Acum la Digi FM NELLY FURTADO - I-m like a bird

Experți: Multe dintre firme ignoră pericolul reprezentat de COVID-19. Economia e pusă în pericol

Bărbat cu mască de coronavirus, COVID-19 la serviciu, muncă, angajat, manager,patron,SARS-CoV-2
Foto: Pexels

Multe dintre firmele din România ignoră sau tratează superficial pericolul generat de coronavirus. Astfel s-a ajuns ca numărul companiilor cu cazuri de îmbolnăvire se crească semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar, este ca business-urile să intre în blocaj, cu consecințe majore pe lanțurile economice, arată o analiză realizată de Frames & Hygienium.

Înmulțirea numărului cazurilor de coronavirus din județe precum Prahova, Brașov, Timiș și Galați este cauzată de apariția unor focare de COVID la o serie de companii, cele mai multe din sectorul IMM-urilor. În unele dintre cazuri, de vină pentru creșterea numărului îmbolnăvirilor sunt chiar managerii acestor firme, care au ignorat cu bună știință măsurile de prevenire.

Potrivit experților de la Frames, în multe firme, în special în zona de IMM-uri, respectarea regulilor de protecție este, din păcate, facultativă.

Sunt companii unde angajații nu poartă măști sau le poartă greșit, iar recipienții cu dezinfectanți sunt prezenți doar pentru a preîntâmpina controalele autorităților, folosirea lor fiind facultativă. În spațiile comune, distanța dintre birouri, dintre zonele de lucru, nu a fost mărită, iar la întâlnirile dintre angajați sau la cele cu clienții și partenerii nu sunt purtate măști și nu se respectă distanțare socială. Aceasta este realitatea, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Dincolo de faptul că nu se poartă măști sanitare decât în situații punctuale, în multe companii sunt probleme și cu asigurarea măsurilor de dezinfecție și protecție a spațiilor în care se desfășoară activitățile economice.

Există, din păcate, multe afaceri unde dezinfectanții sunt prezenți doar din prisma respectării condițiilor legale, fără să fie folosiți după un program bine stabilit, în concordanță cu fluxul de lucru. Dincolo de câteva companii mari, din zona multinaționalelor, unde există protocoale bine definite privind coronavirusul, în zona intreprinderilor mici și mijlocii asigurarea dezinfectanților este realizată, în multe situații, doar pe un singur criteriu – prețul cel mai mic, spune Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production, compania care produce, în România, dezinfectanții Hygienium.

Așa s-a ajuns ca, în magazine, în retail în general dar și în companii mari inclusiv din zona de producție și logistică, angajații să folosească o serie de produse dezinfectante cu o proveniență discutabilă.

De la geluri dezinfectante pentru mâini la soluții dezinfectante pentru spațiile de lucru, se folosesc soluții epirice, ineficiente din punct de vedere al preîntâmpinării pericolului de infectare. Mai mult, au apărut inclusiv produse falsificate pe piață, iar în unele magazine am întâlnit flacoane de produse dezinfectante autorizate de Ministerul Sănătății umplute cu soluții pe bază de clor sau alcool, fără nicio legătură cu produsul original, a declarat expertul.

Măsurile de protecție, după ureche

Dincolo de nerespectarea măsurilor de protecție și de prezența, pe piață, a unor dezinfectanți neautorizați, o mare problemă în economia românească, mai ales în sectorul de HORECA, o reprezintă absența unor reguli clare privind asigurarea protecției anti-covid.

Potrivit experților de la Frames, dincolo de măsurile dispuse de autorități, nu există în acest moment un set de reguli clare, concrete, asumate la nivel instituțional, în privința prevenirii infecțiilor cu COVID-19.

Multe dintre firmele din HORECA acționează așa cum pot, în condițiile unei legislații ambigue. Își igienizează spațiile de lucru, camerele de hotel, terasele etc. fără însă a avea garanția că măsurile implementate sunt de natură să evite contaminarea cu coronavirusul COVID-19. Aceeași situație este prezentă, de exemplu, și în sectorul de retail, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Atunci când vin în control, autoritățile verifică, în principal, actele societăților, condițiile generale de igienă și cele specifice, prevăzute în legislație, însă n-au niciun fel de modalitate de control asupra modului în care sunt respectate condițiile sanitare, din prisma pericolului infectării cu COVID-19.

Organele de control nu pot verifica ce se află în recipienții de dezinfectanți, ce soluții se folosesc și cu ce frecvență, care sunt concentrațiile de substanțe active, cât de eficiente sunt etc. Este nevoie de o reglementare specifică în acest segment, afirmă expertul Constantin Danciu.

Hygienium, împreună cu o serie de companii de consultanță din sectorul industrial și HORECA, a demarat un proiect de susținere a mediului de afaceri în scopul asigurării unor măsuri de protecție eficientă.

Trebuie să găsim numitorul comun, regulile, măsurile de protecție, certificarea care să le ofere clienților, consumatorilor, garanția că, de exemplu, se pot caza la un hotel sigur din punct de vedere sanitar, în care sunt implementate măsuri eficiente de preîntâmpinare a contaminării cu COVID-19, a declarat omul de afaceri.

Pericolul COVID-19 în economie

Fără o reglementare concretă și o implementare optimă a măsurilor de protecție, multe companii riscă să se confrunte cu stoparea producției și închiderea activității, situații care pot duce foarte rapid la insolvență și faliment.

Este de ajuns ca 1-2 angajați să se contamineze pentru ca întreg personalul să intre în izolare. Această situație poate determina închiderea activității, cu consecințe directe în sănătatea financiară a companiei. Dincolo de efortul salutar al Guvernului, care asigură plata parțială a salariilor pentru angajații afectați, firmele riscă să ajungă rapid în blocaj financiar, spun experții de la Frames.

Cum peste 80% dintre firmele românești sunt slab capitalizate și nu dispun de fonduri pentru situații de criză, pericolul de contagiune economică este major.

Dependența între companii a crescut în 2020, astfel că, de exemplu, dacă o firmă intră în criză financiară, va trage după sine mare parte din furnizori. Vedem acum, în pandemie, cât de nociv este, din această perspectivă, creditul comercial (furnizor). La noi, volumul creditului furnizor este de trei ori mai mare decât cel al creditului bancar, mai exact 383 de miliarde de lei (credit comercial) față de 117 miliarde lei (credit bancar), arată analiza Frames.

Potrivit experților, pe fondul crizei economice cauzată de pandemia de coronavirusul, termenul mediu de plată al facturilor în România a trecut de 120 de zile, față de 115 zile în 2019. Nivelul este dublu față de media europeană și față de nivelul înregistrat în urmă cu 10 ani.

Dincolo de perspectiva sanitară, asigurarea măsurilor de prevenire a cazurilor de COVID-19, din punct de vedere economic, poate să facă diferența între supraviețuire și faliment, afirmă Constantin Danciu.

Potrivit experților, după perioada de concedii din această vară, în toamnă, atunci când multe companii vor reveni la o activitate normală, cu toți angajații prezenți la locul de muncă, este nevoie mai mult ca oricând de asigurarea unui mediu de lucru sigur, atât din prisma materialelor folosite (măști și mănuși de protecție, dezinfectanți autorizați de Ministerul Sănătății) cât și a fluxurilor de producție și desfășurare a activității (amenajarea spațiilor, distanțarea socială etc.).

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Vara 2025
digifm_untold_780x440
Digi FM la UNTOLD X: 10 ani de magie, 10 ani vrăjiți de muzică!
elevi, examen
Admiterea la liceu. Începe completarea fișelor de înscriere. Care...
510527075_18011357156757690_4766898171676840438_n
We Love Music Festival revine în forță la Râmnicu Vâlcea, în 15 – 16...
Pe aceeași temă
kelemen hunor inquam george calin 2023-06-13-7080
Kelemen Hunor, revoltat că Salrom are 600 de angajați doar în Capitală: "Păi, minele nu sunt...
Neymar/ Profimedia
Neymar are COVID-19, a anunţat clubul FC Santos
Press Conference After the EU Summit in Brussels, Belgium.
Macron îşi aminteşte, la cinci ani de la prima izolare din cauza pandemiei covid-19, o...
test covid coronavirus
CIA spune că este "mai probabil" ca boala COVID-19 să fi provenit dintr-un laborator, dar nu...
Te-ar putea interesa și
Mark Zuckerberg trist
Meta anunţă noi reduceri de personal. Sunt vizaţi 5% din angajaţi, cu performanţele cele mai...
Polițist din penitenciar, Franța/ Shutterstock
Un deţinut a luat ostatici cinci angajaţi ai unei închisori din sudul Franţei
Image,Of,Floating,Macro,Covid-19,Cells,Over,Doctor,Taking,Sample
Un nou studiu dezvăluie speciile de animale cel mai probabil implicate în declanşarea...
maia sandu facebook
Maia Sandu are Covid-19. Şefa statului nu va participa la evenimentele dedicate Zilei...
Partenerii noștri
DigiSport Sute de comentarii instant! Mesajul postat de FCSB, după rușinea din Andorra
Sute de comentarii instant! Mesajul postat de FCSB, după rușinea din...
PeRoz Ea e tânăra diagnosticată cu o afecțiune întâlnită în doar 300 de cazuri medicale: „Mult timp am crezut că am cancer!”
Ea e tânăra diagnosticată cu o afecțiune întâlnită în doar 300 de cazuri...
Film Now John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției la premiera „Smurfs”
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii...
Digi World Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se știa despre cum a fost construită
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de...
ProFM Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită și de frumoasă”
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au...
Digi Life Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”
Oamenii de ştiinţă au descifrat secretul tabloului „Fata cu cercel de...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:,Smurd,Ambulance,Van.,Smurd,Is,An
Un avion de mici dimensiuni, în care se aflau două persoane, s-a prăbuşit...
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
„Îţi dau un topor în cap şi mă duc la puşcărie... S-ar putea să te jupoi”...
Ultimele știri din matinal
edsta 78aab15e-f0b1-44ca-8552-4dafea62b6ed
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
radu jude la matinal 2025
Radu Jude, despre cum un film făcut cu un iPhone poate câștiga un Urs de Argint
alexandra stan si adi istrate la matinalul digi fm
Alexandra Stan & Adi Istrate: Povestea nebună a piesei „Aerul”
haihui2 2025
„Ne-au urmărit cu camerele ascunse” – Cum a fost călătoria HaiHui în Doi în Coreea de Nord
Ultimele știri
Dragoș Pîslaru
Pîslaru: Echipa Comisiei Europene ne-a confirmat şi aici, la Bucureşti, că primul pachet...
Horațiu Moldovan, președinte CNAS
Horațiu Moldovan: „Jumătate din bugetul CNAS, destinat finanțării spitalelor, nu se regăsește...
Curtea-Constituțională-a-României-Foto-Inquam-Photos-Octav-Ganea
Proiect depus la Parlament: Judecătorii CCR nu mai beneficiază de primă la încetarea mandatului
SãO PAULO, SP - 13.07.2025: FIA WEC 6 HORAS DE SP 2025 - German driver Mick Schumacher of the Alpine team, during the 6 Hours of São Paulo, valid for the World Endurance Championship (WEC), held on July 13, 2025, at the Interlagos Racetrack, in São Paulo,
Mick Schumacher își negociază revenirea în Formula 1. Cu ce echipă discută. „Comunicarea a...