Cu zece zile înainte de premiera oficială, echipa filmului organizează o caravană prin cele mai mari orașe al țării, pentru o serie de întâlniri și dezbateri cu publicul. Caravana pornește marți, 18 februarie, cu două proiecții consecutive la Cinema ”Florin Piersic” din Cluj Napoca și continuă în alte 11 orașe din țară. Programul complet al avanpremierelor în prezența echipei, poate fi găsit aici.
Producția oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.
„Eram conștient că, într-o zi, propria mea viață ar putea fi afectată de o situație similară, aveam nevoie să înțeleg mai mult, să sondez mai adânc, să mă întind și să încerc să filmez ceea ce rămânea bine ascuns. Am decis organic să-i urmăresc pe cei foarte puțini care se îndoiau la rândul lor de versiunea oficială a evenimentelor. Cei care puneau întrebările neașteptate și totuși simple.." a declarat regizorul Alexander Nanau.
„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.
Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI - Elveția și YES Docu - Israel. Distrinuția filmului este realizată cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann, Centrului Național al Cinematografiei, UCIN și DACIN Sara.
Traseul internațional al filmului include lansarea la Festivalul de Film de la Venetia, prezența la Toronto International Film Festival și Sundance. Filmul va intra in cinematografele din Romania pe 28 Februarie, distribuit de Bad Unicorn iar în a doua parte a lunii Martie va fi disponibil pe HBO și HBO GO.
Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!