Acum la Digi FM ADI ISTRATE - Regreti

Emil Boc: „Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile”

Emil Boc 2

Fostul premier Emil Boc este de părere că CCR și-a depășit atribuțiile și judecă conflicte politice în loc să soluționeze conflicte juridice de natură constituțională.

El a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, în care susține că majoritățile politice se verifică și se realizează prin vot în Parlament, nu prin declarații politice.

„Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile și judecă conflicte politice în loc să soluționeze conflicte juridice de natură constituțională. Spre deosebire de CCR, Tribunalul Constituțional din Germania nu se amestecă în politică și nu soluționează conflicte politice. Prin nominalizarea lui Ludovic Orban de către președintele României ca și premier desemnat nu s-a creat un conflict juridic de natură constituțională. Nu există un conflict juridic între Parlament și președinte. Președintele României, potrivit prerogativelor constituționale expres menționate în art 103 alin 1 din Constituție, a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru. Majoritățile politice se verifică și se realizează prin vot în Parlament, nu prin declarații politice”, a spus Boc.

Primarul Clujului susține că nu ne aflăm într-un blocaj constituțional, Parlamentul fiind obligat să dea un vot pozitiv sau negativ programului și listei Guvernului.

„Suntem într-un conflict politic determinat de boicotarea de către PSD a votului în Parlament cu privire la Guvern. Situația conflictuală poate fi înlăturată imediat prin derularea în Parlament a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului cu privire la votul de încredere asupra Guvernului. Curtea și aici greșeste fundamental în condițiile în care Parlamentul acordă sau nu votul de încredere programului de guvernare și listei membrilor Guvernului, nu premierului desemnat”, a explicat fostul premier.

Emil Boc consideră că este un precedent extrem de periculos atunci când „gardianul Constituției” într-un stat de drept, cum este Curtea Constituțională, își depășește atribuțiile, încalcă Legea fundamentală și se amestecă părtinitor în jocul politic.

„Conflictele politice, în orice democrație, se soluționează prin mijloace politice. Până la urmă, actorii politici răspund în fața electoratului pentru acțiunile sau inacțiunile lor, nu persoanele numite de către actorii politici”, a menționat Boc.

El a dat exemplul Germaniei, unde, potrivit Constituției acestei țări, se poate ajunge la alegeri anticipate dacă o moțiune de încredere solicitată de către Cancelarul Federal este respinsă de către majoritatea membrilor din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

„În aceste condiții, președintele Germaniei, la propunerea Cancelarului, poate dizolva Bundestagul și provoca alegeri anticipate. În anul 2005, cancelarul Schroder, care a dorit în mod explicit organizarea de alegeri anticipate în Germania, a solicitat un vot de încredere Bundestagului și a cerut în mod expres parlamentarilor din propriul partid să nu susțină moțiunea de încredere pentru ca aceasta să fie respinsă și, în consecință, să se întrunească acea condiție constituțională pentru a se putea ajunge la alegeri anticipate. În consecință, moțiunea de încredere solicitată de cancelar a fost respinsă, cu sprijinul parlamentarilor din partidul cancelarului”, a precizat Emil Boc.

Potrivit acestuia, membrii opoziției germane din Bundestag au atacat la Tribunalul Constituțional decizia Bundestagului de respingere a moțiunii de încredere spunând că, în mod deliberat, cancelarul a utilizat prevederea constituțională pentru a se ajunge la alegeri anticipate, contrar spiritului și textului Constituției Germaniei. „Tribunalul Constituțional din Germania a respins sesizarea opoziției și a considerat că nu este de competența ei să judece conflictele politice. Textul Constituției, spune Tribunalul Constituțional din Germania, a fost respectat. În România, într-o situație politică asemănătoare ca problematică cu cea din Germania anului 2005, CCR sfidează textul Constituției noastre, își abandonează rolul de gardian al Constitutiei și se amestecă în jocul politic intern, fapt absolut inacceptabil într-o democrație”, a conchis Emil Boc.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Curtea Constituțională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
cristina cioran (2)
Cristina Cioran a povestit printre lacrimi calvarul pe care l-a trăit...
florin citu functionare coalitie digi24
Florin Cîţu spune că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
O tânără și-a pregătit singură tortul de nuntă
Val de reacții pe TikTok, după ce o tânără a dezvăluit că și-a...
Pe aceeași temă
Bucharest,,Romania,-,September,22,,2022:,Emil,Boc,,Mayor,Of
Emil Boc: Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului
Ludovic Orban
Ludovic Orban, întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale: „Evident că sunt hotărât...
marcel ciolacu
Marcel Ciolacu este de acord cu eliminarea contribuţiei din concediile medicale pentru...
Romanian,Money,Banknotes,In,Black,Wallet
Guvernul majorează salariile personalului din MApN
Te-ar putea interesa și
ccr bun
CCR amână cu o săptămână discutarea sesizării ICCJ cu privire la "Legea fugarilor"
emil_boc_76190500
Petrolul Ploieşti anunţă că îl dă în judecată pe Emil Boc, după ce primarul Clujului a acuzat...
Ludovic Orban
Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: Am discutat de principiu să ne unim forţele...
emil boc
Emil Boc anunță construirea unui cimitir pentru animale în Cluj: "Gradul de civilizaţie al...
Partenerii noștri
Digi24 Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată...
DigiSport Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost eliminate!
Știm semifinalele UEFA Europa League: AC Milan și Liverpool au fost...
PeRoz Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru: „Această boală nu ține cont de cine ești, dacă ai copil sau nu!”
Olivia Munn, dezvăluiri despre lupta cu cancerul în stadiul patru...
Film Now Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că nu îi este frică să zboare”
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de...
Digi World Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a...
ProFM Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat mașinile de lux
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Jontay Porter/ Profimedia
Jontay Porter a fost exclus pe viaţă din NBA. Ce reguli a încălcat...
Ultimele știri din matinal
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Berlinale Martin Scorsese Red Carpet
Martin Scorsese are în plan un film biografic despre Frank Sinatra. Cine este actorul pe...
Vlad Pascu
O fată rănită în accidentul produs de Vlad Pascu, declarații la opt luni de la tragedie: „Nu...
Preotul Nicolae Tănase/ foto: ASCOR Constanța
Declarații controversate făcute de un preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar...
James McCartney şi Sean Ono Lennon/ Profimedia
Doi dintre fiii lui John Lennon şi Paul McCartney au lansat împreună un cântec: „Asigurăm o...