Acum la Digi FM Marius Dobre THE AVENER WITH KADEBOSTANY - Castle in the snow

De ce căderea lui Bashar al-Assad în Siria este o palmă pentru Vladimir Putin

Bashar al-Assad profimedia-0944297338
Bashar al-Assad ar fi primit azil politic în Rusia / foto arhivă Profimedia

Înfrângerea regimului Assad marchează sfârșitul unei dictaturi de jumătate de secol și evidențiază slăbiciunea regimului lui Vladimir Putin pe scena internațională.

După 24 de ani de la preluarea puterii, Bashar al-Assad a fost forțat să plece în exil, iar regimul său sângeros, care a dominat Siria timp de jumătate de secol, a fost răsturnat de o ofensivă fulgerătoare a rebelilor islamiști radicali din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Evenimentul are consecințe geopolitice semnificative, mai ales pentru Rusia, care și-a văzut aliatul tradițional abandonat în fața avansului rebelilor.

Căderea Damascului și retragerea lui Assad reprezintă nu doar sfârșitul unui regim autoritar, ci și o înfrângere majoră pentru Kremlin. Vladimir Putin, care se autoproclamase garantul stabilității regimului sirian, nu a reușit să-și apere partenerul de la Damasc. Eșecul Moscovei de a susține regimul sirian afectează grav statutul internațional al Rusiei și subminează încrederea altor aliați ai Kremlinului din Africa și Orientul Mijlociu.

Lovitura finală pentru regimul Assad a venit sub forma unei ofensive rapide a HTS, fostă ramură siriană a al-Qaida. În doar câteva zile, principalele orașe din Siria – Alep, Homs și Hama – au căzut, iar forțele rebele au pătruns în Damasc. În fața acestui avans surprinzător, Assad și familia sa au fost nevoiți să părăsească Siria, fiind acum în exil, probabil sub protecția Rusiei.

În mod surprinzător, Kremlinul nu a intervenit decisiv pentru a opri avansul rebelilor, în ciuda zecilor de raiduri aeriene raportate. Duminică, capitala Damasc a fost cucerită, iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme că Assad se află în Rusia, dar a recunoscut că i s-a oferit drept de azil. „Întreaga lume a fost surprinsă de ceea ce s-a întâmplat (...) Noi nu facem excepţie”, a declarat Peskov.

Slăbiciunea militară a Rusiei 

Pentru Vladimir Putin, răsturnarea regimului Assad reprezintă un eșec militar răsunător. Sprijinul oferit regimului sirian încă din 2015 i-a permis Rusiei să revină în prim-planul geopoliticii internaționale. Prin implicarea directă în conflictul sirian, Putin a dorit să demonstreze forța militară a Rusiei, iar baza navală din Tartous și baza aeriană de la Latakia au devenit simboluri ale puterii ruse în Mediterana.

Totuși, conflictul din Ucraina a secat resursele Kremlinului, iar capacitatea Rusiei de a-și sprijini aliații pe mai multe fronturi a fost pusă la încercare. Forțele armate ruse, deja epuizate pe frontul ucrainean, nu au reușit să sprijine regimul sirian în fața avansului rapid al rebelilor. „Această mare putere este vădit incapabilă să conducă o simplă expediţie pe un front secundar”, a declarat pentru BFMTV politologul Frédéric Encel. Potrivit acestuia, slăbiciunea Rusiei a devenit evidentă încă de la începutul războiului din Ucraina, când armata rusă a eșuat în fața Kievului.

Prăbușirea regimului Assad ridică semne de întrebare și asupra capacității Rusiei de a-și susține alți aliați din lume, inclusiv pe continentul african. Rusia și-a construit o rețea de parteneriate, mai ales prin forța Wagner, în țări precum Mali, Niger și Burkina Faso. Însă, eșecul de a-și susține aliatul sirian ridică îndoieli cu privire la angajamentele Rusiei față de partenerii săi africani.

„Credibilitatea sprijinului Rusiei este acum pusă sub semnul întrebării”, avertizează Jean-Didier Revoin, corespondent BFMTV la Moscova. Dacă regimul Assad a fost abandonat, ce garanții au ceilalți aliați ai Kremlinului că nu vor fi și ei lăsați de izbeliște? Această întrebare capătă relevanță mai ales pentru țările africane care au acceptat sprijinul forțelor Wagner în schimbul promisiunii de protecție și stabilitate.

Ce urmează pentru Rusia? 

Una dintre cele mai mari pierderi pentru Rusia este soarta celor două baze strategice – baza navală de la Tartous și baza aeriană de la Latakia. Acestea reprezintă puncte de aprovizionare esențiale pentru operațiunile militare rusești din Africa și Orientul Mijlociu. Ele permit Kremlinului să proiecteze forță militară în regiuni cheie precum Libia, Sahel și Republica Centrafricană.

„Este o palmă pentru Putin, care avea două baze în Marea Mediterană, o bază navală și o bază aeriană, care îi permiteau să se proiecteze în Africa de pe coasta siriană”, subliniază Antoine Basbous, directorul Observatoire des pays arabes.

Ministerul rus de Externe a încercat să minimalizeze gravitatea situației, susținând că „bazele militare ruse de pe teritoriul sirian sunt în stare de alertă maximă” și că „nu există nicio amenințare gravă la adresa securității lor”. Totuși, aceste declarații par a fi mai mult o încercare de a calma tensiunile decât o reflectare a realității din teren.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
elevi, examen
Admiterea la liceu. Începe completarea fișelor de înscriere. Care...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
putin, trump
Kremlinul primeşte cu „calm” declaraţiile lui Trump care l-a acuzat pe Putin că spune „multe...
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
Trump îl acuză pe Putin că spune „multe prostii” şi ia în considerare sancţiuni suplimentare...
Trump și Putin
Trump, „foarte nemulţumit” de convorbirea sa cu Putin pe tema Ucrainei. Președintele SUA...
President,Of,The,United,States,Donald,Trump,With,Russian,President
Trump, dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică despre războiul din Ucraina: Nu...
Te-ar putea interesa și
Us,President,Donald,Trump,Is,Sharp,In,The,Background,,While
Putin îi spune la telefon lui Trump că Rusia ”nu va renunţa la obiectivele sale” în Războiul...
Siria
Donald Trump a semnat un ordin care pune capăt programului de sancţiuni al SUA împotriva...
Russian President Vladimir Putin (left) meeting with President of China Xi Jinping at the opening of the Beijing 2022 Winter Olympics.
Putin şi Xi au discutat despre „asperităţile” dintre liderii G7 şi au condamnat „ferm”...
File photo dated 12/03/25 of US President Donald Trump. Holidaymakers in countries hit hardest by Donald Trump's trade tariffs are shunning America for their trips abroad, while UK and US travellers are increasingly choosing to staycation amid economic wo
Nu e momentul ca Putin să facă pe mediatorul între Iran şi Israel, afirmă Trump
Partenerii noștri
DigiSport Cristiano Ronaldo are un nou antrenor la Al-Nassr
Cristiano Ronaldo are un nou antrenor la Al-Nassr
PeRoz Povestea Lizei, tânăra care a slăbit 63 de kilograme, dar care nu e fericită: „Viața era mai ușoară când eram supraponderală”
Povestea Lizei, tânăra care a slăbit 63 de kilograme, dar care nu e...
Film Now Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au depășit 100 de milioane de dolari. Filmul care a cucerit publicul
Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
nicușor dan
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere. Împrumuturile și donațiile...
miruta
Miruță, la Bruxelles: „Taxa vamală de 30% anunțată de SUA este o schimbare...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Day Fourteen: The Championships - Wimbledon 2025
Dansul campionilor. Jannik Sinner și Iga Swiatek, eleganți și emoționați, în aplauze și urale...
A aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte să nască
O tânără de 20 de ani a aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte de a naște: „Nu am...
Nicușor Dan
Soluția pe care a găsit-o Nicușor Dan pentru a nu-și micșora salariul: „Înseamnă mult mai mult...
Lamine Yamal/ Profimedia
Scandal în Spania, după ce Lamine Yamal a angajat persoane cu nanism pentru divertisment la...