Acum la Digi FM Cetin Rasit MATT SIMONS - Catch and release (Deepend remix)

Angela Gheorghiu, soprana în fața căreia Meryl Streep a căzut în genunchi, vrea să cânte pentru totdeauna: "Nu vreau să am o carieră efemeră ca Maria Callas"

Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu, 2019 / Foto: Profimedia

The Guardian îi dedică Angelei Gheorghiu un amplu articol, înainte de spectacolele „La Bohème”, pe care le va susţine la Royal Opera House, între 24 ianuarie şi 16 februarie. Într-un interviu cu Stuart Jeffries, citat și de news.ro, soprana afirmă că speră să-şi diversifice repertoriul înregistrat şi să cânte „pentru totdeauna”.

Angela Gheorghiu a revenit la Londra, oraşul ei drag, pentru a cânta Mimi în „La Bohème” de Puccini. Ea consideră că a cântat-o pe Mimi de câteva sute de ori de la debutul său profesional în acest rol la Opera Naţională Română, în 1990. Artista promovează, de asemenea, un album de cântece de Puccini, intitulat „A Te”. Este o înregistrare care arată că vocea ei "rămâne la fel de proaspătă ca întotdeauna. Altfel nu aş fi cântat-o, pentru că este o înregistrare permanentă".

Stuart Jeffries, cel care a intervievat-o, spune că „dacă ea nu ar exista, Gheorghiu ar trebui inventată ca o contrapondere la noi, ceilalţi, care ne îngropăm gloriile în falsă umilinţă”. "Când ai o carismă", îi spune artista româncă, "când ai voce, când ai frumuseţea a ceea ce faci şi a tot ceea ce faci cu corpul tău - ei bine! La asta mă refer când spun că opera înseamnă să atingi sufletul celuilalt”. 

"Eu nu sunt toată lumea", adaugă ea. "Suntem cu toţii fiinţe umane, dar nu toţi urcăm pe scenă şi suntem judecaţi. Pe fiecare contract pe care l-am semnat au fost doar două nume, al meu şi al compozitorului. Eu sunt acolo pentru a-l interpreta. Orice altceva nu este foarte important. Ceea ce fac eu este cel mai important”. 

Angela Gheorghiu impresionează de trei decenii încoace

Gheorghiu a atins o mulţime de suflete încă de la începuturi. În urmă cu 30 de ani, marele dirijor Sir Georg Solti a fost emoţionat atunci când ea a susţinut o audiţie pentru a cânta Violetta în „La Traviata”. "Fata este minunată", a anunţat el. "Ea poate face orice. Este extrem de muzicală, în sensul că muzica îi dictează emoţiile".

Şi apoi a fost acel moment la Washington, în 2009, când Gheorghiu, De Niro, Bruce Springsteen şi Grace Bumbry au primit premii din partea preşedintelui Obama. "Eram singurul european", îşi aminteşte Gheorghiu. Ea a cântat Vissi d'arte din „Tosca” de Puccini.

"Apoi Meryl Streep a venit la mine, a căzut în genunchi şi a spus: 'Oh, Doamne! În următoarea mea viaţă vreau să fiu ca tine!". „O ador pe Meryl!”, spune artista. 

Angela Gheorghiu / Foto: Profimedia

Angela Gheorghiu, despre sacrificii, carieră şi copii

"Trebuia să aleg să fac o carieră sau să am copii. Şi am spus că nu o voi face niciodată, pentru că nimeni nu te poate asigura că a avea copii nu îţi va schimba corpul. Când eşti însărcinată se întâmplă ceva cu corpul. Aşa că am fost foarte precaută".

Sora ei, Elena, născută un an mai târziu, a fost şi ea cântăreaţă de operă, dar a murit într-un accident de maşină în 1996, lăsându-i în urmă pe soţul Andrei Dan şi pe fiica Ioana. După moartea lui Dan, în 2001, Ioana a fost adoptată de Angela. La acea vreme, Angela era căsătorită cu tenorul Roberto Alagna: cuplul a crescut două fete, pe Ioana şi pe fiica lui Alagna, Ornella, din prima lui căsătorie. "Le numesc cele două prinţese ale mele".

„Gheorghiu locuieşte acum pe malul lacului Lugano, în Elveţia, dar consideră Londra casa ei spirituală. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a absolvit la un an după căderea lui Ceauşescu. Prăbuşirea regimului său i-a permis lui Gheorghiu să caute o carieră internaţională. În acest scop, într-o zi din 1992, s-a trezit pe Floral Street din Londra, îmbrăcată într-o pelerină roşie. Ea a întrebat un trecător care este drumul spre uşa scenei de la Opera House. "Era la doar cinci metri distanţă! Am mai spus această poveste înainte". Aşa este, dar totuşi: ce poveste pentru o operă!”, scrie ziarul britanic. 

Mai târziu, în acelaşi an, a debutat la Londra în rolul Zerlina din „Don Giovanni”. Faptul că a fost angajată de unul dintre cele mai importante teatre de operă din lume a fost o lovitură remarcabilă pentru cineva care abia absolvise, însă prestaţia ei de la Covent Garden în rolul lui Mimi din „La Bohème”, câteva luni mai târziu, a fost cea mai importantă din povestea ei. "Repetam Mimi şi Roberto [Alagna, care cânta Rodolfo] a întârziat. A stat în faţa uşii şi m-a auzit cântând. El aude o voce angelică şi îşi imaginează, cred, că sunt mai degrabă...”, „Grasă?”, îi sugerează jurnalistul. "Da, dar nu sunt. Purtam o fustă scurtă de kilt şi arătam foarte bine". Au fost căsătoriţi de primarul New York-ului de atunci, Rudy Giuliani, şi au divorţat în 2013. 

De atunci, artista are de mulţi ani o relaţie cu medicul dentist român Mihai Ciortea, cu 22 de ani mai tânăr decât ea.

Întrebată cât timp va mai cânta, Angela Gheorghiu a răspuns: "Cânt trei ore pe zi, dar nu-mi forţez vocea. Nu vreau să am o carieră efemeră ca Maria Callas. Vreau să cânt pentru totdeauna".

"Fiecare spectacol este unul nou. Fiecare moment este diferit”, declară soprana despre cum este să interpreteze acelaşi rol seară de seară. Gheorghiu speră să-şi diversifice repertoriul înregistrat. "Monteverdi, Vivaldi - vreau să las o înregistrare a interpretărilor mele ale acestora. Încă mai am ambiţia de a face lucruri noi”. 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Angela Gheorghiu
Andreea Berecleanu reacționează după dezvăluirea că Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu...
angela gheorghiu
Angela Gheorghiu, angajament semnat cu Securitatea, în studenție
Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu critică din nou România în presa internațională: ”Nimic nu s-a schimbat...
angela gheorghiu
Soprana Angela Gheorghiu: Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat
Te-ar putea interesa și
carton-facebook_1086x798px_Radu-Paraschivescu
Angela Gheorghiu: Nu am fost invitată să cânt în țara mea natală / Radu Paraschivescu: A...
angela gheorghiu
VIDEO: Angela Gheorghiu cântă „Tatăl nostru”, acompaniată de violonistul Alexandru Tomescu
Montserrat Caballé
A murit Montserrat Caballé! Soprana avea 85 de ani
qa-podcast-angela-gheorghiu
Scandal între Gabriela Firea și Angela Gheorghiu
Partenerii noștri
Digi24 O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar...
DigiSport Leo Messi a mers la șefii lui Inter Miami și le-a cerut să transfere un nou star
Leo Messi a mers la șefii lui Inter Miami și le-a cerut să transfere un...
PeRoz Marina Voica, despre decizia de a-și părăsi primul soț pentru bărbatul vieții ei: "Era puternic, fermecător, nu am putut să-i rezist"
Marina Voica, despre decizia de a-și părăsi primul soț pentru bărbatul...
Film Now În 2006 a adoptat o fetiță, iar 3 ani mai târziu se retrăgea temporar de la Hollywood. Meg Ryan, la 62 de ani: Nu mai încerc să-i fac pe toți fericiți
În 2006 a adoptat o fetiță, iar 3 ani mai târziu se retrăgea temporar de...
Digi World Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care...
ProFM Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine sport, ca o familie normală
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Polițiștii caută persoanele care l-au răpit pe un bărbat de 33 de ani...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Gabriela Firea
Gabriela Firea, după ce a devenit candidat "de ultim moment" al PSD la Primăria Capitalei...
biden
Biden rupe tăcerea şi-şi spune părerea cu privire la protestele din universităţi privind...
Meryl Streep (5)
Meryl Streep, premiată la Cannes pentru cariera sclipitoare de decenii. Va primi un Palme d'Or...
Drip,On,The,Background,A,Hospital,Corridor,Concept
Mai mulţi elevi care au participat la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov...