Acum la Digi FM Alex Vidia Kris Kross Amsterdam - How You Samba

Galerie Foto Jack Nicholson, la 86 de ani. Povestea actorului de trei Oscaruri, care a crescut ştiind că mama sa îi este soră

jack nicholson
Jack Nicholson. Profimedia

Actorul Jack Nicholson împlineşte 86 de ani. Actor, producător, scenarist şi regizor, Nicholson s-a născut la 22 aprilie 1937, la Neptune, New Jersey.

Copilăria lui Jack Nicholson 

Jack Nicholson a crescut ştiind că bunica îi este mamă, mama sa reală, June Frances Nicholson, o dansatoare de revistă, fiindu-i prezentată drept soră mai mare. A aflat adevărul abia în 1975.

A urmat liceul Manasquan şi, deşi avea rezultate bune la învăţătură, nu a dorit să-şi continue studiile la colegiu.

A plecat în Los Angeles, în 1954, unde June, cea pe care o credea încă sora sa, avea un apartament. Aici a prestat diverse munci cu o jumătate de normă, fie în magazine cu jucării, fie în cadrul unui departament de animaţie al studiourilor MGM.

A fost remarcat de producătorul Joe Pasternak, care i-a oferit un loc la cursurile de actorie ale lui Jeff Corey, cât şi posibilitatea de a se pregăti la teatrul The Players Ring.

În perioada când a jucat în teatru, Nicholson a fost observat de producătorul şi regizorul, Roger Corman, care l-a distribuit în anul 1958 în filmul ''Cry Baby Killer'', în care a interpretat rolul unui adolescent, care se considera vinovat de o crimă, acesta fiind debutul său în cinematografie, potrivit www.jack-nicholson.info.

FOTO Singuraticul Jack Nicholson, văzut pentru prima dată în ultimul an și jumătate. Nu ține legătura cu aproape nimeni și nici nu iese din casă

Timp de câţiva ani, nu a avut decât apariţii sporadice în seriale de televiziune şi în filme semnate de Roger Corman, printre care comedia neagră ''Little Shop of Horrors'' (1960), urmată de ''The Raven'' (1963), ''The Terror'' (1963), ''Back Door to Hell'' (1964), ''Ride in the Whirlwind'' (1965), ''The Shooting'' (1966), ''The St. Valentine's Day Massacre'' (1967).

În 1967, a scris scenariul pentru ''The Trip'', iar un an mai târziu a fost co-scenarist pentru ''Head'' (1968). S-a aflat pentru prima dată pe scaunul regizoral în 1971, cu filmul ''Drive, He Said'' (1971).

Jack Nicholson

Rolul care l-a consacrat pe Jack Nicholson

Rolul care l-a consacrat a fost cel al unui avocat dependent de alcool, George Hanson, în filmul ''Easy Rider'' (1969), care i-a adus şi prima nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun actor în rol secundar în 1970.

A urmat producţia ''Five Easy Pieces'' (1970), care i-a adus în 1971 cea de-a doua nominalizare la Oscar, de data aceasta la categoria cel mai bun actor în rol principal.

Următoarea apariţie de succes a fost în comedia neagră ''The Last Detail'' (1973), primind în 1974 cea de-a treia nominalizare la Oscar, tot la categoria cel mai bun actor în rol principal.

În 1974, a jucat în ''Chinatown'', în regia lui Roman Polanski, aceasta fiind una dintre cele mai apreciate prestaţii actoriceşti ale sale, care i-a adus, de altfel, în 1975 cea de-a patra nominalizare la Oscar.

Jack Nicholson. Profimedia

Jack Nicholson, actorul de trei Oscaruri și șapte Globuri de Aur

Câştigă, în 1976, mult râvnita statuetă, cu rolul din producţia ''One Flew Over the Cuckoo's Nest'' (1975), după romanul omonim scris de Ken Kesey, potrivit imdb.com. Pentru prestaţia din acest film a fost premiat şi de Academia Britanică, în 1977, pentru cel mai bun actor.

În 1980, Nicholson reuşeşte o altă interpretare remarcabilă, de data aceasta în adaptarea cinematografică a romanului ''The Shining'', scris de Stephen King. Anii '80 au adus o schimbare în tipologia rolurilor abordate de actor, acesta trecând de la cele subtile, care-l consacraseră până atunci, la roluri comice, mai neobişnuite.

A oferit, astfel, câteva interpretări excepţionale, remarcându-se în ''Reds'' (1981) pentru care în 1983 a câştigat din partea Academiei Britanice premiul pentru cel mai bun actor, pelicula ''Terms of Endearment'' (1983), care i-a adus în 1984 cel de-al doilea Oscar din carieră, şi în ''Batman'' (1989).

Anii '90 au adus alte prestaţii excepţionale din partea actorului, în filme precum ''A Few Good Men'' (1992), ''Wolf'' (1994), "Blood and Wine" (1996) sau ''As Good As It Gets'' (1997), pentru acesta din urmă primind, în 1998, cel de-al treilea Oscar.

A continuat să se bucure de succes cu proiecte precum ''About Schmidt'' (2002), pentru care, în 2003, a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. Au urmat ''Anger Management'' (2003), ''Something's Gotta Give'' (2003), ''The Departed'' (2006), ''The Bucket List'' (2007), ''How Do You Know'' (2010), ''I'm Still Here'' (2010).

Pe lângă cele trei Oscar-uri, Jack Nicholson a mai fost distins, de-a lungul carierei, cu şapte premii Globul de Aur, dar şi cu premiul pentru întreaga activitate, oferit de Institutul American de Film (1994), potrivit imdb.com.

În decembrie 2008, a fost inclus în California Hall of Fame, iar în 2010 în New Jersey Hall of Fame. În 2011, a primit titlul onorific de doctor în arte frumoase din partea Universităţii Brown din Providence, Rhode Island, SUA.

Ray Nicholson, fiul lui Jack Nicholson. Profimedia

Viața personală

A fost căsătorit cu Sandra Knight, din 1962 până în 1968.

Cea mai lungă relaţie a lui Nicholson a fost cu actriţa Anjelica Huston (1973-1990), fiica regizorului John Huston.

A trăit o poveste de dragoste şi cu actriţa Rebecca Broussard (1989-1994), dar și cu Lara Flynn Boyle (1999-2004).

Jack Nicholson are șase copii.

Primul copil al starului din Shining, Jennifer Nicholson (59 de ani), s-a născut în 1963, în timpul căsătoriei lui cu Sandra Knight. Șapte ani mai târziu, a venit pe luime Caleb Goddard (52 de ani), din relația cu Susan Anspach, colega sa din Five Easy Pieces. În 1981, Nicholson și-a întâmpinat al treilea copil, Honey Hollman (42 de ani), cu modelul Winnie Hollman. Honey a fost crescută de mama ei în Danemarca. Cu actrița Rebecca Broussard are doi copii: Lorraine (33 de ani) și Ray (31 de ani). În 1994, și-a întâmpinat fiica cea mică, Tessa Gourin (28 de ani), după o relțaie cu Jennine Gourin. Jack și Tessa au stat însă departe unul de celălalt.

Citește și: 

Woody Harrelson reacționează după ce Matthew McConaughey a dezvăluit că ar putea fi fratele său biologic

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Jack Nicholson
Singuraticul Jack Nicholson, văzut pentru prima dată în ultimul an și jumătate. Nu ține...
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Liga 2 | Corvinul Hunedoara - Șelimbăr 1-1, ACUM, pe Digi Sport 1. Câmpan restabilește egalitatea
Liga 2 | Corvinul Hunedoara - Șelimbăr 1-1, ACUM, pe Digi Sport 1. Câmpan...
PeRoz Are 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate: „Sunt criticată zilnic pentru felul în care mă îmbrac”
Are 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Oana Radu, dezvăluiri despre transformarea ei fizică: „I-am cerut mamei să vândă casa!” Artista își dorea să slăbească cu orice preț
Oana Radu, dezvăluiri despre transformarea ei fizică: „I-am cerut mamei să...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai