Acum la Digi FM Alex Vidia 50 CENT - In Da Club(clean edit)

45 de ani de la moartea lui Elvis Presley - FOTO

Coolest American Celebrities
Foto: Profimedia Images

În urmă cu 45 de ani, la 16 august 1977, murea Elvis Presley, cântărețul american supranumit „Regele Rock'n'Roll-ului”, o legendă în istoria muzicii. În timpul carierei sale de peste douăzeci de ani, el a doborât numeroase recorduri de vânzări și de audiență. Mai mult de 100 dintre single-urile sale au ajuns în TOP 30 în Statele Unite, iar 17 au ajuns pe locul 1. A vândut peste un miliard de discuri. Muzica sa încă se bucură de succes, iar stilul său  inconfundabil și-a pus amprenta asupra mai multor generații de artiști.

Elvis Aaron Presley, supranumit de fanii săi „The King”, s-a născut în Tupelo, Mississippi, SUA, la 8 ianuarie 1935, iar prima sa apariţie pe scenă a avut loc la vârsta de 10 ani, la un concurs de tinere talente unde a câştigat premiul al doilea. La 12 ani a primit prima chitară.

Archival Cinema and Entertainment

S-a mutat cu familia în nordul oraşului Memphis, unde a urmat cursurile liceului şi a continuat să cânte la chitară, relatează Agerpres. După absolvirea liceului, a muncit în diverse fabrici din oraş, iar în 1953 a înregistrat primul demo la Memphis Recording Service, care includea piesele "My Happiness" şi "That's When Your Heartaches Begin" şi pe care i l-a dăruit mamei sale. La începutul anului 1954 a înregistrat al doilea demo la acelaşi studio, iar în vară a înregistrat cinci single-uri printre care şi celebrul "That's All Right" alături de Scotty Moore (chitară) şi Bill Black (bass).

''Heartbreak Hotel'' îi aduce primul disc de aur

După ce i s-a oferit un contract de un an pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride, l-a întâlnit pe Tom Parker, promotor şi manager. În noiembrie 1955, Elvis a semnat cu RCA Records. Cele cinci single-uri au fost relansate de RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. La 10 ianuarie 1956, Elvis a înregistrat ''Heartbreak Hotel'', single care a fost vândut în peste 300.000 de exemplare în trei săptămâni, fiind primul single al lui Elvis ce a înregistrat vânzări de peste un milion de exemplare şi aducându-i artistului primul disc de aur.

La 28 ianuarie 1956 a avut loc prima apariţie într-o emisiune de televiziune - Stage Show la CBS. Tot în acest an i-a apărut şi primul album - "Elvis Presley" - care a ajuns foarte repede pe prima poziţie în Billboard 200 şi a rămas acolo timp de zece săptămâni. A semnat un contract pe şapte ani cu Paramount Pictures, a apărut la The Steve Allen Show la NBC unde a cântat "Hound Dog", a continuat să concerteze în toată America, a lansat single după single şi a semnat un contract pentru o serie de trei apariţii la Ed Sullivan Show contra sumei de 50.000 de dolari.

„Love Me Tender”, primul său film

Pe 26 septembrie a fost proclamată Ziua Elvis Presley în oraşul natal Tupelo, iar la mijlocul lunii noiembrie a avut loc premiera primului său film - "Love Me Tender".

 

 

elvis presley profimedia-0127532648

La începutul anului 1957 lucra la al doilea său film - "Loving You". În martie a cumpărat celebrul domeniu Graceland, iar în mai a început lucrul la filmul "Jailhouse Rock". Totodată, a cântat pentru prima dată în Canada şi Hawaii, a filmat "King Creole" la începutul anului 1958, apoi a fost recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.

Moartea mamei sale, la 14 august 1958, l-a marcat profund. Un an mai târziu, în noiembrie 1959, a cunoscut-o pe Priscilla Ann Beaulieu, care îi va deveni mai târziu soţie. La începutul lui martie 1960 a fost lăsat la vatră şi a început să lucreze la noul album "Elvis is Back". Începe filmările la "GI Blues", iar mai târziu la "Flaming Star" şi "Wild in the Country".

În 1961 a filmat "Blue Hawaii", în 1962 - "Follow that Dream" şi "Kid Gallahad", "Girls! Girls! Girls!", în 1963 - "It Happened at the World's Fair". Până în 1969 a mai jucat în filmele "Fun in Acapulco" (1963), "Viva Las Vegas" (1963), "Kissin' Cousins" (1964), "Roustabout" (1964), "Girl Happy" (1965), "Tickle Me" (1965), "Harum Scarum" (1965), "Frankie and Johnny" (1966), "Paradise", "Hawaiian Style" (1966), "Spinout" (1966), "Easy Come, Easy Go" (1967), "Double Trouble" (1967), "Clambake" (1967), "Stay away, Joe" (1968), "Speedway" (1968), "Live a little, Love a little" (1968), "Charro!" (1969), "The Trouble with Girls" (1969), "Change of Habit" (1969).

Căsătoria cu Priscilla, ultimul film și o serie epuizantă de concerte

În toată această perioadă, Elvis a continuat să lanseze single-uri şi albume ce atingeau primele zece poziţii în topul Billboard. La 1 mai 1967, Elvis s-a căsătorit cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar în 1 februarie 1968 se năştea fiica lor, Lisa Marie.

elvis si priscilla presely nunta profimedia-0098223516

La începutul anului 1969 a revenit în Memphis unde a înregistrat două albume extraordinare - "From Elvis in Memphis" şi "From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis" - ce conţineau, printre altele, marile hituri "In the Ghetto", "Suspicious Minds", "Don't Cry Daddy" şi "Kentucky Rain". În martie 1969, Presley s-a reîntors pe platourile de filmare pentru ultimul său film - "Change of Habit".

În august a susţinut în Las Vegas o serie de spectacole, stabilind un nou record în ceea ce priveşte audienţa în acest oraş. La sfârşitul anului 1969 a fost lansat single-ul "Suspicious Minds". În februarie 1970 a înregistrat un album live în Las Vegas ce poartă numele "On Stage". În noiembrie, acelaşi an, a apărut documentarul "That's The Way It Is", care a avut un mare succes.

Din acest moment şi până în august 1977, viaţa lui Elvis a fost un şir nesfârşit de concerte şi turnee, apariţii la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume şi de single-uri.

În ianuarie 1973, în premieră, a fost transmis prin satelit show-ul "Aloha from Hawaii", fiind vizionat în direct în 36 de ţări de pe toate continentele, audienţa estimată fiind de 1,5 miliarde telespectatori.

În octombrie 1973 a divorţat de Priscilla, care s-a mutat după scurt timp din reşedinţa de la Graceland împreună cu fiica lor Lisa Marie.

Spitalizat de mai multe ori

Stresul turneelor şi lipsa de odihnă începeau să-şi lase amprenta asupra artistului, Elvis fiind spitalizat de mai multe ori. Tot în această perioadă a început să ia diverse pastile energizante şi tot felul de alte droguri.

La 15 august 1977, întors la Graceland, Elvis a pregătit ultimele detalii în legătură cu spectacolul pe care urma să-l susţină în Portland (Maine) a doua zi şi apoi s-a retras pentru a se odihni. A fost găsit mort în zorii zilei de 16 august, cauza fiind un infarct miocardic, la doar 42 de ani, precizează site-ul www.thefamouspeople.com.

Elvis Presley Retrospective

Un palmares copleșitor

Din palmaresul lui Elvis Presley amintim: sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul "How Great Thou Art" - 1967, albumul "He Touched Me" - 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului "How Great Thou Art" - 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani.

Cariera sa copleşitoare cuprinde 31 de filme şi două documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi sute de concerte.

În 1997, cu ajutorul tehnologiei, prin realizarea unei holograme, a fost pus în scenă un concert extraordinar numit "Elvis in Concert '97" în Memphis, la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foştii săi colegi de turnee împreună cu Orchestra Simfonică din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu şi în Europa.

Postmortem, în 1984, i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viaţă a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântăreţi ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame. În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Elvis Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei Hall of Fame. În 1993, Serviciul Poştal American a anunţat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poştal comemorativ. Timbrul a fost lansat pe 8 ianuarie 1993.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Elvis Presley
Inteligența artificială îl "readuce la viață" pe Elvis Presley. La aproape 5 decenii de la...
Taylor Swift
Taylor Swift a doborât recordul deţinut de Elvis Presley pentru cele mai multe săptămâni pe...
"Taylor Swift: The Eras Tour" Concert Movie World Premiere
„1989 (Taylor's Version)” revine pe locul 1 în Billboard 200 și Taylor Swift egalează recordul...
Priscilla Presley
Priscilla Presley, despre pelicula care are ca subiect viața ei și anii alături de Elvis: "E...
Te-ar putea interesa și
lisa marie presley si fiul ei
Lisa Marie Presley va fi înmormântată la Graceland, lângă unicul ei fiu, care s-a sinucis în...
Golden Globe Awards Telecast
Fiica lui Elvis Presley a murit în urma unui stop cardiac
Accent pe istorie
Accent pe Istorie, cu Mihaela Simina: Prima chitară a lui Elvis
elvis vccin inide edition youtube
Povestea vaccinului făcut de Elvis Presley în direct la TV
Partenerii noștri
Digi24 Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat al lui Shani Louk a fost premiată
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu...
DigiSport Atacantul pe care Raul Rusescu l-ar cumpăra ”cu ochii închiși” la FCSB. ”Îmi place la nebunie!”
Atacantul pe care Raul Rusescu l-ar cumpăra ”cu ochii închiși” la FCSB...
PeRoz Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au vrut părinții să le separe pe fetele care împart același corp
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au...
Film Now Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani. Pasul important făcut de actor pentru a încheia oficial divorțul
Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
mario iorgulescu
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Flavio Briatore / Profimedia Images
Flavio Briatore, operat pe inimă la Milano după descoperirea unei tumori benigne. În ce stare...
Ambulance,Emergency,Service,Car,On,The,Streets,Of,Bucharest,During
Opt persoane au fost rănite într-un accident între un autoturism şi un microbuz, în Vrancea...
ciolacu
Ciolacu, întrebat dacă drona căzută în apropiere de Brăila e de provenienţă rusească: „Haideţi...
UNTOLD-FashionVillage-4x5 V2
UNTOLD Universe caută designeri talentați pentru Fashion Village Untold