Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Donald Trump a asistat la deschiderea propriului proces penal, primul de acest fel al unui fost preşedinte american. Ce s-a întâmplat în sala de judecată

trump (21)
Donald Trump, la procesul din New York City. 22 aprilie 2024. Profimedia

Donald Trump a urmărit luni cum se scrie istorie într-o sală de judecată din Manhattan, martor auster la propriul proces penal, primul de acest fel al unui fost preşedinte al SUA, transmite AFP.

Trump este acuzat că a falsificat registrele contabile pentru a acoperi o plată de 130.000 de dolari către starul de filme pentru adulţi Stormy Daniels, în 2016, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o întâlnire sexuală pe care cei doi ar fi avut-o cu 10 ani mai devreme. Trump a pledat nevinovat şi neagă faptul că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu Daniels, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Procurorii new-yorkezi au considerat plata ca fiind un efort ilegal de a induce în eroare alegătorii şi că fostul preşedinte a încălcat legea, în timp ce avocatul său a spus că acesta nu a comis nicio infracţiune.

De ce Donald Trump poate fi din nou preşedinte, în ciuda problemelor sale juridice?

"Plan criminal" sau "democraţie: acuzarea şi apărarea îşi prezintă argumentele

Magnatul republican a asistat cu o privire îmbufnată la deschiderea dezbaterilor într-o sală cu vopsea scorojită şi lumină palidă, la etajul 15 al impozantei clădiri judiciare din New York. Trump, care speră să revină la Casa Albă în 2025, a fost forţat încă de săptămâna trecută să urmărească în tăcere audierile şi etapele sale, adesea plictisitoare, fiind autorizat să vorbească doar atunci când i se dă cuvântul, potrivit AFP.

Miliardarul a ascultat acuzarea detaliind cum echipa sa ar fi lucrat mână în mână cu un şef al presei tabloide pentru a ascunde orice informaţie dăunătoare campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 2016.

Faza pledoariilor de deschidere în procesul penal împotriva lui Donald Trump a făcut luni lumină asupra fundamentelor argumentative ale ambelor părţi: a existat un "plan criminal" conform procuraturii, în timp ce apărarea a afirmat că a fost vorba doar despre "democraţie", scrie EFE, care adaugă faptul că acesta este un proces în care Trump este acuzat de 34 de infracţiuni grave.

Procuratura: Trump a plănuit "să corupă alegerile prezidenţiale din 2016"

"Inculpatul a orchestrat un plan criminal pentru a influenţa alegerile din 2016, apoi a acoperit planul minţind despre registrele sale de contabile din nou şi din nou", a declarat procurorul adjunct Matthew Colangelo, care a susţinut primele pledoarii ale acuzării în cadrul procesului.

''Aceasta a fost o conspiraţie planificată, coordonată şi de lungă durată pentru a influenţa alegerile din 2016, pentru a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales prin cheltuieli ilegale pentru a-i reduce la tăcere pe cei care aveau ceva rău de spus despre comportamentul său. A fost fraudă electorală, pur şi simplu'', a adăugat el.

Colangelo a vorbit despre o întâlnire la Trump Tower în 2015 între fostul preşedinte Donald Trump, fostul său avocat Michael Cohen şi directorul media David Pecker - de asemenea fost editor al tabloidului National Enquirer - pentru a cumpăra drepturile de a publica aceste informaţii şi, în cele din urmă, a nu le mai difuza.

Acesta, potrivit relatării procurorului adjunct, este "nucleul" unui complot orchestrat prin American Media Inc. (AMI), societatea-mamă a National Enquirer, cu plăţi executate de Cohen care urmau apoi să fie rambursate avocatului, sub acoperirea unor remuneraţii pentru serviciile sale juridice.

În timp ce Colangelo oferea detalii despre acest presupus plan, Trump a clătinat din cap în semn că nu-i adevărat, a rămas nemişcat, nu l-a privit deloc pe procuror, ba chiar a închis ochii de câteva ori, potrivit EFE.

În timpul pledoariei sale de deschidere, Colangelo s-a referit şi la semnele de întrebare legate de veridicitatea lui Cohen în calitate de martor, atât pentru că acest avocat este o parte-cheie a cazului acuzării, cât şi pentru a veni în întâmpinarea criticilor formulate de avocaţii lui Trump, potrivit CNN. Colangelo le-a cerut juraţilor ca, indiferent de problemele pe care le-ar avea cu credibilitatea lui Cohen, să-şi amintească că ceea ce spune el este susţinut de alţi martori şi de documente.

"Înlăturaţi zgomotul", le-a cerut Colangelo juraţilor, în sensul de a face abstracţie de aspecte neesenţiale pentru a se concentra pe ceea ce contează cu adevărat.

trump (20)

Apărarea: Donald Trump este nevinovat

În replică, Todd Blanche, unul dintre avocaţii politicianului republican, a declarat fără echivoc: "Preşedintele (Trump) este nevinovat şi nu a comis niciun delict. Sunt doar 34 de bucăţi de hârtie cu care nu are nicio legătură", a dat el asigurări.

Structura "criminală" în scopul ingerinţei electorale la care a făcut aluzie Parchetul a fost definită de Blanche drept o strategie democratică.

Potrivit CNN, Blanche a spus juriului că povestea nu este atât de simplă pe cât încearcă procurorii s-o prezinte şi a susţinut că Trump nu a fost implicat în niciunul dintre registrele contabile pe care este acuzat că le-a falsificat, el nefăcând altceva decât să semneze cecurile.

"Preşedintele Trump nu a avut nimic de-a face, nu a avut nicio legătură cu factura, cu cecul generat sau cu înregistrarea în registru", a spus el.

Blanche nu a contestat existenţa tuturor acestor documente, dar a susţinut în faţa juriului că nu este nimic ilegal în semnarea unor acorduri de confidenţialitate sau în încercarea de a influenţa alegerile.

"Haideţi să vă dau o veste în premieră: nu este nimic în neregulă să încerci să influenţezi nişte alegeri. Se numeşte democraţie. (Procuratura) încearcă să facă ceva sinistru din asta", a adăugat Blanche, acuzând-o ulterior pe Stormy Daniels că s-a folosit de presupusa aventură cu Trump pentru a-şi promova cariera.

Blanche a încercat totodată să discrediteze mărturia lui Cohen, care va fi un factor semnificativ în rezultatul final al cazului. Blanche a spus că Cohen are o "obsesie de a-l doborî pe preşedintele Trump" şi a remarcat că, inclusiv în seara de dinainte de începerea procesului, Cohen încă mai posta pe reţelele de socializare despre Trump.

"Întreaga sa supravieţuire economică depinde de distrugerea preşedintelui Trump. Nu puteţi lua o decizie serioasă în privinţa preşedintelui Trump bazându-vă pe declaraţiile lui Michael Cohen", a insistat Blanche.

În încheierea pledoariei sale, Blanche le-a cerut juraţilor să facă uz de "bun simţ" şi a spus că este încrezător că verdictul lor va fi de nevinovat la adresa lui Trump.

"Ne-aţi spus tuturor, i-aţi spus instanţei, mi-aţi spus mie (că) veţi lăsa deoparte orice păreri aveţi despre preşedintele Trump", le-a amintit el juraţilor.

Former President Trump Criminal Trial in New York

Primul martor chemat la tribună

În afară de pledoariile de deschidere ale Parchetului şi ale apărării, David Pecker a fost primul şi singurul martor care a compărut luni, răspunzând la întrebările procurorului Joshua Steinglass despre modul în care se lucra la National Enquirer. Mărturia lui Pecker a durat mai puţin de 30 de minute şi este de aşteptat ca el să depună mărturie şi marţi, scrie CNN.

O prezenţă mult mai veselă, cu mustaţă, cravată galbenă, păr pomădat şi un zâmbet până la urechi, Pecker - care în 2016 conducea tabloidul american "The National Enquirer" - a lăsat impresia unui veritabil rege al presei tabloide, a notat AFP.

El ar fi cumpărat, potrivit procurorilor, drepturile afacerilor jenante pentru candidatul la Casa Albă cu scopul de a nu le publica.

"Făceam jurnalism cu carnet de cecuri", a spus el juraţilor, explicând practicile fostei sale companii.

Pecker chiar s-a lăudat că avea "ultimul cuvânt din punct de vedere editorial" pentru fiecare subiect în care se investeau sume mai mari de 10.000 de dolari. Mai mult, el a glumit cu procurorii care l-au întrebat câte numere de telefon avea când era în fruntea grupului.

Donald Trump s-a bazat foarte mult pe tabloide pentru a-şi face un nume în New York în anii 1980 şi 1990, a notat AFP, care a remarcat că, atunci când audierea s-a încheiat, mogulul imobiliar i-a aruncat lui David Pecker o privire plină de ură.

Faza pledoariilor de deschidere s-a încheiat mai devreme decât era de aşteptat din cauza unei probleme medicale a unuia dintre juraţii supleanţi, dar procesul era stabilit să se reia marţi la ora locală 11:00 din New York (15:00 GMT).

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
CORNEL ILIE coevr
Cornel Ilie: Artiștii din România nu sunt uniți
FOOTBALL - ITALIAN CHAMP - MONZA v MILAN, , Monza, Italie - 18 Feb 2023
Cariera lui Ciprian Tătărușanu în picaj. Coșmarul prin care trece...
1-ion-iliescu-monitoruldecluj-1280x720
Mesajul lui Ion Iliescu după anunțul morții actorului Costel...
Untold 2023
Louis Tomlinson și Tom Grennan vin pentru prima dată la UNTOLD! Ce...
Pe aceeași temă
trump (24)
Trump face încă un pas către arest după ce a recidivat și a atacat verbal martorii şi juraţii...
trump (22)
Procesul lui Donald Trump. Fosta directoare de comunicare a Casei Albe susține că fostul...
Partenerii noștri
Digi24 Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
DigiSport ”Vă iubesc!”. Jose Mourinho a stat 3 zile la București și a tras concluzia
”Vă iubesc!”. Jose Mourinho a stat 3 zile la București și a tras concluzia
PeRoz Încă o dispută la Cannes 2024, în văzul lumii. Aceeași agentă de securitate care s-a certat cu Kelly Rowland, incident cu o actriță
Încă o dispută la Cannes 2024, în văzul lumii. Aceeași agentă de...
Film Now Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15 ani
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei...
Digi World Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem...
ProFM Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții...
Digi Life O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în 10 săptămâni
O femeie a câştigat un premiu de 1 milion de dolari la loto de două ori în...
Radu Mazăre
Soția lui Radu Mazăre, primele declarații despre eliberarea fostului edil...
Ultimele știri din matinal
regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu
3 Kilometri Până la Capătul Lumii. Descoperă povestea din spatele filmului românesc care a...
teo stand-up 1
Teo: De la începuturile stand-up-ului la provocările corectitudinii politice în comedie. „La...
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
Ultimele știri
Radu Mazăre
Radu Mazăre iese din închisoare. Decizia instanței este definitivă
Amalia Lică
Gimnasta Amalia Lică, 4 medalii de aur la CE de gimnastică ritmică pentru junioare. Se...
catalin bordea si livia
Fosta soție a lui Cătălin Bordea, primele declarații după divorțul de comediant: „Câteodată...
Andreea Bălan și Andreea Antonescu/ Foto: Instagram
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou...