Acum la Digi FM Ramon Cotizo ARMIN VAN BUUREN - Forever (Stay Like This)

Paul McCartney împlinește 80 de ani. Recordurile unei legende a muzicii

PAUL MCCARTNEY LIVE
Paul McCartney, în concert în 2015 Foto: Profimedia Images

Muzicianul Paul McCartney, una dintre legendele muzicii britanice ale secolului XX, menţionat în The Guinness Book Of Records ca fiind compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii - cu 60 de albume care au primit discul de aur şi peste 100 de milioane de single-uri vândute în Regatul Unit -, s-a născut la 18 iunie 1942, în Liverpool.

A urmat cursurile Stockton Wood Road Primary School, unde a fost coleg cu George Harrison. În iulie 1957, l-a cunoscut pe John Lennon şi au început să cânte în formaţia unei biserici, numită The Quarremen. Ulterior, la propunerea lui McCartney, a intrat în formaţie şi George Harrison. Pete Best a fost cooptat la tobe, dar producătorul artistic George Martin le-a sugerat un schimb de ritm şi de baterist, astfel venind în formaţie Ringo Starr, potrivit Agerpres, care citează site-ul thefamouspeople.com.

Începuturile The Beatles

Cei patru au început să caute un nume pentru grup, pornind de la John & The Silver Beetles. În final, Lennon a propus numele care a făcut istorie - The Beatles. Primul succes al formaţiei în Anglia a fost după lansarea single-ului "Love Me Do", în 1962.

La 5 octombrie 1962, formaţia a lansat discul de debut, cu single-urile "Love Me Do" pe partea A şi "P.S. I Love You" pe partea B. Al treilea single, "From Me to You", a apărut în aprilie 1963, iar în perioada mai-iunie, trupa a participat la un nou turneu, alături de Roy Orbison. În august a apărut single-ul "She Loves You". După apariţia televizată a formaţiei, în 13 octombrie 1963, la London Palladium, cei patru Beatles au cântat, în noiembrie 1963, la Royal Command Performance.

Succesul

A urmat albumul "Please Please Me", care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii. În decursul anului 1963, discurile formaţiei au ocupat locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor care s-au vândut în acest an - 2,5 milioane - a constituit un record în istoria muzicală britanică. La sfârşitul aceluiaşi an a apărut albumul "With The Beatles".

În ianuarie 1964, au susţinut concertul "Olympia", alături de Trini Lopez şi Sylvie Vartan. Single-ul "I Want to Hold Your Hand" a ocupat locul I în topurile americane. "Beatlemania" a cucerit apoi publicul din SUA, în urma a trei apariţii ale trupei în "The Ed Sullivan Show" - în 9 februarie, 16 februarie şi 23 februarie 1964. A urmat concertul de la "Coliseum", în Washington.

Fenomen mondial

The Beatles a devenit în scurt timp un fenomen mondial. În 1964, formaţia a ocupat primele 5 poziţii ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată. În mai-iunie au urmat turnee în Europa şi Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului "A Hard Day's Night", single-ul cu acest titlu urcând rapid pe primul loc în clasamente. În august-septembrie au susţinut primul mare turneu peste ocean, continuat cu turneul prin Anglia.

În 1965, cei patru membri ai formaţiei au fost decoraţi de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuţii deosebite (redresarea balanţei financiare a Angliei graţie vânzării masive de discuri ale grupului). În acelaşi an, au început filmările pentru "Help!", care a avut premiera în luna iunie. A urmat un nou turneu peste ocean.

Anul următor au avut un concert în Anglia, organizat de publicaţia New Musical Express, urmat de turneul în R.F. Germania, apoi turneul în Filipine şi un concert în Japonia.

Destrămarea The Beatles

Trupa scotea hit după hit, toate ajungând în topuri pe locul I. Lennon şi McCartney erau cei care creau muzica grupului. Una dintre cele mai celebre piese compuse de Paul McCartney este "Yesterday". Ringo Starr şi George Harrison au părăsit pentru o scurtă perioadă formaţia - în 1968 şi, respectiv, 1969 - iar John Lennon a fost cel care a plecat definitiv din trupă la sfârşitul anului 1969. La 10 aprilie 1970 a fost anunţată despărţirea formaţiei, cu o săptămână înainte ca Paul McCartney să lanseze primul său album solo.

După despărţirea celor patru Beatles, Paul McCartney şi soţia lui Linda, împreună cu bateristul Denny Seiwell şi chitaristul Denny Laine, au alcătuit trupa Paul McCartney and Wings. A lansat solo sau cu trupa mai multe albume: "McCartney" (1970), "Ram" (1971), "Wild Life" (1971), "Red Rose Speedway" (1973), "Band on the Run" (1973), "Venus and Mars" (1975), "Wings at the Speed of Sound" (1976), "London Town" (1978), "Back to the Egg" (1979).

Drumul lui Paul 

Paul McCartney a înregistrat 29 de single-uri clasate pe locul întâi în topurile muzicale din Statele Unite, dintre care 20 interpretate de The Beatles, iar restul interpretate fie de formaţia Wings sau de el ca artist solo. Între cele mai cunoscute cântece ale formaţiei The Beatles scrise de Paul se numără "Can't Buy Me Love", "Yesterday", "Hello Goodbye", "Hey Jude", "Let It Be", precizează site-ul https://www.thefamouspeople.com/.

Au urmat albumele solo "McCartney II"' (1980), "Tug of War" (1982), "Pipes of Peace" (1983), "Give My Regards to Broad Street (1984), "Press to Play" (1986), "Flowers in the Dirt" (1989), "Off the Ground" (1993), "Flaming Pie" (1997), "Run Devil Run" (1999), "Driving Rain" (2001), "Chaos and Creation in the Backyard" (2005), "Ecce Cor Meum" (2006), "Memory Almost Full" (2007), "Electric Arguments" (2008).

McCartney a înregistrat două piese în duet cu Michael Jackson - "Say Say Say" (1983) şi "The Girl Is Mine" (1982).

Pe lângă albumele de studio, a lansat şi albume live - "Wings over America" (1976), "Tripping the Live Fantastic" (1990), "Tripping the Live Fantastic: Highlights!" (1990), "Unplugged (The Official Bootleg)" (1991), "Paul is Live" (1993), "Back in the U.S." (2002), "Back in the World" (2003), "Good Evening New York City" (2009).

Încununarea unei cariere strălucite

Cele mai recente albume lansate de McCartney sunt: "Kisses on the Bottom" (2012), "New" (2013), "Egypt Station" (2018), "McCartney III" (2020).

În 1997 muzicianul a primit distincţia de cavaler din partea Coroanei Britanice, iar în 1999 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca artist solo, după ce în 1988 fusese inclus ca membru al trupei The Beatles. Între premiile cu care a fost răsplătit de-a lungul carierei amintim: de 21 de ori Grammy Award, Gershwin Prize în 2010, French Légion d'Honneur în 2012, conform site-ului https://www.thefamouspeople.com

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
Andrei Ionu�› Pandele in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FCSB, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe
Etapa 5 din SuperLiga (Liga 1): Meciuri tensionate și derby-ul...
Atacul teroriștilor Hamas la festivalul din Israel/ Profimedia
O tânără care a supraviețuit atacului Hamas de la festivalul Nova a...
Taylor Swift/ Foto: Instagram
Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...
Pe aceeași temă
James McCartney şi Sean Ono Lennon/ Profimedia
Doi dintre fiii lui John Lennon şi Paul McCartney au lansat împreună un cântec: „Asigurăm o...
beatles
The Beatles doboară recorduri în topurile britanice, după ce noua melodie "Now and Then"...
The Beatles new music video 'Now and Then'
Regizorul Peter Jackson: Mai multă muzică nouă de la The Beatles este „imaginabilă” după...
beatles
The Beatles lansează joi un nou cântec, „Now and Then”, înregistrat de John Lennon şi mixat cu...
Te-ar putea interesa și
*PREMIUM-EXCLUSIVE* Rock 'n' Roll Icons unleashed: Rolling Stones unveil electrifying Tribeca photoshoot
Paul McCartney, Elton John şi Lady Gaga, pe noul album al trupei The Rolling Stones
beatles
O piesă inedită a trupei Beatles, înregistrată cu ajutorul AI pentru a recrea vocea lui...
paul, rolling
The Rolling Stones şi Paul McCartney înregistrează o piesă împreună
BB King Music Festival at The Mizner Park Amphitheatre, Boca Raton, Florida, USA - 10 Aug 2003
Paul McCartney publică o înregistrare inedită cu regretatul Jeff Beck. Piesa, prezentată în...
Partenerii noștri
Digi24 Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va...
DigiSport OUT de la CFR Cluj! Cei doi fotbaliști ”grei” de care Dan Petrescu vrea să scape
OUT de la CFR Cluj! Cei doi fotbaliști ”grei” de care Dan Petrescu vrea să...
PeRoz Motivul pentru care Kate Middleton și William au amânat publicarea fotografiei cu prințul Louis de ziua lui: „Aveau nevoie de timp”
Motivul pentru care Kate Middleton și William au amânat publicarea...
Film Now Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James, deși era căsătorit: "A fost extrem de stresant pentru soția și copiii mei"
Dominic West, la peste 3 ani de când s-a sărutat în public cu Lily James...
Digi World El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38 de ani. Ce face zilnic pentru "a întineri" și care e scopul lui suprem
El e pensionarul care susține că are vârsta biologică a unui bărbat de 38...
ProFM Eminem, 16 ani de când s-a "cumințit". Nu a mai pus gura pe alcool sau substanțe interzise: "Suntem mândri de tine", i-au scris fanii
Eminem, 16 ani de când s-a "cumințit". Nu a mai pus gura pe alcool sau...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Grădiniță sau creșă în Sectorul 4
Ministerul Educației lansează ghidul pentru înscrierea copiilor la creșă...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Joe Biden/ Profimedia
Biden, după aprobarea pachetului de ajutor pentru Ucraina: „Vom începe să trimitem armament...
mama lui aleksei navalnii (3)
Preotul rus care a ţinut slujba de pomenire pentru Navalnîi a fost suspendat din funcţie...
praf saharian Atena profimedia-0867329123
Cerul Greciei, colorat portocaliu de praful saharian
bani-salariu
Un medic ginecolog din Giurgiu, prins în flagrant. Cât ceruse pentru o cezariană