații despre grenada găsită la poarta vilei ei: „Sunt...
UNTOLD2023_0804_204623-2269_JulienDuval (1)
Trăiește magia UNTOLD 2024 cu "Soul Ticket"