Mulți dintre conaționali se gândesc: Domnule, se duce la Varșovia președintele Joe Biden, dar la București nu vine! De ce nu vine și la București? a comentat, vineri seara, la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu.
„Bineînțeles, aici, cei care nu-l agreează pe actualul președinte al României - și nu sunt puțini, deși s-ar putea să-i mai fi crescut coeficientul acum în sondaje lui Klaus Iohannis, de când cu aceste evenimente externe - spun că nu e Klaus Iohannis suficient de puternic, suficient de impozant ca să vină Biden și la el. Ba au comentat și faptul că în poza de grup de la summitul NATO era în ultimul rând. Nu, nu este vorba de asta, nu este vorba de președintele României, de persoană. Este vorba de țară. E vorba de cine e Polonia și cine e România”, a arătat CTP.
„Polonia este o țară mai mare, mai importantă în Europa, mai puternică decât România, este o țară care de-a lungul vremii s-a bucurat și se bucură de mai mult respect printre statele Europei și lumii decât România. Istoria ei îi dă această poziție. Asta este. În plus, în Polonia sunt două milioane - două milioane! - de ucraineni în acest moment. Este o cifră care îți ridică părul măciucă. Trebuie să gestioneze două milioane de oameni veniți, este o problemă teribilă. Au și spus: suntem la limită. Și cehii, de altfel. Și nu întâmplător Biden s-a dus mai întâi la refugiați, înainte să vină să se întâlnească cu președintele polonez”, a explicat gazetarul.
„Apoi, președintele Andrzej Duda al Poloniei a făcut o afirmație care a trezit frică în populația românească, și anume că după Ucraina, Putin nu se va opri, va ataca Varșovia, București sau Helsinki. Și aici trebuie să ținem seama de un fapt. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, este președintele unei țări care a fost ocupată și distrusă atât material, cât și uman, nu o dată, de către Rusia. Bucureștiul n-a fost distrus de către Rusia, Varșovia da. Rănile lăsate de Rusia Poloniei sunt înspăimântătoare, incomparabile cu cele pe care le-a lăsat și României în anii '50 și de-a lungul vremii, dar sunt incomparabile cu cele ale Poloniei, de aici și declarațiile președintelui Andrzej Duda”, a mai spus CTP.
„E firesc ca Polonia să aibă un discurs mai apăsat la adresa Rusiei decât România. Sunt într-o situație... Îi și cunosc mult mai bine pe ruși în partea lor cea mai perfidă și crudă și știu de ce s-ar putea teme. Lângă ei, acolo, este poate punctul cel mai periculos, cel mai nevralgic, în clipa de față, pentru NATO, și anume fostul Königsberg, orașul lui Kant - Kaliningrad, acum. Enclava aia de la Kaliningrad este o zonă extrem de periculoasă pentru NATO în acest moment, pentru țările NATO din zona respectivă, adică Polonia și țările baltice. În ciuda faptului că este o zonă mică, ea este burdușită cu armament greu, cu soldați și chiar cu armament nuclear al rușilor. Este vârful de lance, avanpostul, e în coasta NATO acolo și de acolo se pot lansa acțiuni, se pot lansa rachete cu cap convențional sau nuclear asupra oricărei țări din Europa”, a continuat gazetarul.
Citiți mai mult pe Digi24.ro
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!