Acum la Digi FM DORIAN - Mare albastra

Est-europenii încep să-și cumpere proprietăți în Occident, în timp ce Putin intensifică „războiul nervilor” (CNN)

Female,Hand,Holding,House,Key,real,Estate,Agent.
Casă, piața imobiliară. Shutterstock

Telefonul lui Agnes Marciniak-Kostrzewa nu se opreşte din sunat. Lucrează în domeniul imobiliar de 25 de ani, ajutând polonezii să cumpere case pe ţărmul sudic al Spaniei, dar ultimele luni au fost "cu adevărat nebune", relatează CNN.

Există o mulţime de motive pentru care oamenii ar putea schimba coasta baltică cu cea mediteraneană. La mai bine de trei decenii de la prăbuşirea comunismului, polonezii sunt mai bogaţi ca niciodată. Mulţi dintre cei care au început afaceri la începutul anilor 1990 caută acum să se pensioneze. Iar munca la distanţă le-a permis multora să trăiască mai departe de casă şi să opteze pentru o climă mai caldă.

Dar mai mulţi agenţi imobiliari au declarat pentru CNN că acum clienţii lor invocă un alt motiv: războiul Rusiei din Ucraina şi teama că acest conflict s-ar putea extinde.

"Am experimentat două valuri de interes în creştere rapidă pentru cumpărarea de proprietăţi. Primul a fost în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului. Al doilea a fost începând cu februarie 2024", a declarat Agnes Marciniak-Kostrzewa.

SPAIMĂ ÎN CREŞTERE

Starea de spirit s-a prăbușit în ultimele săptămâni, în timp ce Rusia încearcă să profite de pe urma recentelor câştiguri de pe câmpul de luptă, testând punctele slabe de-a lungul liniilor de front şi bombardând oraşele din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna aceasta că, dacă Congresul Statelor Unite nu aprobă ajutorul militar, Ucraina "va pierde războiul".

Iar comentariile unor personalităţi occidentale proeminente provoacă nervozitate pe flancul estic al Europei. Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat în februarie că ar încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu orice membru NATO care nu se achită de cota care îi revine pentru cheltuielile de apărare. Luna trecută, premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află într-o "eră prebelică".

"După declaraţia lui Trump şi după interviul lui Tusk, am primit telefoane - nici măcar nu ştiu câte - din partea unor oameni care întrebau dacă pot veni în trei zile să cumpere proprietatea şi cât durează întreaga procedură pentru a obţine cheile", a declarat Marciniak-Kostrzewa.

RECORD DE PROPRIETARI POLONEZI ÎN SPANIA

Un număr record de polonezi au cumpărat deja proprietăţi în Spania în 2023, depăşind recordul precedent stabilit cu un an înainte, potrivit publicaţiei poloneze Bizblog.

Maria Ruiz Lopez, notar care se ocupă de acte între Spania şi Varşovia, a declarat că cererea a crescut "incredibil" de la începutul anului. "Foarte des, clienţii noştri ne spun că motivul pentru care cumpără proprietăţi imobiliare este pentru că se tem de război, se tem de Rusia, aşa că ar dori să aibă un loc unde, eventual, ar putea pleca rapid, dacă ar exista o astfel de nevoie", a declarat ea.

Unii cumpără într-o uşoară panică. Lopez a povestit că un client a cumpărat luna trecută o proprietate pentru că voia să evite să fie recrutat în armata poloneză. Marciniak-Kostrzewa şi-a amintit de un altul care, stresat de temerile legate de extinderea războiului, a cumpărat luna trecută un apartament în Spania şi l-a dat spre închiriere, cu condiţia să poată avea acces rapid la el în caz de nevoie. Când i s-a explicat că îndepărtarea chiriaşilor dintr-o proprietate necesită timp, clientul a spus: "Bine, hai să-l ţinem gol, în caz că se va întâmpla ceva".

UN PLAN DE REZERVĂ

Alţii cumpără cu gândul la investiţiile lor. Pentru Wieslaw, un polonez pensionar în vârstă de 70 de ani, perspectiva venirii unui război în Polonia este o "lebădă neagră": un eveniment cu probabilitate scăzută, dar cu impact ridicat. Cu toate acestea, el vrea să îşi acopere riscurile.

"Când am auzit poveşti despre ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească ţara într-o oră, luându-şi cu ei ce aveau, mi-am dat seama atunci că toate proprietăţile mele se află în Polonia", a declarat Wieslaw. El locuieşte încă în Varşovia, dar a cumpărat o mică proprietate în Andaluzia, în sudul Spaniei. "Declanşatorul, într-adevăr, a fost războiul din Ucraina", recunoaşte el.

Dar cei mai mulţi cumpără doar pentru liniştea sufletească - un plan de rezervă, pentru cei suficient de bogaţi ca să-şi permită unul.

Un alt cumpărător polonez, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru CNN că războiul a fost "cu siguranţă principalul motiv pentru a lua o decizie rapidă de cumpărare". Tată a doi copii, el a spus că "cel mai important lucru" pentru el şi soţia sa este să ştie că au o a doua casă dacă ar avea nevoie de ea. "Acest lucru ne oferă un mare sentiment de confort", a mărturisit polonezul.

Polonezii pot fi un caz special. După "miracolul" economic postcomunist, mai mulţi polonezi sunt capabili să-şi cumpere o a doua casă în străinătate decât înainte. Şi, din cauza graniţelor lor cu Ucraina şi Belarus, polonezii ar putea simţi mai multă nevoie să facă acest lucru.

Dar şi oamenii din alte ţări din Europa de Est cumpără proprietăţi în Occident.

Liivia Illak şi-a început afacerea în urmă cu 20 de ani, vânzând mai ales proprietăţi spaniole scumpe clienţilor din Estonia natală. Dar în acest an, ea a primit mai multe cereri ca niciodată - şi mulţi dintre clienţii ei caută proprietăţi mai mici.

"În urmă cu trei luni, am început să primesc cereri pentru apartamente foarte mici, deoarece oamenii nu vor să îşi ţină toate bunurile în acelaşi coş în Estonia. Vor doar să aibă ceva aici, astfel încât, dacă situaţia devine puţin mai gravă, să aibă un loc unde să vină", a declarat Illak pentru CNN. "Evident, suntem în NATO, dar trebuie să spun că există o mulţime de oameni care sunt foarte, foarte speriaţi", a spus ea.

În acest an, ea spune că a ajutat şi lituanieni să cumpere proprietăţi în Spania.

Creşterea bruscă a cererii vine în contextul în care Rusia şi-a intensificat "războiul nervilor", proiectând o imagine de inviolabilitate proprie, în timp ce Europa pare să tergiverseze chestiuni legate de propria apărare. În Rusia, puterea lui Putin este mai autoritară ca niciodată după ce domnia sa a fost prelungită cu încă şase ani în urma unor alegeri discreditate pe scară largă. Iar în străinătate, Putin ţine Europa în suspans.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Ilie Bolojan
Ilie Bolojan: "Îl voi vota la funcția de președinte pe domnul Nicușor...
muntii rodnei
Poiana cu narcise din Munţii Rodnei, acoperită cu un strat consistent...
Close-up,Of,Mixed,Euro,And,Romanian,Leu,Banknotes.
Leul s-a apreciat în raport cu euro, dar a scăzut faţă de dolarul...
Pe aceeași temă
Donald Tusk
Donald Tusk spune că „Rusia se distrează”, văzându-l pe „pro-rusul George Simion” în Polonia...
ucraina
Rusia a lansat 108 drone asupra Ucrainei, noaptea trecută: "Propunerile de armistițiu sunt...
Americanul Robert Francis Prevost a fost ales succesor al Papei Francisc Profimedia Images (6)
Papa Leon al XIV-lea face apel la "marile puteri ale lumii" să oprească războiul
Russia Putin
Putin propune negocieri directe cu Ucraina, începând cu 15 mai, la Istanbul. Vrea să elimine...
Te-ar putea interesa și
The opening ceremony for traffic along the entire length of the Northern Bypass of the city of Tver on the M-11 Neva highway and the bypass of the city of Togliatti.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Ucraina doreşte să evite discuţiile privind soluţionarea...
French President and Polish Prime Minister visit Berlin, Berlin, Berlin, Germany - 15 Mar 2024
Macron spune că a vorbit „de câteva ori” în cursul nopţii cu Donald Trump. Şeful Casei Albe a...
JD Vance
Vicepreşedintele american Vance spune că un război între India şi Pakistan nu ar fi „treaba”...
nicusor dan si george simion dezbatere (2)
Nicușor Dan și George Simion, păreri cu totul opuse despre sprijinul acordat Ucrainei...
Partenerii noștri
DigiSport Au câștigat Cupa după 51 de ani de ”secetă” și s-au calificat direct în faza principală din Europa League
Au câștigat Cupa după 51 de ani de ”secetă” și s-au calificat direct în...
PeRoz Are 62 de ani, pare de 35, iar acum a dezvăluit ce mănâncă într-o zi pentru a se menține în formă. Fanii: Trebuie să ne arăți buletinul
Are 62 de ani, pare de 35, iar acum a dezvăluit ce mănâncă într-o zi...
Film Now Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți merită momentul lor
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când...
Digi World "Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se hiperhidratează
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și...
ProFM Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
Jannik Sinner și Papa Leon
Jannik Sinner s-a întâlnit cu papa Leon, mare amator de tenis, la Vatican...
urs
Imagini cu un urs care face spectacol precum Baloo, surprinse într-o...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Un bărbat de 40 de ani, acuzat că a furat dintr-o capelă un inel şi o verighetă din aur de la...
Ambulance,Emergency,Service,Car,On,The,Streets,Of,Bucharest,During
Microbuz şcolar în care se aflau 12 copii, implicat într-un accident rutier, în Alba. Un copil...
Concept,Of,Four-day,Work,Week.,Printed,Calendar,For,A,4
Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal
Maia Sandu
Maia Sandu, mesaj de susţinere pentru Nicuşor Dan: "Îţi admir decenţa, rezistenţa, respectul...